Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
20. oktober 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

The Eagle
has
landed

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Hvorfor ikke åpne kirker?
Sist oppdatert 03.07.2016 13:54
 

Jeg ville så gjerne fortelle om alle de åpne kirkene i vårt land, om pilegrimer som kan sette seg ned i kirkebenken, falle til ro i Guds hus, be en bønn eller bare finne hvile. Men det kan jeg dessverre ikke.

På min første vandring til Nidaros for snart 13 år siden var jeg skuffet over alle de stengte kirkene, og jeg tenkte, håpet og trodde at dette med å holde kirkene åpne sikkert ville ordne seg snart. Det var et savn den gang, og det viser seg å være et savn fortsatt. Vi har fått et statlig pilegrimsvesen, i alle fall når det gjelder Gudbrandsdalsveien fra Oslo til Nidaros, Den norske kirke har nå i mange år vist et engasjement for pilegrimssaken, men dessverre, lite har skjedd på dette området!

Vi fikk besøk av den tyske pilegrimen Wilhelm på Pilegrimskontoret for noen dager siden. Han hadde mye godt å si om den norske pilegrimsveien, den åpne og inkluderende holdningen han ble møtt med, ikke minst på flere av pilegrimsherbergene, det fantastisk Dovrefjell, hele det norske landskapet og ikke minst de gode møtene. Men han hadde noen synspunkter på enkelte ting som kunne vært langt bedre, og dessverre viser det seg at det meste av dette var gammelt nytt for oss.

Men det Wilhelm savnet mest var åpne kirker. Han snakket varmt om
pilegrimsvandring som en vandring mot hellige steder, om alle de norske kirkene som sikkert er praktfulle, men som de utenlandske pilegrimene
ikke får oppleve - hvis de da ikke kommer dit under en gudstjeneste
eller en kirkelig handling.

Wilhelm skriver ned sine erfaringer og forslag i gjesteboken på Pilegrimskontoret


Nå gjorde Wilhelm akkurat det, han var med blant de sørgende under en meget trist begravelse, og han satte seg bakerst i kirken under et bryllup. Men likevel var det trist å kun se alle de andre kirkene fra utsiden.

På vandringer sydover i Europa opplever vi noe helt annet. Det er en selvfølge at kirkene langs pilegrimsveiene er åpne. Jeg husker godt både gleden og undringen over å kunne oppsøke en 1000 år gammel kirke i Frankrike. Kirken var praktfull, dørene var åpne, det var ingen vakt som passet på. Jeg tenkte at nettopp slik burde vi hatt det i Norge.
Men dessverre kan vi ikke ha det slik her, og jeg skjønner selvsagt motargumentene. Folk stjeler, tagger, ramponerer – også i kirker. Ja, vi har opplevd det i min egen kirke her hjemme. Og kanskje bøllene er verre i Norge enn i Frankrike og Spania? Jeg vet ikke, men jeg vet at denne frykten tjener oss til liten ære.

Jeg savner også en kreativ tankeprosess rundt dette. Noen steder har man organisert en form for frivillige vakter som kan tilkalles på telefon og låse opp kirkene for pilegrimene. Og det finnes også andre gode og smidige løsninger. Det kan gjøres veldig enkelt!  Og billig! Og dessuten kan det styrke kontakten mellom lokalbefolkningen og ”de fremmede” – pilegrimene.  

I de årene jeg har vært engasjert i vårt pilegrimsfellesskap har denne saken vært omtalt gang på gang. Det har hele tiden stått høyt oppe på vår ønskeliste for pilegrimsveiene, og det ser dessverre ut til å være langt igjen før vi blir hørt. Men kanskje det likevel er håp? Nå er det ansatt en ny pilegrimsprest i Hamar, Lars Erland Kielland, med kirkelig ansvar for en betydelig del av de norske pilegrimsveiene. Han har selv registrert alle de stengte kirkene, og ønsker å gjøre noe med saken. Og ikke bare det, han har uttrykt ønske om at kirkene skal invitere til gode møter og gode samtaler. Så får vi håpe at dette blir noe mer enn gode intensjoner.

La pilegrimene møte åpne kirker langs pilegrimsveiene!

ToBe 


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues


Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.