Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
23. oktober 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Guidebok
for
Den smale vei

      

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Sommerens seilas med Faxsen
Sist oppdatert 06.09.2016 11:49
 
DUNK-DUNK- DUNK: - det ble den gode lyden denne sommeren

Jeg var så heldig at jeg fikk være med på kystpilegrimsferden fra Bodø til Trondheim i juli. Helt fra jeg visste at turen ble en realitet, har jeg gledet meg.  

Jeg hadde hørt litt om turer fra «Faxsen», - smått, - litt enkelt, - kummerlig(?) – sildekasser som var laget om til senger, - ingen dusj, bare ett toalett. ja, litt ulike ting. Dette gjør jo bare forventningene enda mer spennende.

Faxsen er en hundre år gammel båt, 70,5 fot. Den har vernestatus fra 1997. Dagens eier er Stiftelsen Faxsen. Pilegrimsutvalget i Sør- Hålogaland hadde leid båten til denne turen, og vi møtte alle
forventningsfulle opp på kaien i Bodø 20. juli kl. 12.

Det hjelpsomme mannskapet var: Idar, skipperen, Arne, som laget maten, Per Erik og Hugo som gjorde «alt». En fantastisk gjeng, de visste ikke hva godt de skulle gjøre for oss. De var så omtenksomme og snille. Vi var jo en kjekk gjeng vi og: Solveig og Anna Helene fra Bodø, Kari fra Tromsø, Ellen, Liv, Hanne, Berit K og Tron fra Oslo. Berit, Margun og undertegnede hadde tatt turen fra Stavanger.

      

Vi fikk tildelt «senger», - som nevnt tidligere sildebinger. Privatlivet besto i at der var forheng foran rommene, to og to ble tildelt plass på midten nede, her var vi 7 personer. De fire andre fikk sove helt foran; der var sengene laget til etter båtens form, - jeg tror ikke det var så greit å strekke ryggen ut der. Bagasjen? Ja den måtte vi plassere i sengen om dagen, og om natten fant vi en plass på golvet. Hvor er skjorta mi? sang røverne i Kardemomme by. Vi kunne nok være med i det koret av og til.

Liv mistet mobiltelefonen sin, - heldigvis ikke på sjøen. Straks kom Per Erik og en til av gutta, de reiv av karmer og løsnet på det meste, 0g pytt, så var telefonen i Livs hender igjen. Snakk om omtanke.

Det å finne de rette tingene/plaggene til rett tid og vær, det var ikke alltid så lett. Som regel slo vi oss til ro med at alt var en plass, det meste dukket opp etter hvert! - Solveig var veldig glad da hun etter tre dager fant hårbørsten sin, men det var jo telefonladeren hun lette etter. Det siste spørsmålet jeg hørte på avreisedagen var: Hvem er dette sin? Idar holdt opp en fin ull-lue; Jo, - den er min. (Jeg trodde jo den lå i sekken)

Der er stor forskjell på flo og fjære i nord. Flere steder er bryggene i to etasjer, slik at det er greiere å legge til. Men mannskapet sviktet ikke: De fant fram små trapper, stiger, hoggestabber, - ja litt av hvert for å få oss trygt i land. Stigene ble bundet godt fast før vi begynte klatringen: Vi lærte fort at vi måtte ta imot en hjelpende hånd, og vi måtte gå med ræva først. Etter noen dager gikk det ganske greit, men vi gikk aldri alene, og Berit kom alltid til med sin gode hånd og tilbød oss hjelp.

Maten om bord var en opplevelse, kort og godt. Arne laget fort frokost om morgenen. Den besto av godt brød, smør, diverse tubeoster og syltetøy. Rett som det var fikk vi både skinke og pølse og mye godt. Søndags morgen fikk vi til og med egg og bacon! - Kaffe sto på to store TV-kanner, når den ene var tom, var han snar om å koke ny, Alltid beredt!
Når vi var på land for å se på museer, kirker o a, gikk Arne til nærmeste REMA, KIWI e l, og han kom vandrende med to bæreposer fylt med nye godsaker til oss.

Middag? Det er fisk i havet! Litt utfra land heiv mannskapet ut snørene, og jammen var fisken rask til å bite på, uvant for en som bor helt sør på Vestlandet. Vi fikk kokt sei, salt sei med bacon, bacalao, fiskekaker, fiskesuppe og plukkfisk, - og siste dagen deilig seibiff (med litt innslag av torsk og lyr). Fantastisk godt, - ferskere fisk går det ikke an å få.

      

Vi var jo så heldig med været at vi oppholdt oss på dekk nesten hele tiden. De to dagene vi hadde regn, var egentlig godt, for å kjenne hvordan det var. Vi fikk oss et par sjøbad, noen i hvert fall. Grei erstatning for dusj. Mandagen kom vi til Rørvik, da tror jeg alle gikk og tok en dusj, ganske deilig.  Etter et par dager fikk vi igjen anledning til å dusje. Nei, var nå det nødvendig? Nei, - den trangen er gått over nå!! (Bare to dager igjen til Målet!)

Disse dagene gikk veldig fort, det var jo et tegn på god trivsel. Vi utviklet et fellesskap og samhold som var helt fantastisk. Alle snakket med alle, enten det var mannskap eller passasjerer. Og mannskapet, ja: Nok en gang vil jeg bare si som Kari sa: «De er diakoner uten å vite det!»

En stor, god og takknemlig hilsen fra Signe Mauritzen, - kjempeglad for at jeg fikk være med!
( -og som i spenning venter på neste tur med Faxsen)
Margun Pettersen, pensjonert pilegrimsansvarlig i Stavanger bispedømme, og Solveig Seines, pilegrimsmedarbeider i Sør-Hålogaland, som her peker på  rett vei inn mot TrondheimSom vi tidligere har fortalt var det flere båter som fulgte Kystleden nordfra til Nidaros denne sommeren. De var en del av prosjektet Pilegrim i Nord, som ledes av Bernt Aanonsen som nå har tittelen pilegrimsprest i Sør-Hålogaland. Han var selv skipper på seilbåten Vågatinden som startet fra Bodø noen dager før Faxsen.
Men egentlig hadde den da seilt et godt stykke, nærmere bestemt fra Harstad.
ToBe


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.