Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
15. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

OBS: Pilegrimskontoret holder stengt torsd 15 november

Nettverksmøte
med innspill til
ny langtidsplan

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Historisk drøm
Sist oppdatert 01.06.2016 10:43
 
Historietimene var fylt med heltemot og dårskap, mytiske og merkelige hendelser. Mange rare fantasier og drømmer ble vakt hos en ung, ubefestet Oslogutt.

Historielæreren vår på det som den gang het realskolen var nok selv en drømmer, og vi elsket de gangene han forlot dagens tema og de trøtte leksene og fortalte spennende historier. Jo da, det var gjentakelser, og det gjorde ingen ting.

Olav Sunde var spesielt glad i vikingene og de lange ferdene deres. Østerled og Vesterled, plyndring og kultur, Miklagard og Jorsalaborg. Den store helten hans var Sigurd Jorsalfar. Jeg tenkte i blant at det måtte være gøy å være sønnen hans, å kunne høre slike spennende historier hver dag!


Sønnen gikk i naboklassen, og var en av de mange som snekret ”fjøl” på sløyden, satte på mikrofoner og stålstrenger og klimpret i vei. ”Er dere like sprø som sønnen min” sukket lektor Sunde (han var egentlig adjunkt, men vi måtte gjerne kalle han ”lektor”). ”Guttungen sitter der og klimprer på den fela si hver kveld!” Nei, ingen av oss var så sprø, og vi kunne forsikre om at vi slett ikke var like gale som hans sønn, vi tok skolen på alvor! Men jeg tenkte med glede på vår historielærer og hans røverhistorier da jeg mange år senere hørte denne sprø sønnen synge om Jorsalfar og Jorsalmor.

Det som sitter sterkest igjen fra Sundes historietimer er fortellingen om Røde Orm. Den svenske vikingen som dro gjennom Russland med Miklagard som mål. Lektor Sunde smurte tykt på, om alle hindringer, alt strevet, alt ølet som gikk med. Kjekling og kamp, vennskap og stridigheter. Noen år etter, som teknisk student, fikk jeg iblant lyst til å spore tankene over på noe som hørte til i en helt annen verden. Førstevalget mitt ble nettopp Røde Orm, og jeg gjenopplevde eventyret fra skoletimene da jeg på nytt reiste inn i vikingenes verden, rundt år 1000. På slutten av boken er vi med på det store mysteriet, den merkverdige seilasen på de russiske elvene.
Den starter slik:

De rundet Gotland og holdt austover forbi Øsyssla og inn til elva Dyna. Oppover denne elva gikk den nedre leden til Miklagard, den som mest ble brukt av goterne. Den øvre leden, som var svearnes vei, gikk langs Bålagardssida og oppover voternes elv til Ladoga, og derfra over Novgorod til Dnjepr.

Nå er planleggingen i gang for vårt eget eventyr. Vikingskipet Saga Farmann er under bygging i Tønsberg, og planen er å bruke skipet på en pilegrimsseilas rundt hele Europa – bokstavelig talt! Nedover de samme elvene som Røde Orm seilte, til Miklagard og senere til Det hellige land. Videre går ferden til pilegrimsmål som Roma, Santiago, Canterbury, Iona og til slutt: Tønsberg.

Vår viking- og pilegrimshøvding Eivind Luthen snakker nå om at pilegrimsseilasen vil strekke seg over fem somre. Vi får se hva det blir til når de fantastiske drømmene etter hvert omsettes i realiteter! Dette skulle gamle lektor Sunde vært med på! Han hadde strålt av lykke!

Og jeg gleder meg til å være med!

Tormod Berger

Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.