Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
15. desember 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

Pilegrimskontorets åpningstider i juletiden

En hommage
til
Pilegrimskontoret

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Bli kjent med Martin Luther
Sist oppdatert 22.08.2017 14:44
 
Velkommen til en ny «dannelsesreise», denne gang til Øst-Tyskland, det tidligere DDR.

Vi skal delta i 500 års jubileet for Martin Luther. Vi skal se og lære, oppleve stedene der han bodde og virket, prøve å få med oss noe av atmosfæren.

Vi ønsker å vise en mangfoldig Luther, en mann som overrasket, og overrasker også i dag. Vi har ingen ambisjoner om en dypdykking i teologien eller kirkehistorien. Vi skal selvsagt lære litt mer om reformasjonen og reformatoren, kanskje prøve å forstå litt av hva han tenkte og hvorfor han gjorde det han gjorde.

Men vi skal også ta til oss mange andre spennende sider av Martin Luthers liv, kanskje la oss forundre og blende av hans enorme innsats på områder som få mennesker var opptatt av den gang. Og som mange ikke kjenner til i dag.

           

Vi skal bli kjent med alvorsmannen Martin, men også festmennesket. Den knappe og strenge, men også den rause Martin. En mann med en utrolig arbeidskapasitet, men som også var plaget av tungsinn. Og som hadde lykkelige stunder sammen med familie og venner – som han hadde mange av.

Mannen som holdt en fest med god mat, god drikke og lystig sang før han bega seg inn i løvens hule, ble lyst i bann og måtte gå under jorden. Dvs: Gjemt bort i en celle i borgen Wartburg.

Martin Luther er regnet som den mest betydningsfulle europeer. Han ble hyllet som folkehelt av det kommunistiske regimet som jobbet iherdig for å avkristne DDR. Og han omtales med stor respekt av mennesker som aldri vil sette sine ben i en kirke.
Hvorfor? Kanskje fordi hans innsats for å reformere kirken også hang sammen med hans engasjement for sine medmennesker? Rett og slett hans ønske om at folk flest skulle ha et bedre liv.

Luthers største innsats utenom selve reformasjonsarbeidet var selvsagt at han konstruerte et felles tysk språk.

Før Luther fantes det ingen tysk stat, men en rekke selvstendige fyrstedømmer med hvert sitt språk. Mange av disse var så forskjellige at folk ikke forsto hverandre hvis de krysset grensen.

Luthers utgangspunkt var at folket skulle kunne lese Bibelen på sitt eget språk, men det var ikke mulig siden det ikke fantes noe felles tysk språk. Vel, så laget han likegodt et nytt språk. Et nytt tysk språk - på 11 uker! Samtidig som han oversatte hele Nyetestamentet. Og mange ord og uttrykk som vi også har oversatt til norsk og bruker til daglig her hjemme stammer fra den godeste Martin.

Reformatoren tenkte også nytt og anderledes på mange andre områder. Han var f eks opptatt av betydningen av god utdanning, og at det også gjaldt jenter. Dette var helt uhørt den gang. Og etter at han fikk skrudd igjen kranen for pengestrømmen til avlatskisten ble det plutselig penger tilgjengelig for andre formål. Han omgjorde da avlatskisten til verdens første trygdekasse, og delte ut midler til trengende – dem var det mange av!

Vi skal ikke fortelle hele historien her og nå, mange godbiter venter oss i Lutherbyene Wittenberg, Eisenach med Wartburg-borgen, Erfurt og Eisleben.

Tyskerne i sin grundighet har forberedt dette jubileet og vår ankomst i årevis, og hver av disse byene har naturligvis sitt eget Luthermuseum.

Og hvis du tenker at dette er kjedelige greier så kan du nok vente deg noen gledelige overraskelser. 

Og så skal vi oppleve julemarkedet i Erfurt! Det er desserten!


Program for Lutherturen

30. november: Til Wittenberg
Vi flyr fra Oslo til Berlin om morgenen. Herfra kjører vi med buss til Lutherstadt Wittenberg. Byen ble berømt for det universitet kurfyrste Frederik den vise grunnla i 1502.

Vi sjekker inn på Luther-Hotel Wittenberg som ligger midt i byen. Så er vi klare til å se litt mere på byen. Vi går en tur gjennom hovedgata, Collegienstrasse. Vi begynner ved Luthereika, hvor Martin Luther brant bannbullen i 1520. Deretter besøker vi Bykirken hvor Martin Luther talte mange ganger.

Slottskirken ser vi også. Det er her Martin Luther slo opp sine 95 teser på kirkedøren. Inne i kirken er Martin Luther og Phillip Melanchton begravet.

I løpet av ettermiddagen ser vi også Lutherhaus, Augustinerklosteret som Martin Luther fikk av Wittenberg by, og hvor han bodde i mange år sammen med sin familie. I dag er dette verdens største reformasjonshistoriske museum.

Om kvelden spiser vi middag sammen på hotellet.


1. desember: Wartburg
Vi skal kjøre fra Wittenberg til Eisenach hvor middelalderborgen Wartburg ligger. Den er en av de best bevarte borger fra middelalderen i Tyskland. Hertil ble Martin Luther ”bortført” etter at han var lyst i bann ved Riksdagen i Worms i 1521, og bodde på borgen i nesten et år.

