Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
16. januar 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Overnattingsguider
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimerWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring
Vi feirer påsken på Malta.
Blir DU med?


Vår nettside i 2017:
Meget godt besøkt -
1,1 millioner sider lastet ned

       
Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Pilegrimsguiden Halden - Oslo
Sist oppdatert 30.09.2015 23:49
 

Vi gjengir her bokomtalen fra våren 2006.
Pilegrimsveien mellom Moss og Oslo er nå merket ferdig.  

Veien inviterer til en dannelsesreise i vår egen kultur farget av både predikanter og korsfarere. Veien gir også enestående naturopplevelser som skifter time for time og fører oss på bygdeveier gjennom urskog, forbi fossefall, gjennom bugnende kornåkre og staselige herregårdsalleer.

Dette bokprosjektet har vært trivelig å gjennomføre, ikke minst takket være god støtte fra en rekke kommuner langs pilegrimsveien.


Uten denne støtten ville vi ikke hatt midler til å lønne karttegner og illustratør. Derfor stor takk til Halden, Moss, Rygge, Råde, Sarpsborg, Vestby og Ås kommuner. Vi retter også en stor takk til Sarpsborg turistkontor og Akershus reiselivsråd.

Pilegrimstradisjonen opplever nå en renessanse, ikke minst ute i Europa der tusenvis av kilometer med middelalderveier merkes og beskrives. Men også her i Norge revitaliseres de gamle veier.

Vi har nedlagt mye tid og arbeid for å gå opp historiske ruter og gjenglemte stier. Mange kilometer er undersøkt, og mulige og umulige forbindelseslinjer er sjekket. Nå kan vi presentere en spennende vandringsrute fra Halden til Oslo.


Det er verdt å fortelle at den etablerte ruten er lagt etter de samme prinsipper som gjelder for de europeiske pilegrimsveiene, dvs. at den tar hensyn til historien og naturen samtidig som den er trygg og vandringseffektiv.
Pilegrimsveiene uttrykker en ny tidsånd: Det er lengselen etter ”langsom tid”, en tid preget av ”rom uten uten støy”, et sted for de gode møtene, og for nærhet til seg selv i kontakt med naturen og kulturen. Pilegrimsveien er helhet; ånd og kropp, hjerte og hode. Pilegrimsveien Er både ”Citta slow”, ”Simple living” og ”Slow food”, begreper som vinner mer og mer fotfeste i vår hektiske og fragmentariske tid.

Vi mener at guideboken Halden-Oslo er et stykke nybrottsarbeide. Dette er et forsøk på å presentere en landsdel, ikke med turistens øyne, men med oppdagerens, askeladdens og pilegrimens øye. Her blir land og folk beskrevet og forstått på en ny måte, personlig, men også uhøytidelig.

Guideboken viser at Østfold og Akershus rommer flere opplevelsesdimensjoner enn mange er klar over. Beskrivelsen av pilegrimsveien i den nye guideboken er gjennomført i samarbeid med Pilegrimsprosjektet i Østfold.

Pilegrimsveien er en gave til bygdene, den byr på en verditenkning som vår tid sårt trenger. Den gir nye møter, nye ideer, et rikere liv – hvis man vil. I skrivende øyeblikk er mesteparten av ruten fra svenskegrensen sørøst for Halden til Moss merket.


Det gjenstår å merke veien fra Moss til hovedstaden. Det bør være enkelt å gjennomføre, og det er vårt håp at de involverte kommunene/historielagene og andre gjennomfører merkingen med liv og lyst, allerede i 2006. Nettopp i år er det en større offensiv for å merke/oppruste pilegrimsveiene mange steder i Norge.
Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues


Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.