Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
22. oktober 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Guidebok
for
Den smale vei

      

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Skal du vandre i år?
Sist oppdatert 01.03.2017 23:38
 

Jeg hører stadig oftere at folk har planer om å gå som pilegrim, og enda flere har dette som en fjern drøm – som kanskje likevel ikke er så veldig fjern. Og selvfølgelig: Blant dem som møter opp på Åpent hus eller som vi ellers treffer på Pilegrimskontoret i Oslo er interessen påtakelig. Det er kanskje derfor de møter opp?

Jeg er nå i gang med å presentere årets tilbud om organiserte langvandringer her på nettsiden. Det er mange som er opptatt av å gi gode tilbud, og å legge dette mest mulig til rette for vandrerne. Stadig flere pilegrimsforeninger dukker opp og vil arrangere vandringer, med brennende og idealistiske mennesker som selv har opplevd at det er godt for kropp og sjel å være pilegrim. Nå vil de at flere skal få oppleve dette.    

Nidaros
På denne nettsiden presenterer jeg vandringer med en varighet på 4 dager eller mer. Den lengste og eldste vandringen går fra Oslo til Nidaros, altså 643 km, og den arrangeres for 13. gang i år. Den legges alltid opp slik at pilegrimene kommer frem til olsok. Dit kommer også grupper av pilegrimer som har fulgt de andre pilegrimsveiene frem til Nidaros; fra Østerdalen, Romboleden som strekker seg helt fra Vadstena, St Olavsleden som starter ved Botnviken og Nordleden som foreløpig er den nordligste pilegrimsveien til lands i vårt land.

Andre veier
Men det er mange andre muligheter for vandringer i Norge. I Østerdalen er det flere muligheter og i Valdres er det et fast tilbud om vandring fra Hedalen stavkirke til St Tomaskirken. En vandring langs Jærens kyst ender opp ved det gamle pilegrimsmålet Stavanger, og det er flere ulike muligheter for vandring til Røldal. Selvsagt står vårt eldste pilegrimsmål Selja på kartet, med vandringer kombinert med båttransport både nordfra og sørfra. Og når vi snakker om båter: Prosjektet Pilegrim i Nord forsetter i år med båt-pilegrimer i området rundt Trondenes kirke i Harstad.

Mere detaljer rundt disse pilegrimstilbudene er lagt ut, eller kommer snart som egen tekst eller som lenker på vår nettside. Hvis du har kjennskap til et vandringer som strekker seg over minst fire dager og som er åpne for alle så gi meg beskjed. Og husk: i menyen på forsiden her kan du hente frem kart over pilegrimsveiene i Norge.

Spania og andre land
Flere har etterlyst informasjon om organiserte vandringer i Spania og andre land. Det er mange operatører som arrangerer turer, men det er ikke mange tilbud om opplegg for rene pilegrimsvandringer. Det er noen få tilbud av norske operatører i Spania, og enda flere muligheter hvis man ønsker å vandre i det opprinnelige pilegrimsområdet, Det hellige land. Det er enkelt å finne disse på nettet, men vi legger ganske snart ut en oversikt her på nettsiden.

Vår egen forening
Vi arrangerte tidligere vandringer i Spania gjennom vår «filial», Jakobskontoret i Trondheim. Dette tilbudet har etter hvert opphørt, og Jakobskontoret arbeider nå med guidehefter og personlig veiledning samt pilegrimsrelaterte artikler til medlemsbladet vårt, Pilegrimen.

Utover dette arrangerer ikke Pilegrimsfellesskapet St Jakob felles vandringer i Norge eller ander land. Vi konsentrerer oss om reiser av ulike slag, gjerne til utradisjonelle pilegrimsmål. I høst skal vi for resten starte en vandring fra Oslo til Larvik, oppdelt i mange etapper som vi gjennomfører i helgene.

Se også under Jakobs reiser på fremsiden. Der kan du lese om foreningens egne reiser. Alle vandringer og pilegrimsrelaterte reiser som jeg får kjennskap til legges dessuten ut under Jakobs primstav. Sjekk den nærmere!

Tormod Berger
NettredaktørNyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues


Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.