Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
15. desember 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

Pilegrimskontorets åpningstider i juletiden

En hommage
til
Pilegrimskontoret

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Livet i en snurpenot
Sist oppdatert 10.06.2016 16:45
 
  


Tanken på å sove sammen med 20 andre nede på banjeren – det tidligere lasterommet på Mathilde, fristet overhodet ikke. Nei, jeg ville ha frisk luft og klar himmel!

Jeg ville sove ute på dekk, og håpet at det ikke ble altfor mange av oss. Da vi nærmet oss den magiske tiden kl 22 den første kvelden viste det seg at vi bare var 7-8 stykker som ville sove ute. Det var det plass til!

Snurpenot betyr hengekøye, i alle fall for noen av oss på Mathilde. Allerede første natten var alle i min nærhet enige om dette. Og forklaringen er ganske enkel: Hengekøya kan henges opp stramt eller slakt. Til strammere oppheng, til flatere ligger man og kan da snu seg alle veier, omtrent som i en vanlig seng. Problemet er bare at det kan man ikke! Man har rett og slett ikke plass nok hvis man ikke er tynn som en strek, og det er i hvert fall ikke jeg! Hodet er kilt fast mellom køyekantene, og føttene må legges over hverandre. Hvis man derimot velger den slakke varianten, får man den karakteristiske hengekøyebuen, med baken ned og hode og bena høyt til værs. Da har man meget god plass til å ligge alle veier, men man får det ikke til, i en slik bøy er kroppen bare konstruert for å ligge en vei, på ryggen, eller rettere: på baken. Så løsningen var: Finn et kompromiss, en optimal middelvei mellom snurpenot og hengerumpekøye! Etter noen netter fikk vi det til.

Hengekøyene ble hengt opp der vi kunne finne feste, litt hit og dit. Noen høyt oppe, andre så lavt at baken nesten nådde bakken, altså dørken. Begge deler har sine fordeler, med den lave kunne man bare rulle seg ut når man måtte opp om natten. Og det måtte selvsagt jeg, gjerne et par ganger før jeg omsider hadde sovnet, og minst et par ganger etterpå. Når køyene henger høyt oppe, og du nærmest må være apekatt for å klatre opp eller ned, er det ikke til å unngå at du dulter borti medpassasjerer som henger pent og tett ved siden av hverandre. Det ble en ganske morsom kjedereaksjon.  

Oppstandelsen om natten var et hinderløp som krevde full konsentrasjon. Noen av køyedamene (de fleste uteliggere var damer) sa at de syntes det var bare hyggelig å få en liten dult, men jeg tok ikke sjansen på at det var alvorlig ment. Så da hadde jeg valget; enten noen forsiktige høye steg over et par lavtliggende damer og kryping under de neste, eller en lav åling under to andre hengedamer. Dessuten hadde ikke alle damene bena i samme retning, og det var jo bena jeg burde skritte over, sånn for sikkerhets skyld. Dette med lav åling under de høytliggende så sikkert ganske komisk ut, men jeg fant ut at det var det enkleste, bortsett fra de nettene da det regnet og vannet rant alle veier utover dørken. Da var det forresten greit å ha kontroll på diverse løsøre, som mobiltelefonen, min hadde det godt oppi en av skoene – så lenge de var tørre.

Det var litt rart å ligge i en vanlig seng da vi kom i land, og å sove hele natten. Jeg savnet livet i snurpenoten – i alle fall litt!

ToBe


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.