Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
23. april 2019


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Pilegrimsopphold
27 april - 5 mai på
Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

Velkommen til vandring
fra Sandefjord
til Helgeroa
11-12 mai


Tilbake til nyhetsoversikten

_______________________________________________________________________


Konferansen i Trondenes
Sist oppdatert 17.06.2018 00:25
 
Det er gått en uke siden den nasjonale pilegrimskonferansen. Denne gangen ble den holdt i Harstad, sist var det Oppdal. Da var det jubileum for den nasjonale satsingen, nå var det kystpilegrimene som sto i fokus. Jeg har ikke vært med på konferansene de siste årene, og var spent. Hva ville jeg få ut av programmet og temaene, og ville det bli godt å møte de andre deltakerne? Ville det være folk som har mange pilegrimsmil i føttene, eller ville det være skrivebordspilegrimer? Jeg er jo litt der selv for tiden, det er en stund siden jeg selv var ute i felten. 
 
Også denne gang var det temaer som jeg opplevde aktuelle, og annet som ikke var like spennende for meg. I tillegg har jeg den skavanken at jeg hører stadig dårligere, og det betyr at jeg får med meg så lite på slike konferanser at jeg iblant lurer på om jeg skal holde meg hjemme.

Men nå var jeg her, og tok til meg det jeg maktet, og det var tross alt en hel del. Jeg kjenner en stor takknemlighet til Bernt Aanonsen som har jobbet lenge for å få til denne konferansen, og måten han ledet det hele på. Og så hadde han gode hjelpere, de skal også ha takk! 
 
I motsetning til enkelte tidligere pilegrimskonferanser opplevde jeg at det denne gangen var mulighet for å stille spørsmål og å trekke pusten mellom programpunktene. Det var satt av god tid til måltidene, som for øvrig var fantastisk bra - langt over standard på slike arrangementer, og jeg hadde inntrykk av at deltakerne bevisst satte seg sammen med folk som de kunne bli bedre kjent med. For øvrig var det mange ukjente ansikter for meg, og jeg synes at det var spennende å bli kjent med nye pilegrimer. Og så var det selvsagt godt å treffe gamle kjente. Jeg skrev her for en måned siden om min sorg over at vi har to pilegrimsmiljøer her i landet, men hadde samtidig et håp om at vi skal jobbe sammen og oppleve både et felles pilegrimsfellesskap og kanskje til og med et varmere vennskap på tvers av foreningene. Akkurat det opplevde jeg denne gang, og det gjorde godt! 

Mye av programmet foregikk i kirken. Det var nok ganske naturlig da vi var lokalisert nettopp her, noen få hundre meter fra Trondenes’ praktfulle middelaldersmykke. Det var taler og faglige foredrag, midnattsbønn, morgenbønn, salmekveld, «bli kjent med kirken min»- program, og en flott festgudstjeneste med biskopen. For mange er det helt naturlig for en pilegrim å bruke mye tid i kirken, og jeg hører til dem. Men andre mener at det kirkelige innslaget bør skje i mindre porsjoner. Jeg skjønner det også, men er ikke enig. Det som ble presentert i kirken denne gang var imidlertid variert og meget bra, i alle fall etter min mening. Og så er det jo slik at man blir med på det man ønsker, også når det gjelder det kirkelige. Jeg kuttet ut noe program, og registrerte at slik var det for flere. 

   

Spørsmålet om kirken og pilegrimene er i alle fall aktuelt og interessant. Noen av oss snakket om dette, og det har vi også gjort mange ganger før. Jeg har mange tanker rundt dette temaet, men vil tenke litt mer før jeg vil utdype dette noe nærmere. 

Tormod BergerPilegrimskontorets
åpningstid:

mandag-torsdag
kl 11-15 -
eller etter avtale


Husk!
Pilegrimspass
til vandringen


 


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.