PSJ inviterer til pilegrimsvandring fra Le Puy til Conques

PSJ inviterer til pilegrimsvandring fra Le Puy til Conques

Pilegrimsfellesskapet St. Jakob inviterer til 12 dagers pilegrimsvandring på “Via Podiensis” fra Le Puy til Conques den 23. April 2023.

Frankrikes mest populære pilegrimsvei “Via Podiensis”, starter i Le Puy, går gjennom midtre del av Frankrike og fortsetter som “franskeveien” i Spania. Byen Le Puy har et fascinerende middelalderpreg og er omgitt av vulkanske fjelltopper og en dominerende katedral. Over fjellkjeden Le Massif Central er landskapet preget av både granitt og vulkanstein. Senere vandrer du gjennom skog og over sletter med spredt bebyggelse før du ankommer Aubrac-platået og Nasbins. Her starter nedstigning mot lavere vandringsterreng med mildere klima i dalen med elven Lot. Her vil du komme til landsbyer hvor det føles som om tiden har stått stille siden middelalderen. Høydepunktet er ankomsten til landsbyen Conques, med en klosterkirke som står på UNESCOs verdensarvliste.

Høydepunkter:

  • Middelalderbyen Le Puy
  • Vandring over åpne høyfjellsplatåer og dalen ned mot elven Lot
  • Landsbyen Conques og katedralen Ste. Foy

Hva venter deg?
205 km med stier og landevei venter på deg gjennom noen av de mest idylliske delene av midtre Frankrike, i retning Santiago og den legendariske pilegrims-katedralen. Du vandrer med en liten dagssekk gjennom tidvis kuperte landskaper over høyfjellsplatå, gjennom skoger og landsbyer, og de få menneskene som bor her heier deg og de andre pilegrimene fram mot målet. Ruten er skiltet med røde og hvite merker og sammen med veibeskrivelse på engelsk, kart og gpx-spor finner du enkelt veien. Alt du trenger er godt utstyr, en klype eventyrlyst og å være vant til å gå.

Overnatting
Turen inkluderer overnatting i hoteller med 1-3*, pensjonater og B&B i de historiske sentrene, eller på landsbygda og nær pilegrimsveien. Dette er enkle, men autentiske overnattingssteder, ofte familiedrevne. De fleste rommene har eget bad, men det kan forekomme at noen overnattinger har toalett og/eller bad på gangen. Frokost og middag er inkludert hver dag.

Dag for dag

1. Ankomst Le Puy, byen med et sterkt preg av middelalderen

Le Puy ligger på drøye 600 meters høyde, ganske midt i Frankrike og med gode togforbindelser fra Lyon. Katedralen i Le Puy er først og fremst kjent for sin mozarabiske stil, for sin sorte madonna og som et viktig startsted for pilegrimer på vei til Santiago de Compostela. Le Puy har beholdt mye av sitt middelalderpreg, er lite turistifisert og har en viss «mystisk» atmosfære. Mikaelskirken fra 800-tallet, som ligger på en av de vulkanske fjelltoppene nær sentrum, er absolutt verdt et besøk.

23.04 Overnatting: hotell / måltider: middag

2. Ut av Le Puy, oppover mot høylandet og de vide sletter til St. Privat d’Allier

Dette er din første dag som pilegrim. En tidlig morgenmesse i katedralen er spesielt tilpasset pilegrimene som skal starte sin første etappe mot Santiago de Compostela, og her treffer du mange som skal samme vei som deg. Dagens etappe gir fin utsikt over Le Puy i det du legger byen bak deg. Le Puy kjent for sine mørkegrønne linser, med egen AOC opprinnelsesmerking, som dyrkes på mange av jordene du passerer på vei ut av byen. Du går en del oppover i begynnelsen, men etter hvert flater landskapet ut. Du passerer flere landsbyer og gårder, og på ettermiddagen er du framme i landsbyen St. Privat d’Allier.

24.04 Overnatting: gjestehus / måltider: frokost og middag / vandring: 5 timer 30 minutter / distanse: 23km / høydemetere: + 660 – 460

3. Fra St. Privat d’Allier ned i dal langs elva Allier og opp på slettene til Saugues

I dag passerer du elven Allier, som går nede i en dyp dalbunn. Første del av dagen går nedover mot landsbyen Monistrol, med fin utsikt over dalen. Deretter starter en oppstigning på den andre siden, og etter hvert flater landskapet ut. Her vandrer du gjennom et åpent og øde landskap hvor det er langt mellom gårdene og mye sauehold. Til den lille byen Saugues ankommer du tidsnok til å kunne se deg litt omkring i de hyggelige smågatene.

