Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
18. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017


Vandring
langs
Caminho da Costa

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Glede og takknemlighet
Sist oppdatert 03.08.2016 20:36
 

Olavsarven må frem i vår nasjonale bevissthet, og Nidarosdomen må igjen bli et viktig pilegrimsmål. Vi må gjøre Nidarosdomen til vår nasjonale pilegrimskirke!

Omtrent slik ordla Eivind Luthen seg da han studerte pilegrimstradisjonene i Norge og Europa. Han hadde klare vyer, og han presenterte dem i den vakre boken I pilegrimenes fotspor som han etter mange års arbeid fikk gitt ut i 1992. Men veien var lang og motstanden merkbar før hans arbeid for å få til dette lyktes.  

Dette fylte min tanke denne torsdagskvelden i Nidarosdomen da jeg så pilegrimene strømme inn og fylle kirken. Og da en lang rekke biskoper og prester kom inn i prosesjonen slo det meg at det kanskje bare var meg og muligens en håndfull andre blant de rundt 1000 pilegrimene som kjente historien. På denne mektige gudstjenesten før olsokvaken, og på høytidsgudstjenesten på selve olsokdagen, med så å si fullsatt katedral, kjente jeg meg fylt av en stor glede og takknemlighet til min gode venn Eivind Luthen.

Det vi nå opplever; med pilegrimer som strømmer til i store mengder, med stadig nye pilegrimsforeninger og nettverk med en stor skare av frivillige, at ulike foreninger hiver seg på pilegrimstoget, og ikke minst: at Kirken har kommet skikkelig på banen – alt dette er resultat av det Eivind startet opp i 1994. I en tid hvor knapt noen hadde hørt om pilegrimer, var det virkelig nødvendig å starte på bar bakke. Jo, da, jeg vet at det fantes interesse for saken også hos andre, men initiativet, bevisstgjøringen, arbeidet på grasrota, ble startet av han. Hans bok startet en prosess som berørte mange, også vår daværende miljøvernminister. Den offentlige satsningen som ble igangsatt av miljøvernminister Thorbjørn Berntsen førte som kjent frem til åpningen av den første nasjonale pilegrimsveien i 1997.  

For Eivind var det ikke naturlig å lansere ideen og overlate oppfølgingen til andre. Han benyttet hele registeret av sine egenskaper som formidler og sin fagkompetanse på dette området. Han fikk enkeltpersoner og grupper i tale, han reiste rundt og holdt en lang rekke pilegrimsforedrag, og han skrev flere bøker og en rekke avisinnlegg med pilegrimstema. Han fikk tak i et kontor sentralt i Oslo, og dette ble en base for det grasrotsbaserte pilegrimsarbeidet. Han bygde opp et nettverk med ressurspersoner, og etablerte Pilegrimsfellesskapet St Jakob for 20 år siden.  

På Jakobsdagen 25 juli i år fikk vår forenings daglige leder den store æren å bekranse Jakobsstatuen på Nidarosdomens vestvegg. Og nettopp denne tradisjonen ble startet opp av samme person for mange år siden, så nå var sirkelen på en måte sluttet. Det hadde vært hyggelig om dette var blitt nevnt i en liten bisetning i forbindelse med bekransningen, men det er vel en grense for hvor høyt man kan spenne forventningene

For drøyt 10 år siden fant også Eivind Luthen ut at pilegrimer som ankommer målet i Trondheim bør få et synlig bevis, omtrent slik de gjør i Santiago de Compostela. Og det er kanskje heller ikke så mange i dag som vet at han, sammen med pilegrimsprest Rolf Synnes og kunstneren Urd von Hentig komponerte det vakre Olavsbrevet som nå deles ut til pilegrimer som kommer frem til målet. Jeg fikk også mitt bevis, og var mektig stolt av det.
  
Tormod Berger


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.