Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
23. oktober 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Guidebok
for
Den smale vei

      

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Trenger vi en klagemur?
Sist oppdatert 16.11.2016 23:05
 


For to uker siden sto jeg og betraktet Klagemuren i Jerusalem. Så på folk som sto i kø for å komme frem til muren, så dem putte små lapper inn mellom de store stenene. Mange ba med tydelige, markerte bevegelser av overkroppen.

Observerte jeg ønsker og håp om å kvitte seg med noe som tynger? Kanskje det hjelper å sette ord på tingene på en liten lapp slik jeg så det her?

Jeg kom i tanker om at vi kanskje kan trenge noe bedre enn en flere tusen år gammel mur å henvende oss til med våre tanker, bekymringer, gleder og sorger. Noen skriver bønnelapper som blir bedt for i kirken, og noen bærer på stener i mange mil, kanskje for å legge dem ned ved et kors.

Men hva med en levende klagemur?
Mange av oss gjør jo nettopp dette; vi bruker hverandre som klagemur. Mennesker vi har tillit til, som orker å lytte, som har tålmodighet. Ofte er det godt å kunne dele sine tanker og opplevelser med andre, en god venn eller en helt fremmed. Begge deler gjør godt, på hver sin måte. Vennen kan du kontakte igjen, han kan være med deg videre i din prosess. Den fremmede pilegrimen som du går sammen med noen timer ser sakene med et uhildet syn, og hvis hun klarer å lytte og forstå kan du få en helt uventet vinkling på dine tanker. Og sannsynligheten for at du ser henne igjen er kanskje ikke så stor. Hvis du forteller fortrolige ting er det liten fare for at det bringes videre.

Et viktig poeng med en klagemur er at man ikke alltid trenger svar og løsninger. For de fleste av oss er det godt å bare få lov å formidle det som presser på, sette ord på det som er vanskelig, kanskje også det som er godt. Så holder det at lytteren viser interesse for deg og det du formidler, det kan hende at det er nok for at du skal komme videre på din livsvandring.

Jeg tror at de fleste mennesker, kanskje alle, har behov for et annet menneske å betro seg til. Kanskje ikke hele tiden, men av og til, og spesielt når sinnet er fylt av vanskelige tanker; sorg og savn, tro og tvil, svik, dårlig samvittighet, vanskelige valg og beslutninger. Og sikkert også glede og fred. Vi er sosiale vesener, men vi er ikke like. En persons behov er ikke lik andres. Og i neste omgang er det kanskje du som får lov å være klagemur for en annen. Se på det som en tillitserklæring!   

Jeg liker ordet medvandrer, og det passer jo godt for oss pilegrimer. Vi trenger medvandrere på veien, og så er det godt at vi av og til kan få være medvandrere for noen andre.

God vandring, med eller uten klagemur!


Tormod Berger


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.