Camino de Gran Canaria

Camino de Gran Canaria

Visste du at man kan gå en Camino de Santiago på Gran Canaria? Den går riktig nok ikke hele veien til katedralen i Santiago de Compostela, og man får heller ikke Compostelaen ved å gå den, men den byr på vakker natur og avbrekk fra stedene på en øy som kanskje ikke er forbundet med den mentaliteten man finner ved å følge de velkjente gule pilene på fastlands Spania.

Fra starten på ruten ved Faro de Maspalomas sør på Gran Canaria.

Fra starten på ruten ved Faro de Maspalomas sør på Gran Canaria.

Camino de Gran Canaria er den eneste av Camino de Santiago rutene som er lokalisert utenfor fastlandet til Europa. Ruten er 67 kilometer lang og kan gjennomføres på en tre til fire dager, det finnes også en variant om Tejeda som gjør den 7 kilometer lengre. Den starter fra Faro de Maspalomas i sør og går til Galdár i nord og innebærer en viss stigning underveis, fra havet går man opp til 1692 moh på det høyeste.

På vei opp mot Arteara på den første dagen, legg merke til viadukten ved siden av ruten.

På vei opp mot Arteara på den første dagen, legg merke til viadukten ved siden av ruten.

Selv om man ikke vil kunne få Compostelaen for fullført Camino, finnes det et eget pilegrimspass for ruten, som man kan få tak i på flere steder på Gran Canaria. Enkleste er nok turistkontoret i fyrtårnet i Maspalomas som man jo starter fra. Og i Santiago de Los Caballeros kirken i Galdár kan man få et sertifikat for fullført Camino.

Flott utsikt ovenfor Faraga.

Flott utsikt ovenfor Faraga.

Å komme seg til startpunktet er enkelt. Fly fra Gardermoen til Las Palmas og buss derfra til Maspalomas. Det er like enkelt å komme seg fra endepunktet, det går daglige busser fra Galdár til Las Palmas.

I midten av Gran Canaria følger ruten den gamle Ruta de la Plata stien.

I midten av Gran Canaria følger ruten den gamle Ruta de la Plata stien.

Ruten er godt merket, men krever litt at man vet navnet på hvilken lokal rute man skal følge. Uansett vil man til tider finne gule piler som viser vei, selv om enkelte av dem har falmet i den sterke solen. Mot slutten dukker gamle minner opp i form av noen få av de tradisjonelle veimerkene i stein.

Spektakulær utsikt mot Roque Nublo med Teide i bakgrunnen.

Spektakulær utsikt mot Roque Nublo med Teide i bakgrunnen.

Det er derimot ikke noen pilegrims-herberger å finne på ruten og vandrere må belage seg på å overnatte på ett noe dyrere alternativ. Det sagt, når vi gikk ruten overnattet vi på noen veldig fine og trivelige steder. Vær oppmerksom på hvor man kan få tak i mat og drikke underveis på vandringen, det er ikke like mange steder som man er vant med fra de mest trådde Camino-rutene i Spania.

Bølgende åsrygger på den nordlige delen av øyene, på vei ned mot Gáldar.

Bølgende åsrygger på den nordlige delen av øyene, på vei ned mot Gáldar.

Landskapet man går i er tørt og goldt. Og det er flott og det er vakkert. Samtidig er det interessant å se hvordan landskapet forandrer seg noe ettersom man beveger seg fra den sørlige delen av øyen til den nordlige, fra det tørre og golde til det noe mer frodige. Utsikten er til tider spektakulær. Og når sikten er god kan man se Teide trone i horisonten.

Mesteparten av ruten går på enten gode stier eller brede og grove grusveier. Mot slutten av ruten er det noe mer vandring på asfaltert vei. Selv om vandringen over den største av Kanariøyene byr på bratte stigninger, er derimot stien bred på delene av ruten som kan føles mest utsatt.

Ett velkjent Camino veimerke som man møter på den siste dagen.

Ett velkjent Camino veimerke som man møter på den siste dagen.

Hvis man velger å gå den alternative ruten om Tejeda, kan man ta den iøynefallende klippen Roque Nublo i nærmere øyemål. Vi valgte i stedet å ta en annen rute som gjorde at vi både kunne gå opp til klippen og returnere til hovedruten etterpå. Det kan anbefales, men vil legge til noen ekstra kilometer og høydemeter til vandringen. Er man heldig er café-vognen nede ved parkeringsplassen hvor man går opp til Roque Nublo åpen om man er i behov for noen oppfriskninger.

Santiago de Los Caballeros kirken i Galdár.

Santiago de Los Caballeros kirken i Galdár.

Camino de Gran Canaria er en vakker rute som kan anbefales.

Ett anbefalt nettsted å lese mer om ruten er: https://stingynomads.com/camino-de-santiago-gran-canaria/.