Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
24. april 2017


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Overnattingsguider
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
Anbefalt litteraturWeb-kamera
Santiago de Compostela:
Web-kamera på Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela. 
Klikk for større bilde og valg av andre pilegrimsmotiv Spania-magasinet


ANNONSER
Aktiv ferie, på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Harald Olsen:
Havets pilegrimer

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring


Velkommen til
Hovedøya
søndag 7 mai
Tilbake til nyhetsoversikten
_______________________________________________________________________


En utrolig troverdig historie
Sist oppdatert 14.04.2017 21:09
 
              

       

Jeg opplever stadig nye sider ved den utrolige påskefortellingen. Historien om Jesus som først kom ridende og ble hyllet som en konge, og som bare noen dager senere gjorde seg upopulær og ble offer for verdenshistoriens mest kjente justismord. Om svakheten som viste seg å være styrke. Om tapet som viste seg å være seier. Er det lenge siden du leste den eller hørte den? Du kan gjøre noe med saken!  

Dessuten blir jeg fascinert av alle de menneskene som har biroller i dette dramaet. Bibelen har fire beretninger spekket med en mengde detaljer, sterke avsløringer, uventede hendelser. Vi leser om svake og sterke personer, forræderi og fornektelse, svik, egoisme, og total mangel på forståelse for det som virkelig skjedde rundt dem. Historiefortellerne har tatt med ulike detaljer, og på noen punkter er de motstridende. Hva betyr det? Selvsagt at de ikke kan være avskrift av hverandre. De er skrevet av øyenvitner eller av noen som var nære på hendelsene, og som har snakket med ulike observatører. Til sammen fyller de ut og setter sterke farver på denne spesielle historien. Og gjør at den er troverdig.

Jeg tenker selvsagt på fornekteren Peter, som hadde satset alt på ett kort, og opplevde at alt raknet. Og jeg tenker på de tre i Getsemane som ikke klarte å våke en liten stund sammen med Jesus i hans vanskeligste time. Jeg tenker på barna i Jerusalem som skjønte noe vesentlig, på Josef som spontant overlot gravplassen sin til Jesus, på prestisjekampen mellom Herodes og Pilatus, og mellom geistligheten og politikerne, om de to forbryterne som ble henrettet sammen med Jesus. Og forholdet mellom disiplene: Hvem var den gjeveste av dem?  De var så stolte og glade over å være blant de utvalgte! Bare noen timer senere satt de alle innestengt og bortgjemt, skjelvende av redsel for hva som kom til å skje med dem. De hadde ikke skjønt noe som helst, mens vaktsoldatene utenfor plutselig forstod hva det dreide seg om: "Han var jo Guds sønn!"

Og så var det kvinnene! Helt i tråd med alle paradoksene og merkverdighetene i denne historien: Med kongen på et esel, kongekronen av torner, dødsdommen som var fullstendig uten substans, Jesu smertefulle død. Og så viste han seg først for kvinnene! Ikke noe fornuftig menneske ville valgt ut kvinner som sannhetsvitner, bare Jesus. Han brød seg overhodet ikke om hva folk flest mente. Det var kvinnene som viste styrke, mot og kjærlighet. Og det var det viktigste!

Så fikk mennene komme etter hvert. Og fornekteren selv, Peter, som først ikke skjønte noe som helst, ble klippen som hele den kristne kirken ble bygget på. Utrolig! Og nettopp derfor: verdt å tro!

Er det rart at jeg synes at dette er en fantastisk historie?

ToBe
Bildet er fra en serie pasjonsbilder laget av farvet salt av polititjenestemenn i Valletta, Malta påsken 2010Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Guidebøkene fra Verbum


Santiagobøker


Guidebøker for spanske vandringsveier

Ny norsk guidebok Oslo-Nidaros


Ny engelsk guidebok Oslo-Nidaros


Første norske bok om Via Francigena


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Viktig merknad:

Denne nettsiden administreres på frivillig basis uten noen offentlig støtte. Siden inneholder mange lenker til andre nettsider, og har mye informasjon om vandringer, arrangementer, pilegrimsveier, avstander, herberger med priser og åpningstider osv. Vi tar ikke ansvar for korrekt eller oppdatert informasjon, og tar gjerne imot beskjed hvis noe er feil.Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.