Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
20. juni 2019


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Ønske om vandrefølge på Via de Francesco


Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Pilegrimsopphold
27 april - 5 mai på
Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017Sommerinfo:

Lang sommerferie for nettsiden

Pilegrimskontoret er stengt i juliFelles vandring i Portugal uke 41Tilbake til nyhetsoversikten

_______________________________________________________________________


Pilegrim i 15 år
Sist oppdatert 28.09.2018 23:00
 

For noen uker siden var det 15 år siden jeg ankom Trondheim etter min første pilegrimsvandring. Dette var mitt livs store opplevelse! Jeg hadde hatt et ønske i mange år om å vandre som pilegrim, og jeg skjønte også at jeg på forhånd hadde hatt et for urealistisk og kanskje litt vel idyllisk bilde av hva dette betød. Erfaringen ved ankomst var en helt annen. Det hadde vært fire uker med mye slit, litt smerte, men også utrolig mye glede. Opplevelser jeg ikke hadde forestilt meg; gode mennesker, gode møter, fantastisk natur, og samhold mellom oss som gikk sammen.

Dette ble også starten på et aktivt engasjement for pilegrimssaken for mitt vedkommende. Først to bøker, senere er det blitt mest arbeid med nettopp denne nettsiden til Pilegrimsfellesskapet St Jakob.

Jeg hadde, og har, mange interesser, og mye å fylle tiden med. Men jeg valgte å tone ned mye av det andre, eller legge det helt bort. Hvorfor det? Fordi jeg oppdaget et dette var viktig, at dette var nettopp noe for meg. Mye av det jeg hadde i blodet fra tidligere år som speider, gleden over ikke bare å besøke naturen, men oppleve å gå inn i den, være en del av den opplevde jeg på nytt.

Kombinert med en utvidelse av mitt kristne trosfundament, om man kan si det så høytidelig. Møte med helligdommene, med skaperverket, med mange slags mennesker, de gode møtene, den indre vandringen. Alt gjorde noe med meg, og det har det gjort i femten år. Jeg blir nok ikke ferdig, det er stadig mer å oppleve, mer å hente og mer å gi. 

For dette er viktig, kanskje det viktigste: Fellesskapet med andre pilegrimer. Ute på pilegrimsveiene, på herbergene, men også fellesskapet som vi opplever i vår forening. Vi er en herlig blanding av pilegrimer som alle er forskjellig. Jeg har lyst til å si at ingen er «normale», men det kan man jo ikke si. Men jeg har altså til gode å møte en pilegrim som passer inn i et slags mønster, en pilegrimsmal. Er det ikke flott? Vi må bare lære oss å sette pris på det. At forskjellighet er en styrke, det er viktig!

Jeg takker Gud for at Han lot meg får være med på dette. Og jeg takker Rolf Synnes for at han dro meg med på vår felles vandring i 2003. Og jeg takker Eivind Luthen for at han stilte opp den dagen jeg startet og pratet nesten hull i hodet på meg om pilegrimer og Jakob og Santiago og gamle og nye pilegrimsveier ut av Oslo og mye mer. Han var en ukjent person for meg den dagen, det er han langt ifra i dag. Han dro meg med i et fellesskap som har betydd utrolig mye for meg, og  ikke minst hans måte å se en del saker på - helt anderledes enn min.

Jeg får ikke praktisert så mye som vandrende pilegrim nå for tiden. Dette kan selvsagt endre seg, men jeg gleder meg med dem som går, og jeg tror at jeg kan identifisere meg med de fleste pilegrimene og mange ulike situasjoner. Så får jeg konsentrere meg om å formidle pilegrimsnyheter og annen informasjon som kan være nyttig. Denne nettsiden er min pilegrimssatsing, her er jeg innom og gjør noe stort sett hver dag. Jeg har alltid ideer og planer om ting som skal endres og forbedres. Men ting tar tid, spesielt når det skal ut på en nettside. Det er nå rundt 1000 besøk på nettsiden hver dag, og ofte hentes det frem gamle artikler. Det inspirer til å fortsette!

I vår forening, Pilegrimsfellesskapet St Jakob, har jeg sett et jevnt tilsig av engasjerte medlemmer og venner som vil trå til og gjøre en innsats for foreningen, og dermed for pilegrimer. Da jeg startet mitt engasjement i foreningen for 15 år siden, og noen år etter ble nettredaktør, var pilegrimsverdenen relativt oversiktlig. Vi visste om det meste som skjedde, og kunne fortelle om det her på nettsiden eller i bladet vårt, Pilegrimen. Nå er situasjonen heldigvis en helt annen, og jeg er glad for innspill og informasjon som kommer flytende inn til meg. Men det er mye som vi ikke favner, og hvis du har noe på hjertet, gjerne informasjon om noe som skjer, så bare gi meg et tips!

Tormod Berger
pileweb.tobe<>yahoo.no
 

(sett inn@)Pilegrimskontorets
åpningstid:

mandag-torsdag
kl 11-15 -
eller etter avtale


Husk!
Pilegrimspass
til vandringen


 


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.