Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
20. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

NB! Pilegrimskontoret holder stengt onsdag 21 november

Velkommen til
adventsfest
onsdag 5 desember

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


- Jeg håper at jeg aldri får se deg igjen!
Sist oppdatert 01.10.2016 22:11
 
Litt av en avskjed! Jeg kunne heller ha ønsket meg en klem og at hun ba om e-adressen. Men jeg fikk forklaringen: Hun jobber med slagpasienter som kommer inn på sykehuset, til mitt sykehus! Og hun hadde ikke lyst til å se meg der – som pasient. Det var jo litt bedre!

    

Hun og jeg og mange andre har oppsøkt en oase i en stor furuskog. Ikke noe fata morgana, men et virkelig, konkret sted hvor freden og roen hersker. Et sted hvor vi får hjelp til å luke i alt ugresset i våre sinn. Vi er alle forskjellige, og vi er her av personlige og ulike grunner. Noen har belastninger som har vart for lenge eller vært for tunge, noen er i konflikter, har rare forestillinger, trenger hjelp til en ny retning i livet, eller rett og slett ønsker noen dagers timeout. Ingen av oss behøver å fortelle hvorfor vi er her, og ingen behøver å involvere seg i de andres historier. Og alle får tilbud om personlige samtaler med en profesjonell veileder.

Vi har det felles at vi ønsker å gjøre noe med belastningen før belastningen gjør noe med oss, noe langt mer alvorlig. Ingen av oss vil rammes av hjerteinfarkt eller bli slagpasienter og dermed bli møtt av vår unge venninne på sykehuset. Og jeg bringer gjerne videre de rådene hun ga meg og de andre: Slapp av! Lev vel! Stress ned! Velg hva som er viktig for deg, og lev godt sammen med dine nærmeste!

        

Så er jeg altså her, på Institutt for sjelesorg på Modum bad, fredens plass i den store furuskogen. Med Olavskirken med åpne dører som jeg oppsøkte tidlig i morges da søvnen ennå ikke hadde meldt sin ankomst. Så kan jeg heller be og meditere litt mens solen sakte kommer frem mellom furutrærne og skinner inn på alteret. Og jeg kan vandre på den idylliske Poesistien rundt et lite tjern, over vakre, hvitmalte trebroer, til ro og ettertanke, godt hjulpet av små plakater med nydelige dikt. Alt taler til meg, gir meg så mange små drypp at det blir en hel regnskur; en tropisk, varm dusj av godhet og velvære som treffer meg akkurat der jeg trenger det og ønsker det. Jeg møter gode mennesker som vil høre på meg, som tar mine reelle eller innbilte problemer med største alvor. Og jeg får Guds lys over dagen og utfordringene. Det trenger jeg, det er viktig for meg.

Og så er tempoet rolig. Vi har lange, gode måltider og mye tid for oss selv. Vi kan prate med andre eller la være. Vi kan sitte i dype stoler i de mange innbydende stuene, steke vafler og drikke så mye kaffe eller te vi måtte ønske, se tv, se filmer, låne skjønnlitteratur eller tung faglitteratur. Eller sette oss ut på terrassene og bare nyte tilværelsen.

Selv har jeg valgt å gå lange turer i skogen – fordi jeg har hørt på Søren Kierkegaards vise råd om å gå seg til helse på kropp og sinn. Og ikke minst fordi jeg er pilegrim og tror på en forbindelse mellom indre og ytre vandring. Det gjør så godt å bli sliten! Bare legge seg rett ut, kjenne at musklene er ømme, at kroppen fungerer!   

Oppholdet er snart slutt. Hverdagen venter, og slik er livet. Slik må det jo være! For meg betyr det forhåpentligvis en fornyet innsats med nettsiden etter at den nå har ligget nesten uberørt mesteparten av september, og snart venter pilegrimsveien på mine vandrende føtter. Jeg gleder meg! Jeg skal fortelle!

Men jeg ønsker også å komme tilbake hit - til kilden, og jeg anbefaler varmt noen dager her for alle som er slitne. Dere er jo mange! Jeg vet det!  

Tormod Berger


                  

Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.