Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
18. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

OBS: Pilegrimskontoret holder stengt torsd 15 november

Nettverksmøte
med innspill til
ny langtidsplan

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Pilegrimer og friluftsliv
Sist oppdatert 02.04.2016 22:28
 

Jeg leste nylig et gammelt intervju med Øystein Dahle, 78 år, tidligere styreleder i Turistforeningen og mye annet. Utnevnt til årets Æresvandrer i 2011. Fikk Friluftslivets hederspris i 2014. I intervjuet snakker han om betydningen av å komme seg ut, ta en skikkelig tur hver dag, kort sagt; praktisere friluftsliv:

Naturen er noe av det viktigste i livet mitt. Når man går ute kan man gjøre det som moderne mennesker ikke gjør lenger, tenke lange tanker. – Noen sier at jeg bør spare beina mine så jeg ikke sliter dem ut, men jeg tror ikke at det er noen fare. Jeg har alltid gått utrolig mye, så beina mine er vant til det.

Det er mange som snakker varmt om friluftsliv, mange organisasjoner som arbeider for å få folk opp av sofakroken og ut i naturen. På en konferanse for mange år siden hørte jeg at det var Fridtjof Nansen som først brukte dette begrepet. Jeg vet ikke om det stemmer, men er det en person vi gjerne knytter til nettopp "friluftsliv", så er det vel han.

I dag forbinder vi friluftsliv med mange viktige og gode verdier. Vi snakker om helse, naturopplevelser, mulighet for kreative og gode tanker, og mye annet som gir oss glede og ro i sinnet. Og i dag snakker vi også om miljøvern og det enkle liv. Og nettopp da er vi jo veldig nær vårt eget interesseområde, ikke sant? Pilegrimen som vandrer, som ikke er en gjest, men en naturlig del av naturen, der vi hører hjemme. Der alt ligger til rette for en flott kombinasjon av den ytre og indre vandringen. Pilegrimen som klarer seg med enkle midler, som tar utfordringer på strak arm. Som søker glede og fred, alltid på jakt etter gode møter.

Jeg vil også føye til at pilegrimsvandring kan være den mest miljøvennlige virksomhet som vi mennesker kan drive med, særlig hvis vi spiser miljøvennlig mat og klarer å komme oss dit vi skal og hjem igjen uten flyreiser. Ok, der sitter jeg dessverre i glasshus selv. Men jeg kjenner på den dårlige samvittigheten. Det er kanskje starten på noe?

I 2005 fikk jeg lov å lede en av de to gruppene som startet fra Oslo på langvandring til Nidaros. Naturvernforbundet hadde utropt dette til et naturvernår, og pilegrimsvandring var et uttrykt satsingsområde. Det hele var litt høytidelig, med tale av kulturministeren og greier. Noen hadde i alle fall sett at de verdiene vi står for er viktige, både for naturen og våre egne liv.

Vi trenger å gå langt nok til at vi kan få tenkt ferdig en tanke, for å holde meg til Øystein Dahles gode tanker. For noen, og det gjelder kanskje meg, kan det bety veldig lange turer. Han sa forresten også noe om det å bruke tiden til gode ting, f eks tre timer om dagen til vandring.

Og da kan det kanskje passe å avslutte med et gruk av Piet Hein:

Vi fylder tiden tæt med hast og flid og bruger livet til at spare tid.
Men når med tiden livets tid er faret- hvor har vi så den tid som vi har sparet?   


ToBe


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.