25.04 Overnatting: gjestehus/ måltider: frokost og middag / vandring: 4 timer 30 minutter / distanse: 18km / høydemetere: + 660 – 460

4. Fra Saugues over stille og fredelige landskaper til Les Faux eller Lajo

Dagens etappe går i lett terreng i et øde landskap, hvor myter og sagn om troll lever videre på folkemunne, kanskje også i virkeligheten? Det er mye granitt her, og samme stein brukes på husene i landsbyene. I landsbyen La Clauze ser du rester av en borg fra 1100-tallet. Du passerer landsbyen Le Fazet, hvor en hellig kilde er kjent for å kunne helbrede sykdommer. I landsbyen St. Roch bygget medlemmer av Tempelridderordenen i 1198 et hospital og et kapell for pilegrimer. Du har nå kommet inn i Lozère, Frankrikes minst befolkede fylke. Du overnatter i en av landsbyene Les Faux eller Lajo, som begge ligger 1-2 kilometer fra pilegrimsveien. Uansett hvor du havner, får du mest sannsynlig en meget stille og rolig natt.

26.04 Overnatting: gjestehus / måltider: frokost og middag / vandring: 6 timer 30 minutter / distanse: 26km / høydemetere: + 660 – 560

5. Nyt stillheten på landsbygda frem til Aumont-Aubrac

Etappen går på grusveier og smale skogsstier. Landskapet blir mykere, med mer skog og daler. Du passerer landsbyer med slott fra middelalderen og gamle tradisjonsrike gårder, hvor bøndene driver jordbruk på den gamle måten. Bøndene her omkring lager en rustikk ost av kumelk, Tomme de Velay, de produserer honning og de dyrker verveine, jernurt, som brukes til te og til destillasjon av likør. Landbruket her omkring har aldri kastet mye av seg, men de få som har bodd i dette karrige landskapet har hatt stor grad av frihet til å leve sitt eget stille liv.

27.04 Overnatting: hotell / måltider: frokost og middag / vandring: 5 timer 30 minutter / distanse: 21km / høydemetere: + 400 – 500

6. Fra Aumont-Aubrac over høyfjellsslette med kvegdrift til granittlandsbyen Nasbinals

Du har kommet inn på en slette på høyfjellet, kjent for sin blomsterrikdom. Det er nesten som en vandring på Jæren med milelange steingjerder og store flokker med kuer. Aubrac-landskapet forbindes med kvegdrift og en storferase med samme navn. Brukene er som små landsbyer spredt utover med beitende flokker. Vakre Nasbinals har hus i rustikk granitt og skifer, en liten landsby som ligger på hele 1180 meters høyde. Drøye 500 innbyggerne bor her, og det er fort gjort å gjøre seg kjent her!

28.04 Overnatting: hotell / måltider: frokost og middag / vandring: 7 timer 30 minutter / distanse: 26km / høydemetere: + 400 – 500

7. Langs en UNESCO-bevart vandringsvei over høylandet til St. Chély d’Aubrac

Selv om du allerede befinner deg høyt oppe starter vandringen fra Nasbinals med en stigning, og du passerer det høyeste punktet på den franske delen av pilegrimsveien, som ligger på ca. 1300 m.o.h. Dagens etappe følger en vandringsvei som står på UNESCOs verdensarvliste.  Den går via landsbyen Aubrac, hvor flere gamle kirker og tårn minner om alle de tusenvis av pilegrimer som har passert her gjennom hundrevis av år. Deretter forlater du høyfjellet og starter nedstigningen mot Lot-dalen. Gjennom historien har denne vandringsveien vært brukt til forflytning av husdyr til og fra setra på høyplatået Aubrac, den har vært romersk hærvei og ledet pilegrimer som oss mot Santiago de Compostela. Nyt dagen! Er du heldig med været, får du en fin dag i et åpent landskap med vidt utsyn.

29.04 Overnatting: hotell / måltider: frokost og middag / vandring: 4 timer 30 minutter / distanse: 17km / høydemetere: + 220 – 580

