Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
29. mai 2017


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Overnattingsguider
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
Anbefalt litteraturWeb-kamera
Santiago de Compostela:
Web-kamera på Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela. 
Klikk for større bilde og valg av andre pilegrimsmotiv Spania-magasinet


ANNONSER
Aktiv ferie, på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Harald Olsen:
Havets pilegrimer

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring


Tilbake til nyhetsoversikten
_______________________________________________________________________


- Jeg møtte Jesus
Sist oppdatert 02.01.2017 16:27
 
Den danske journalisten Charlotte Rørth møtte Jesus i Spania. Hun var sammen med en gruppe på studietur, og under et besøk i et kapell skjedde altså dette. Plutselig sto Jesus rett foran henne. Han snakket vennlig med henne, og hun oppdaget fort at han kjente henne utrolig godt, bedre enn noen annen. Hun sammenfattet etterpå at han sa omtrent dette: ”- Det er godt at du er til. Ikke fordi du er deg, ikke for hva du utretter. Han aksepterte meg på tross av at han visste alt om meg. Og slik er Gud; Han synes det er godt at vi er til. Uten rangordning.”

Charlotte Rørth var et vanlig, passivt medlem av Folkekirken. Hun var ikke spesielt religiøst interessert, og hadde ikke noe spesielt ønske om noen åpenbaring eller opplevelse av undere. Hun hadde ingen tanke på vekkelse eller misjonering. Hun har fortalt om dette møtet til alle som vil høre, nøkternt og greit, og nå har hun skrevet bok om dette møtet. Folk spør om hun virkelig ”tror” at det er Jesus. Da svarer hun at hun ikke tror noe som helst, hun vet at hun møtte Jesus. Det kunne vært som et møte med en nabo eller en hun kjente godt, hun er ikke i tvil, dette var han.

Jeg tenker på min pilegrimsvandring i høst langs Nativity Trail fra Nasaret til Betlehem gjennom palestinske områder. Vi besøkte Jakobs brønn i Nablus, det samme stedet hvor den samme Jesus møtte en kvinne og fortalte henne om livet hennes. Dette var som en enorm glede og lettelse for henne å møte denne mannen som bare var godhet. Den gang avslørte Jesus for første gang hvem han egentlig var for kvinnen ved brønnen: ”Jeg er Messias”. Nå fikk en dansk kvinne en liknende opplevelse, men hun visste altså hvem han var, han som snakket med henne.

Charlotte var opplært til å være en tviler, men akkurat her var hun ikke det minste i tvil. ”Mitt mål er ikke å få folk til å tro på Jesus. Jeg er ingen misjonær, jeg bare forteller det jeg så og opplevde. Jeg vet at Guds sønn finnes, og at vi kan få kontakt med han i dag. Jeg trodde at Gud var en menneskelig konstruksjon, men en slik konstruksjon kan ikke kaste lys ned på meg fra himmelen. Jeg må leve med noe jeg ikke kan forstå, det er et slags tap av kontroll. Men jeg kjenner stor takknemlighet og glede.”

Denne julen, som så mange ganger tidligere, har jeg reflektert over dette med menneskers møte med Jesus. Personlig synes jeg at julefeiringen har alt for mye fokus i alle andre retninger enn rundt barnet i krybben, og de gangene det lille guttebarnet likevel er i fokus blir det kanskje litt for søtt og enkelt. Jeg vil gjerne ha mer av hvem Jesus ble da han vokste opp. Han var på mange måter en opprører, men også mye mer. Han brøt en rekke tradisjoner og regler. Ikke for å vekke oppmerksomhet, men fordi menneskene er viktigere enn reglene. Han brøt kjønnsrollereglene da han snakket med kvinnen ved brønnen, og han gjorde det samme mange ganger. Han vil røske oss opp, rive tak i oss.

Den lille babyen vokste opp, og han har noe viktig å si oss! Som da han snakket med kvinnen ved brønnen og til kvinnen ved graven og til Sakkeus og til den blinde mann og til dem som ville stene kvinnen som var grepet i utukt, og til Charlotte Røhrt.  «Du er mer verdt enn det disse menneskene rundt deg tror, ja, mye mer enn du selv tror.»

Jeg ønsker deg et godt pilegrimsår i 2017 med den kjente keltiske velsignelsen:

Måtte veien stige opp for å møte deg,
måtte vinden alltid være deg i ryggen,
måtte solen skinne varmt på ditt ansikt.
Regnet faller mykt på dine åkrer,
og til vi møtes igjen,
måtte Gud holde deg i sin hånd.


Tormod Berger
Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Guidebøkene fra Verbum


Santiagobøker


Guidebøker for spanske vandringsveier

Ny norsk guidebok Oslo-Nidaros


Ny engelsk guidebok Oslo-Nidaros


Første norske bok om Via Francigena


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Viktig merknad:

Denne nettsiden administreres på frivillig basis uten noen offentlig støtte. Siden inneholder mange lenker til andre nettsider, og har mye informasjon om vandringer, arrangementer, pilegrimsveier, avstander, herberger med priser og åpningstider osv. Vi tar ikke ansvar for korrekt eller oppdatert informasjon, og tar gjerne imot beskjed hvis noe er feil.Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.