Vi går en tur på borgen sammen med en guide, og får også mulighet for å se rommet hvor Martin Luther satt og oversatte Det nye testamentet fra gresk til tysk i løpet av bare noen uker.

Deretter får vi litt tid på egen hånd i Eisenach, en hyggelig by. I løpet av de siste årene har byen blitt flott renovert, og her er det mange fine bygninger vi kan beundre. I byen er det også et Luther-museum. Martin Luther bodde i byen mens han gikk på latinskolen og da bodde han det meste av tiden hos familien Cotta. I dag er dette et museum, som har fokus på Martin Luther og det tyske språk.

J.S.Bach
var også født i Eisenach. Huset hvor han blev født er i dag et museum hvor det mange ganger om dagen er små konserter hvor det blir spilt på gamle instrumenter. Museet er renovert og bygget til for ikke så mange år siden, og er absolutt verdt et besøk.

Deretter kjører vi til Erfurt hvor vi skal bo de to siste nettene.

2. desember: Erfurt
Erfurt fikk sitt universitet allerede i 1392, og ble ett av hovedsetene for humanismen i Tyskland. Byen ble fort en forholdsvis stor by, og det er den fortsatt. Gjennom byen går det en elv, og det er mange broer over elven. Den mest berømte er Krämerbrücke, fordi den er den lengste bebodde bro i Europa.

Martin Luther begynte på byens universitet i 1501. Det var her han ble munk, og flyttet inn i Augustinerklosteret. Sammen med en engelsktalende guide ser vi klosteret. Ikke så langt fra Augustinerklosteret ligger Domkirkeplassen. Over plassen troner to kirker, og det vil være tid til å se disse.

Det er adventstid, og i Tyskland betyr det julemarkeder. I Erfurt er det flere markeder, men det største ligger på Domkirkeplassen. Her står opplevelsene i kø, både for øynene og magen.

3. desember: Panoramamuseum, Eisleben og hjemreise
Etter frokost kjører vi mot Berlin. Flyet til Oslo går om kvelden, så vi har tid til et par ekstra stopp på veien.

Det første er Panoramamuseum ved Bad Frankenhausen. Werner Tübcke har malt dette rundmaleri med scener fra Bondekrigen, og museet ligger der hvor et av de største slag i denne krigen fant sted.

Deretter fortsetter vi til Eisleben, hvor Martin Luther både ble født og døde. Vi går en liten runde i byen, og kanskje er det noen som vil besøke huset hvor Martin Luther ble født eller huset hvor han døde. Begge hus er i dag museer, som forteller noe om Martin Luther, men også om hvordan det var å leve på hans tid.

Deretter kjører vi til Berlin og flyr tilbake til Oslo.

Pris mm
Prisen for turen er 6000 danske kroner.

Prisen inkluderer:
Norske  reiseledere
Fly Oslo – Berlin t/r
Ft. kjente lufthavnsskatter og avgifter
Busstransport  iflg. program
Overnatting i delt dobbeltværelse
3 x frokost og 1 x middag (første dag)
Entre og guidet tur på Wartburg, Augustinerklosteret og Panoramamuseum
Entre til kirkene i Wittenberg og Lutherhaus.
Bidrag til Rejsegarantifondet

Prisen inkluderer ikke:
Øvrige måltider og drikkevarer
Øvrige entréer
Forsikringer

Tillegg for enkeltværelse:
Danske kroner 1050. Det er et begrenset antall enkeltværelser

Reiseoperatør er det danske selskapet Unitas rejser som har spesielt god erfaring med denne typen reiser.

Påmelding
Påmelding til turen gjøres direkte til reisebyrået Unitas, enten via e-post ts@unitas.dk eller telefon +45 87 23 12 40. Vår kontakt heter Torgunn Skov. Hun er norsk, så det er greit å ringe også for dere som synes at dansk er litt "svært". 

Merk: Påmeldingsfristen er 25 august!

Reisebyrået trenger opplysninger om navn, slik det står i passet, adresse, telefonnummer, fødselsdato og eventuell e-postadresse. Oppgi også om du ønsker enkeltrom eller dobbeltrom, og hvem du eventuelt vil bo sammen med. To som bor sammen kan godt få hver sin faktura.

Din deltakelse på turen bekreftes ved at du får en faktura fra Unitas. Beløpet betales i danske kroner, men det kommer klar beskjed om hvordan det skal skje.

Betingelser og forbehold fra Unitas
Det tas forbehold om eventuelle endringer i programmet. Alle våre reiser evalueres og forbedres løpende på bakgrunn av tilbakemeldinger fra reiseledere og deltagere. Av den grunn kan det være endringer i programmet fra reisen ble kjøpt til den finner sted. Dessuten kan lokale forhold medføre at vi under reisen er nødt til å endre innholdet eller rekkefølgen på programpostene. Vårt mål er at deltagerne får den beste mulige reise.
 
Reisen er underlagt Unitas Rejsers alminnelige betingelser vedrørende pakkereiser, som deltagerne forutsettes å kjenne. Betingelsene fremgår av vår hjemmeside www.unitasrejser.dk

Spørsmål?
Spørsmål om program og opplegg for turen kan rettes til reisebyrået eller til Eivind Luthen, tlf 47 83 91 82.

Du kan også lese om vår forberedende studiereise til Lutherbyene.

Blir du med?


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.