Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
22. oktober 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Guidebok
for
Den smale vei

      

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Kortvandringens gleder
Sist oppdatert 01.05.2016 20:42
 
  

   

Noen av oss snakker mer enn gjerne om langvandringens gleder og smerter, det mytiske og spennende, og kanskje kan vi gi inntrykk av at det ikke finnes andre gode og verdifulle former for pilegrimsvandring. Men det gjør det selvsagt! Noen velger å dele en lang vandring inn i kortere etapper, og går kanskje en dag eller en helg. Andre har et pilegrimsmål i nærmiljøet, og foretar en dagsvandring.  

I vår menighet har vi en dagsvandring en søndag om høsten, dette er blitt en fin tradisjon, og mange setter pris på denne vandringen som tar noen få timer. Det er ikke hvert år vi har vår middelalderkirke som mål, dette definerer vi selv. Vi prøver å variere ruten, og legger inn litt lokalhistorie underveis. Og så har vi gode pauser, det er viktig.

Tilsvarende opplegg finner vi mange andre steder. På Hadeland arrangerer de Hadelandsrunden over tre dager til tre kirker. Korte vandringer brukes mange steder for markering av et jubileum eller andre begivenheter, kanskje som en innledning til en fest. Årsmøter og seminarer i ulike organisasjoner inkluderer ofte en pilegrimsvandring. Mange menigheter og foreninger har fått opp øynene for viktigheten av å løfte sitt legeme opp av sofaen eller benken og komme seg ut.  Mange av oss er jo medlem av en eller flere ”bevegelser”, så da skulle det bare mangle at vi ikke iblant gjør nettopp det: Setter oss i bevegelse!

Ja, det er viktig å bevege seg! Pilegrimsideen i vår tid er en unik kombinasjon av bevegelse, opplevelser, åndelighet og kultur. En dagsvandring, enten det er en del av noe større eller en avsluttet "tur” er like verdifull. Og nettopp vandring i en gruppe vil gi muligheter for personlige kontakter og opplevelser som er gull verdt. For eksempel arrangeres en slik vandring fra Solåsen i Son til Vestby kirke neste søndag, med et enkelt og fint opplegg. Og her kan vi nevne et annet viktig moment for slike vandringer: Et flott samarbeid mellom ulike instanser. I dette tilfellet kommunen, Kirken, frivilligsentralen, pilegrimsforeningen i Son og flere andre organisasjoner.

Mange menigheter har innført et fast opplegg med pilegrimsvandring for konfirmanter, som regel en kort vandring med ulike poster som er spesielt tilpasset dem. Noen steder legges det opp til stillhet eller en samtale underveis.  Vandringens lengde er ikke så viktig, men målet er gjerne den lokale kirken. Noen konfirmantopplegg går også over flere dager.   

Dagsvandring med Kristuskransen eller de sju pilegrimsnøklene som tema er også en mulighet. I Pilegrimsfellesskapet St Jakob har vi utarbeidet flere ressurshefter. Her finner vi både Kristuskransen og tidebønner og velsignelser i rikt monn. Vi kan også formidle erfaringer fra pilegrimsopplegg for konfirmanter. Vi deltok med dette på trosopplæringskonferansen i høst, og fikk mye fin respons. Det er slett ikke nødvendig å finne opp kruttet på nytt. Ta kontakt!

Korte vandringer er ikke bare egnet for ungdom eller organiserte grupper. Mange vandrere i godt voksen alder velger å satse på weekendvandring, eller deler opp en langvandring til Nidaros eller Santiago i flere kortere vandringer. Pilegrimsvandring skal ikke være en konkurranse om å gå lengst eller fortest, Det er ikke snakk om prestasjon, men å gå så langt på veien mot helligdommen som man selv ønsker i et tempo som man selv trives med. Pilegrimsvandringen skal gi deg ro i sinnet, glede i hjertet og styrke i ben og armer! Det er viktigere enn mange mil på få dager.

Så da, kjære pilegrim: Tiden er moden! Hvis du kan avsette en dag eller to: Kom deg opp av godstolen! Finn frem sekken, smør deg noen blingser og fyll vannflasken! Pilegrimsveiene venter på deg! Ta til deg av kortvandringens gleder!

Tormod Berger


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues


Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.