Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
22. oktober 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Guidebok
for
Den smale vei

      

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Pilegrims-fellesskap – hva er nå det?
Sist oppdatert 06.02.2017 12:31
 
Pilegrimsfellesskapet St Jakob ble stiftet for 20 år siden, og etter hvert har det dukket opp flere liknende «fellesskap» for pilegrimer. Og man kan kanskje undres hvorfor vi ikke rett og slett kaller disse interesseorganisasjonene for «foreninger». Poenget er selvsagt ønsket om at foreningene skal være noe mer, altså noe mer personlig. Et fellesskap er ment å bety litt ekstra for dem som er med, men hva er det så vi gir – eller hva er det vi får gjennom et slikt fellesskap?

Kanskje jeg ikke kan svare fullt ut på det, men før jeg likevel komme med noen tanker vil jeg erklære for min egen del at deltakelse i vårt pilegrimsfellesskap gir meg utrolig mye. Jeg opplever fellesskapet som sterkt, ekte, givende, utfordrende, engasjerende, behagelig, men også krevende. Altså alt det som kjennetegner et godt fellesskap. Det har gitt meg rike opplevelser, meningsfulle og gode utfordringer og – det viktigste: venner som jeg setter utrolig høyt!

Er ikke det en viktig del av gleden ved å være pilegrim at man opplever fellesskap i ulike former? En enkel samtale underveis, fellesskap under måltidene, nettene blant andre snorkere i sovesalen, sangen og bønnen under en messe sammen med andre pilegrimer, en åpen, fortrolig samtale med en medvandrer som du kanskje aldri ser igjen? Så er det kanskje helt naturlig å tenke på dette når vi gir navn til foreningene våre. At vi er et stort fellesskap av pilegrimer, en samling av mennesker som er dønn forskjellige, men har akkurat dette felles: Vi vandrer mot et hellig mål. Vi ser ulikt på veldig mye, men dette står vi sammen om. Og så lærer vi kanskje også å sette pris på nettopp vår ulikhet.

Det kan koste litt, men nettopp følelsen av at vi utfyller hverandre kan kjennes utrolig godt. Jeg opplever det! Ofte!
Så er det opp til deg å definere ditt fellesskap, akkurat som du har lov å definere din egen pilegrimsvandring. Jeg opplever at vår forening, Pilegrimsfellesskapet St Jakob, legger forholdene til rette for å oppleve et godt og sterkt fellesskap. Jeg har fått mine beste venner og noen av mine beste opplevelser gjennom engasjementet i dette fellesskapet, og vil at mange andre skal oppleve det samme.

Men vi dytter det ikke på deg, du må selv ta det andre skrittet, dvs å møte opp, delta, ta kontakt, gjerne dele med deg av dine opplevelser. Det vi erfarer som godt fellesskap har mange fasetter, mange vennskap har oppstått gjennom deltakelse i våre tilbud, som Åpent hus, pilegrimsreiser, personlig prat på Pilegrimskontoret eller rett og slett vandringer i ukjent landskap sammen med ukjente vandrere.

Du er også velkommen til vårt fellesskap! Gode opplevelser venter! Vi har lagt mye til rette for deg, men det neste skrittet må du ta selv.

Tormod Berger


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues


Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.