Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
20. juni 2019


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Ønske om vandrefølge på Via de Francesco


Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Pilegrimsopphold
27 april - 5 mai på
Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017Sommerinfo:

Lang sommerferie for nettsiden

Pilegrimskontoret er stengt i juliFelles vandring i Portugal uke 41Tilbake til nyhetsoversikten

_______________________________________________________________________


Må vi ha to pilegrimsmiljøer?
Sist oppdatert 18.05.2018 23:23
 

Jeg deltar på Pilegrimenes dag i Oslo. Et stort arrangement med bredt innhold, til inspirasjon og oppmuntring. Ikke minst for alle oss som jobber frivillig for å fremme denne saken som vi selv er grepet av. 135 mennesker deltar denne dagen ved Oslo pilegrimssenter og Gamle Aker kirke. Folk som selv er pilegrimer, eller som vil vite mer om hva dette betyr.
 
Vi i Pilegrimsfellesskapet St Jakob er denne dagen gjest hos vår statlige storebror. Ett av de offentlige pilegrimssentrene ligger i Oslo, og er underlagt Nasjonalt pilegrimssenter i Trondheim. Vi er her sammen med en annen frivillig forening, Pilegrimsfellesskapet St Hallvard. Den er nært knyttet til den statlige pilegrimsorganisasjonen, det er ikke vi. De består av mange entusiastiske, dyktige og hyggelige mennesker. Akkurat som vi.
  
Jeg synes at deltakelse denne dagen på Pilegrimssenteret er veldig fint, og kanskje litt rart. Jeg kjenner glede, men også sorg over det forhold at det er to pilegrimsmiljøer i Norge. To organisasjoner som jobber med stort sett det samme, med engasjerte mennesker som bruker mye av sin tid på nettopp dette; informere, inspirere og hjelpe folk som vil ut på vandring. I Oslo har vi altså Pilegrimssenteret ved Gamle Aker kirke, med stor plass ute og inne. Lenger nede i byen har vi Pilegrimskontoret, et adskillig mindre lokale, men intimt og personlig. Begge steder er det et meget aktivt pilegrimsmiljø, vi tar hjertelig imot folk som vil ha hjelp og veiledning, formidler aktuell litteratur, kart og pilegrimspass. Begge steder har vi et godt fellesskap av pilegrimer, og noen er med i begge leirene. 

Iblant er det noen som spør hvorfor vi har to pilegrimsmiljøer. På landsbasis, og i Oslo, hvor det er to alternativer for folk som vil ha hjelp og veiledning. Svaret er at vi egentlig ikke har noe godt svar. Dette er ikke som to politiske partier eller to ulike ideologier. Vi i Jakobsforeningen har kanskje mer fokus på utlandet og alternative pilegrimsmål i Norge enn Pilegrimssenteret som mer sikter seg inn på Trondheim, men ellers er det liten forskjell. I alle fall etter det jeg har registrert. 

Det er selvsagt en forskjell i at vårt kontor baserer seg helt og fullt på medlemskontingent, mens Pilegrimssenteret er statlig finansiert. Det at kontoret vårt er lite, og at vi ikke har råd til store annonser, en prangende nettside og flotte brosjyrer er selvsagt en konsekvens av at vi jobber nær grasrota, med kun frivillige ressurser uten noen støtte fra det offentlige. 

Det hadde vært fint å kunne forklare hvorfor det er to pilegrimsmiljøer i vårt lille land. Jeg vet ikke om noen kan gi et godt svar. Jeg kan altså ikke, til tross for at jeg har vært nær den prosessen som ledet frem til dette. 

I de 15 årene jeg har vært engasjert har det hele tiden vært omtrent slik som nå. Vår forening oppsto som en konsekvens av den satsingen som kom i gang for 26 år siden, altså før knapt noen andre hadde tanker om pilegrimsvandring. Da jeg ble aktivt med var det allerede et alternativt pilegrimsmiljø knyttet til Norsk kulturarv, i 2007 kom Pilotprosjektet Pilegrimsleden, også de ønsket å holde avstand til vår forening, og tre år senere kom altså pilegrimssentrene langs pilegrimsveien fra Oslo til Trondheim.

Under planleggingen av Oslo pilegrimssenter var det en klar tanke at vår forening skulle være aktiv medspiller med tanke på ett sterkt og aktivt pilegrimsmiljø i Oslo. Vi så den gang på mulighetene for et felles lokale hvor vi skulle være integrert, både Pilegrimssenteret og Pilegrimskontoret sammen. Men etter noen måneder ble disse gode intensjonene dessverre lagt i grus. Nå het det ikke lenger at vi skulle samarbeide, men være konkurrenter i et slags pilegrimsmarked. 

Og når folk spør hvorfor det er to miljøer, hvorfor vi skal bruke ressurser på å konkurrere fremfor å dra i samme retning og utnytte hverandres kompetanse og ressurser, da melder jeg altså pass. I likhet med mange andre som heller ikke forstår dette.  Har vi ikke omtrent det samme mål, og jobber vi ikke for de samme menneskene, altså pilegrimene? Vi arrangerer temakvelder en gang i måneden på hvert vårt sted, med omtrent de samme temaene. Vi arrangerer turer, også det til noen av de samme stedene. Vi legger ned svært mye arbeid i egne pilegrimsblader, egne nettsider, og til å holde hvert vårt pilegrimskontor åpent for publikum. 

Noen har begynt å snakke om samarbeid, brobygging. At historien heller får være som den er, nå får vi se fremover. Derfor var det veldig godt å bli invitert til deltakelse på Oslo pilegrimssenter med vår egen stand på Pilegrimsdagen. På vår side har vi lenge informert om hva som skjer i det andre pilegrimsmiljøet her på nettsiden. Og det er også tatt flere skritt mot nærmere samarbeid. Neste helg skal Pilegrimssenteret og St Hallvardsforeningen arrangere vandring over to dager langs Vestfoldleden fra Tønsberg, og vår egen daglige leder, Eivind Luthen, tar imot folket i Tønsberg og viser dem rundt. 
 
Det er altså tatt noen viktige skritt i retning av nærmere samarbeid, fra begge sider. Så håper i alle fall jeg at det vi kan begrave alt snakket om konkurranse, og se på mulighetene for å jobbe sammen videre fremover. For vår egen skyld, for vår trivsel og glede over det vi er engasjert i, men enda viktigere: for pilegrimenes skyld!
 
Tormod Berger    


Pilegrimskontorets
åpningstid:

mandag-torsdag
kl 11-15 -
eller etter avtale


Husk!
Pilegrimspass
til vandringen


 


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.