8. Nedstigning blant kastanjetrær til Lotdalen med overnatting i St. Côme eller Espalion

Du merker at landskapet blir mildere og frodigere etter hvert som høydemetrene synker og du nærmer deg dalen og elven Lot. Du fortsetter langs en hærvei med gatesteiner som har blitt slitt av romerske soldater. I landsbyen L’Estade finner du en steinovn fra den tiden regionens adelsmann var forpliktet til å stille en ovn til allmennhetens bruk for brødbaking. Kastanjetrær dominerer dagens vandring. Disse kastanjene kan grilles og spises, og har opp gjennom historien vært et viktig næringstilskudd til den fattige delen av befolkningen. Nede ved elven Lot ligger landsbyen St. Come d’Olt. Landsbyens sirkelformet sentrum har en kirke fra 15-tallet med et uvanlig kirkespir. Toppen av spiret er vridd og noen kaller det flammende. På grunn av liten hotellkapasitet er det to mulige overnattingssteder på denne etappen; St. Côme eller Espalion. Begge ligger på pilegrimsveien, så får du en lang vandringsdag med 9 ekstra kilometer til Espalion i dag, får du tilsvarende færre kilometre å gå i morgen. Uansett hvor du overnatter, så ta deg tid til å utforske disse hyggelige landsbyene.

30.04 Overnatting: hotell / måltider: frokost og middag / vandring: 4 timer 30 minutter / distanse: 16km / høydemetere: + 290 – 700

9. Langs elven Lot til Estaing

Dagens etappe går i et variert og kupert landskap med fine utsiktspunkter langs elven Lot. Denne dalen har småbyer med rike historier. Tradisjonelle produkter herfra er Laguinole-kniver og tresko fra Rouergue. Har du overnattet i St. Come, passerer du etterhvert småbyen Espalion med vakre gamle broer fra 1200-tallet og livlige gater med butikker og restauranter. Dagens mål, Estaing, har en stor borg på en fjellknaus på oversiden. Det skal bo 511 personer i landsbyen, men det ser ut som tiden har stått stille i 5-600 år. Hvert år, første søndag i juli, feirer landsbyens innbyggere sin skytshelgen Saint Fleuret med en religiøs vandring gjennom gatene, med kirkens viktigste relikvier.

01.05 Overnatting: hotell / måltider: frokost og middag / vandring: 4 timer 30 minutter / distanse: 20.5km / høydemetere: + 410 – 460

10. Langs Lot og over grønne åser til Golinhac eller Espeyrac

En ny dag med småkupert landskap via flere gamle landsbyer. Du starter vandringen langs Lot, men forlater den gradvis i åsen over elva. I Landsbyen Golinhac kan du besøke landsbyens gamle kirke Saint Martin fra det 11. århundre. Kirken tilhørte tidligere klosteret i Conques. Ved ankomst til landsbyen står det et steinkors med en inngravert pilegrim. To muligheter for overnatting også i dag, enten her i Golinhac eller så vil den rød-hvite merkingen lede deg 8 km videre til landsbyen Espayrac, hvor vertshuset byr på skikkelig bondekost og en behagelig seng. Regionens skyttshelgen Ste. Foy skal i år 960 ha gjort et mirakel i Espayrac, ved å redde en pilegrim med navn Vuitbert fra å bli blind etter å ha blitt angrepet av røvere. Over tusen senere føles det uvirkelig at dette fredelige landskapet skal ha hatt landeveisrøvere.

02.05 Overnatting: gjestehus / måltider: frokost og middag / vandring: 4 timer 30 minutter / distanse: 16km / høydemetere: + 380 – 630

11. Sjarmøretappe inn til den kjente middelalder- og pilegrimslandsbyen Conques

Har du overnattet i Espeyrac, gjør dagens korte etappe at du kommer tidlig til Conques, en av de mest kjente middelalderlandsbyer langs den franske pilegrimsveien. Klosterkatedralen og pilegrimsbroa er siden 1998 på UNESCO’s verdensarvsliste. Klosteret er et levende religiøst senter med aktive munker som ser det som sin hovedoppgave å bevare relikene etter Ste. Foy og å sørge for pilegrimenes ve og vel. Unn deg stemningen av kveldsmessen eller den tidlige morgenmessen, spesielt viet pilegrimene på vei til Santiago de Compostela.

03.05 Overnatting: hotell / måltider: frokost og middag / vandring: 6 timer / distanse: 21km

12. Turslutt i Conques

Turen er slutt etter frokost. Dersom du ikke har bestilt ekstranetter i denne vakre og viktige
pilegrimsbyen.

04.05 Måltider: frokost

Inkludert: 11 overnattinger med frokost og middag, bagasjetransport, assistanse før turen og underveis, informasjonsmateriell med kart og veibeskrivelse.
Ikke inkludert; Reise til og fra, lunsjmat, drikke til middagen og andre personlige behov.

Pris 13.500 NOK for ½ dobbeltrom.
Enkeltromstillegg 3.900 NOK.

Påmelding til Merlot Reiser: 
booking@merlot.no
Tel: 22 40 47 47.

Se www.merlot.no for betingelser.