Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
19. desember 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

Pilegrimskontorets åpningstider i juletiden

En hommage
til
Pilegrimskontoret

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Kaos på caminoen
Sist oppdatert 27.08.2017 17:02
 
Vi får nå kraftige signaler fra Spania mht utviklingen på santiagoveiene, og jeg tror det er viktig å følge med på både disse signalene og debattene rundt utviklingen. For alle dere som ikke forstår spansk er det f eks mulig å følge debatten på Ivar Rekves nettside på engelsk: Camino Forum 

For å unngå trengsel og kaos har jeg lest at noen anbefaler Camino Invierno. Men også å ta av ved León og gå El Salvador til Oviedo og deretter Primitivo (som dog blir mye lenger).

Galiciske myndigheter begynner å få en del kritikk for hvordan de har promotert og promoterer caminoene og Santiago de Compostela - som handler om "knefall" for turistnæringen. Stier blir lagt om, gjort om til bredere veier, noen steder asfaltert, andre steder føres caminoen ut på veiene slik at det skal bli lettere for syklister og det å gå kortere etapper. 

Mer og mer intervensjon for å trekke turister/turigrinos til Galicia. "Caminoen er mer enn Galicia" er et utsagn jeg så her forleden. De andre provinsene i Spania hvor caminoen går, står på sidelinjen og ser på all kapitalen (statlig som privat) som sprøytes inn i Galicia. Alt dette legger til rette for turigrinismen. Spanjolene i området snakker selv om "pilegrimer" i hermetegn - eller turigrinos, om man vil.

Vi opplevde det samme "kaos" i juli i fjor på Camino Portuguese som det vi nå får rapporter om fra caminoene. Det dro seg til fra Tui, med overfylte herberger, transport av pilegrimer mellom destinasjoner - "subir y bajar" - busser og taxier, og reklame med alskens service til pilegrimer som ikke vil gå/bære selv. Herberget i Padron var fullt 10 min etter at det åpnet. Folk startet kl 4 og var stort sett ferdig med dagens etappe i 11-12 tiden. 

Vi hadde en del reservasjoner på private herberger, og kunne nyte vandringen uten å ta stresset inn over oss. Men i Padron hadde vi ingen reservasjon og sto opp midt på natten for å komme fram i tide til å få en seng. I påsken på Primitivo ble det vanskeligere fra Lugo med plasser og helt tettpakket fra Melide. Alle servicepakker til pilegrimene reklameres det for - kraftfullt - og mer enn på Portugues. 

Jeg snakket med mange som deltok på organiserte turer "pilgrim all inclusive" - både utlendinger og spanjoler. De busser, biler og toger til Santiago. Går 2 km (eksempelvis), blir plukket opp, kjørt til en kafe hvor de kan få stempel, får lunsj, blir kjørt et stykke til, går litt og blir kjørt til neste stempel/matstasjon, pensjonat; store grupper, noen kjører ved siden av dem hele tiden, plukker opp/slipper av. Flere av reiseselskapene lager egne T-skjorter til gruppene - stoore grupper! I sommer organiserte en sammenslutning av menigheter en fellesvandring for over 1000 stykker!!! 

Når dette er sagt - hver sin lyst, tenker jeg, men det blir veldig fullt, og noe av magien blir borte. I sommer, hvor jeg kom inn fra Via de la Plata var det roligere, men fra Ourense litt mer trykk (også mht reklame og servicetilbud til pilegrimene), men ikke på langt nær slik som på Frances og Portuguese. I Spania drøfter de nå det de kaller El sindrome de los 100 kilómetros. Og de snakker om de rike utenlandske pilegrimene - som ikke vil bo på herberger - men på pensjonater og hoteller - spiser og drikker dyrt og godt - og driver prisene oppover. "Trillekoffertpilegrimer" ser jeg også at det snakkes om; de som reiser organisert og får kofferten fraktet fra plass til plass. 

Dette er interessante temaer å snakke sammen om, dette bør vi følge opp! 

Gry Folge 


Kø utenfor herberget i Padron i fjor. Vi var akkurat kommet inn.

Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.