Pilegrimsvandring i Italia

Også i Italia finnes det flere og interessante pilegrimsveier. Roma er det store målet for mange av veiene, men det finnes også andre hellige mål. Trykk deg inn på de forskjellige og finn den veien som passer for deg.

Pilegrimskontoret vårt tilbyr vi god hjelp og veiledning til vandringer i Italia. Der har vi også kart, guidebøker og pilegrimspass for vandringen.

Via Francigena er delt i to: Nordveien fra England til Roma og veien i sør fra Roma til Brindisi.

Via Francigena del nord (franskeveien) er den mest kjente pilegrimsruta i Italia. Det er en historisk ferdselsvei som går fra Canterbury i England gjennom Frankrike, Sveits og Italia og ender opp i Roma. Dette var den viktigste pilegrimsveien til Roma i middelalderen. Den er knyttet til biskop Sigerico som dro fra Canterbury i år 900.

Dette er en omfattende camino som passerer fire land. Totalt er Via Francigena rundt 2000 km. Gjennom Frankrike er merkingen mangelfull.  Vandringa kan derfor med fordel startes i Sveits, der veien går gjennom St. Bernardpasset inn i Italia.

I Italia kan du gå ca 1000 km fordelt på 45 etapper. Veien fører fra Alpene ned Aostadalen og over Posletta, før den krysser Appeninene og etter hvert fortsetter fra by til by i vakre Toscana, går over i Lazio og ender opp på Petersplassen i Roma. Etappene er varierende i lengde og vanskegrad.

Via Francigena er godt beskrevet gjennom guider på engelsk. Den er godt tilrettelagt og merket, med overnatting i herberger, klostre og private innkvarteringer av ulike slag.

Nettsteder:

https://www.viefrancigene.org/en/piedi/
https://www.sloways.eu/

Via Francigena del sud fortsetter sørover fra Roma på gamle romerveier. I middelalderen fortsatte mange pilegrimer fra Roma til Det hellige land. Takket være mange års arbeid er det i dag mulig å komme tilbake på sporet av de gamle pilegrimsveiene og gjenskape den rike historien om Via Appia Antica og Via Appia Traiana fra Roma til Puglias kyster på østsiden av Italia.

Denne pilegrimsruta er hittil å betrakte som ei rute i utvikling. Veien er utfordrende og for viderekommende.

Guidebøker er bare på italiensk. De har gode kart.

Nettsteder:

https://www.viefrancigenedelsud.it/en/
http://francigenastrataperegrinorum.blogspot.com/

Via Assisi ( Via di San Francesco) er flere pilegrimsveier knyttet til Frans av Assisi.

To av disse er:

Via del nord som følger i Frans av Assisis fotspor fra La Verna til Assisi. Utgangspunktet La Verna ligger litt øst for Firenze i Toscana og er et av stedene Frans av Assisi var mest glad i. Lengden på pilegrimsveien er på rundt 200 km, fordelt på ti etapper. De varierer i lengde fra 13 til 30 km og er godt merket. Caminoen er ganske krevende og anbefales for mer erfarne pilegrimer. Underlaget er varierende, og det er store høydeforskjeller underveis. Ruta er tildels lagt i ubebodde områder med skog- og fjellpartier. Vandrestav(er) og fjellsko anbefales!

Via Assisi går inn i Umbria og passerer Citerna, Città di Castello og Pietralunga. Gubbio er en vakker by, og den er kjent som stedet for den første vandringen til Frans. Endepunktet for vandringen er Assisi.

Via del sud går fra Roma og ender opp i Assisi. Hele veien er på ca 300 km. Det foreslås 19 etapper, men de kan også, ofte med fordel, deles opp. Dette er også en krevende rute som gir utfordringer underveis i form av tøft underlag og store høydeforskjeller, samt tildels lange etapper.

Guidebok for begge disse rutene er oversatt til engelsk, og den nyeste har gode kart, høydeprofiler og oversikt over overnattingssteder.

Nettsteder:

https://www.viadifrancesco.it/
https://www.camminodiassisi.it/  ( munkene langs vegen sin side )
http://www.icamminidifrancesco.it/i_cammini

Via Benedetto (Cammino di San Benedetto) er ei ganske nylig oppretta pilegrimsrute i Italia. Den ble åpnet i 2012 av Simone Frignani, som gjennom ruten presenterer livet til Benedikt av Nursia, kjent som det vestlige klosterlivets far. Benedikt er født i Norcia, grunnla det første klostret i Subiaco og avsluttet gjerningen sin i Montecassino.

Den starter i den lille byen Norcia i Umbria og går ca 300 km i sørøstlig retning gjennom Lazio og ender opp i klostret Montecassino. Dette er en pilegrimsvei som går gjennom vakre italienske landskaper og besøker sentrale kulturskatter i et forholdsvis ukjent område av Italia.

Den er godt beskrevet i en oppdatert guidebok (oversatt til engelsk), er godt merket og tilrettelagt med overnattinger. I tillegg er ruta dekket av amici di cammino (venner av caminoen), personer man kan kontakte underveis om man trenger det.

I guiden er ruta delt inn i 16 etapper av ulik lengde. Til tider er det store høydeforskjeller og krevende partier, så det kan være klokt å legge inn litt ekstra tid, så et anslag på rundt tre uker er klokt for å gjennomføre hele vandringen.

Nettsted:

https://www.camminodibenedetto.it​

Via Romea Germanica i Italia.

Den starter i Stade litt vest for Hamburg.                  

I Italia kommer Via Romea Germanica inn via Brennerpasset. Den kan følges til både Roma og Assisi. Vandringa går på stier, veger og krysser Appenninene.Veien har flere lange dagsetapper; noen av dem er på asfalt. Kjente historiske steder besøkes; byer, slott og borger. Veien byr på vakre kirker, klostre og veialtere.

Etter to ukers vandring fra Brennerpasset når man byen Padova; et pilegrimsmål med det hellige skrinet av San Antonio i katedralen. Fra Padova går Via Romea Germanica sammen med Cammino di San Antonio over slettene, langs kanaler og elven Po fram til Byen Ferrara.                                                                         

Vi anbefaler en stopp i byen Monselice for å se de sju pilegrimskirkene, klosteret og borgene. Etter Ferrara deler vegene seg. Cammino di Sant Antonio forsetter rett fram mot Bologna og over fjellet til La Verna. Via Romea Germanica går til byen Argenta og derfra ned til Adriaterhavet. Gjennom tett pinjeskog fortsetter den til Ravenna med alle sine gamle kirker og historiske bygninger. Den fortsetter mot Forli, Santa Sofia og krysser fjellet til klostret i La Verna. Videre i retning Subbiano, Arezzo, den gamle byen Cortona, Cittá della Pive, Ficulle og Orvieto med den vakre katedralen. I Montefiascone, 130 km fra Roma, møter den Via Francigena og følger samme rute inn til Roma.                                                                                        

Guidebok er på italiensk. Boka har gode kart og oversikt over avstander. Merkingen på Via Romea er ikke alltid lett å følge.                                

Nettsted:  

http://www.viaromeagermanica.com/en/