Artikkel: Parador Hostal Dos Reis Catolicos

Artikkel: Parador Hostal Dos Reis Catolicos

Vi snakker om praktfulle Parador Hostal Dos Reis Catolicos. På 1950-tallet ble bygningen restaurert og omgjort til et statlig luksushotell, såkalt parador. Paradorer er en unik kjede av historiske bygninger, palasser, slott, klostre og herskapshus som er blitt restaurert og omgjort til luksushoteller. I dag finnes det 93 paradorhoteller spredt rundt i Spania. Ni av dem står på Unescos verdensarvliste.

Det hører med å fortelle at det ikke er spesielt kostbart å bo på en parador, i hvert fall ikke i forhold til norske hotellpriser.

Parador Hostal Dos Reis Catolicos er i dag trolig det flotteste hotellet i Spania. Det rommer flere restauranter, en stor bar og elegante middelalderske oppholdsrom fulle av helgenstatuer, billedtepper og antikviteter. Her er både kapell og monumentale trappanlegg. Hotellet er bygd rundt fire gårdsrom som inkluderer grøntanlegg, fontener og søylerekker. Hvert gårdsrom er oppkalt etter en av evangelistene Markus, Matteus, Johannes og Lukas. Fasaden er formet i såkalt platersk stil fra 1600-tallet og krones av de fire evangelistene.

Etter hotellets renovering var Spanias diktator Fransisco Franco en hyppig gjest. Hans personlige suite finnes ennå blant de 136 rommene som alle er individuelt utstyrt med baldakinsenger og stilmøbler. En annen stamgjest er forfatteren Paulo Coelho som bl.a. er utnevnt til byens æresborger. Hotellets luksusrestaurant er å finne i Restaurante dos Reis i en flott hvelvet kjeller som en gang ble brukt som likkjeller. Men det er ikke noe igjen av den morbide atmosfæren, det sørger den glade pianisten for, sammen med elegante servitører som serverer mat av ypperste klasse, helst av lokal karakter.

Det faktum at paradoren tidligere ble brukt både som herberge og sykehus sier noe om hvilken status pilegrimene en gang hadde. Her fikk de bo og spise gratis i tre dager. Mange var syke og utmattet og var ofte avhengig av pleie i lang tid. Tusenvis av dem døde etter den anstrengende vandringen gjennom Europa.

Herberget ble bygd av de katolske monarker (Reyes Católicos), en tittel som pave Alexander VI tildelte Isabella I av Castilla og Ferdinand II av Aragón som tegn på deres sterke katolske tro. De spanske regentene hadde som mål å gjøre Spania til en kristen supermakt. En stor del av deres virksomhet var å reise kristne bygg, og dermed styre den kristne staten som nettopp hadde kvittet seg med den muslimske befolkningen.

Å hjelpe pilegrimer hørte til den kristne plikt, i hvert fall i middelalderen. Pilegrimen ble ofte sett på Kristi stedfortreder, og å hjelpe pilegrimen var å støtte Kristus. Å bygge et pilegrimsherberge var dermed en måte å fremme Kristi sak på. Dette herberget bidro også til å hedre apostelen Jakob, som man mente hadde støttet de kristnes kamp mot maurerne. Apostelen Jakob fremstilles ofte som ”matamoros” – det vil si maurerdreper. Da viste han seg som en himmelridder med sverdet hevet høyt til hest i kamp mot de vantro. Selv om paradoren i dag er omgjort til luksushotell har man ikke helt glemt den gamle gjestfriheten mot pilegrimer. Hver dag bespises ti pilegrimer på hotellets bekostning, riktignok i personalkantinen. Hvis man vil bo på paradoren og kan vise frem sitt pilegrimsdiplom får man 15 prosent rabatt på rom og mat.

Til slutt har man nesten glemt å nevne at Parador Hostal Dos Reis Catolicos er et skikkelig spøkelsessted. Her har prester, munker, pilegrimer, kjeltringer, konger og fyrster tatt inn, noen syke og døende. Mange har hatt alvorlige sjeleplager, og store synder har man begått. Om kvelden aner man konturene av skygger som rusler i gangene, banker på dører, sukker og stønner.

Artikkelen er skrevet av Eivind Luthen og ble opprinnelig publisert i Pilegrimen nr 3 i 2014.