Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
18. februar 2020


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Ønske om vandrefølge på Via de Francesco


Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Pilegrimsopphold
27 april - 5 mai på
Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017Tilbake til nyhetsoversikten

_______________________________________________________________________


Ny guidebok Oslo – Trondheim
Sist oppdatert 08.06.2015 13:43
 

For første gang foreligger det nå en guidebok på norsk over hele strekningen fra Oslo til Trondheim, og denne boken dekker begge pilegrimsveiene, både over Ringerike og Romerike

Når en garvet guidebokforfatter som Eivind Luthen, som vanligvis ikke har problemer med å si hva han mener, må lete etter de dekkende superlativene, da er det verdt å høre etter. Under presentasjonen som de to unge forfatterne Ellen Rykkja Gilbert og Bjørn Ivar Voll holdt under Åpent hus på Pilegrimskontoret 8 april var nysgjerrigheten stor, og begeistringen enda større. Tilhørerne denne kvelden besto av høykompetente og erfarne pilegrimsvandrere og guidebokbrukere, og deres umiddelbare mottakelse av denne nye boken var meget entusiastisk; det er akkurat en slik bok vi trenger på vår vandring!

Jeg må innrømme at jeg selv var veldig spent, dessuten lurte jeg på om jeg er habil eller inhabil til å uttale meg om boken. Det er i år ti år siden jeg skrev veibeskrivelsen i den første norske guideboken som dekket Hamar – Nidaros. Jeg synes jo at det er hyggelig at folk fortsatt kjøper boken vår, men vet utmerket godt at mye er endret med pilegrimsveien i løpet av de årene. Dessuten dekket ikke den gamle boken hele strekningen fra Oslo.

Etter lanseringen i april har jeg hatt anledning til å se nærmere på boken, og jeg må si at jeg liker godt det jeg ser. I likhet med vår gamle bok er det en relativt detaljert veibeskrivelse av hvor man skal gå, og denne gang helt fra Gamlebyen i Oslo og til Nidarosdomen. Til tross for at merkingen er langt bedre nå enn den gang jeg var ute i felten så mener jeg at en veibeskrivelse er nødvendig. Med alternative veier, der det er naturlig. Dessuten er det selvsagt tatt med detaljerte kart, og inntegning av høydekurver er også med her, noe som er en god hjelp for planleggingen.

Boken er delt inn i hensiktsmessige kapitler og avsnitt. Kapitlene dekker en lengre strekning som varierer fra ca 15 til drøyt 30 km, og er ofte knyttet til aktuelle overnattingssteder. Avsnittene dreier seg om noen få kilometer, og denne inndelingen gjør det enklere å navigere seg frem i boken. For det er nettopp noe av poenget med en guidebok, den skal være lett å bruke ute i landskapet; man skal raskt finne hvor man er, hvor man skal, hva men bør se og være oppmerksom på osv.

Det er en styrke at boken har med en meget detaljert oversikt over overnattingssteder, butikker, spisesteder osv, og den har med en angivelse av vanskelighetsgrad for vandring for hvert kapittel. Informasjon om kultur, historie og severdigheter er også med, men bare som små drypp. Dette er bra, og tyder på en bra avveining. En bok med dyptpløyende bakgrunnsstoff om hele denne pilegrimsveien ville veie langt mer enn det en pilegrim ønsker å bære på. Forfatterne vet selvsagt at de tar en sjanse når de opplyser om priser for overnatting, det kan medføre at boken fort blir gammel og trenger oppdatering.

Boken er trykket i farver, og den er spekket med gode bilder fra pilegrimsveien. Det er forfatterne selv som har tatt de fleste bildene, og de viser tydelig at det unge paret ikke bare behersker skrivekunsten på en mesterlig måte. De gir i seg selv et godt bilde, bokstavelig talt, av pilegrimsveien og noen av de flotte stedene som man passerer underveis. Ellers er hele boken både smakfullt og praktisk utformet. Den er litt større enn den forrige guideboken, og trenger en stor lomme.

Hvis jeg først skal lete etter noe som kunne vært bedre vil jeg nevne kartene. De er meget oversiktlige og klare, men man må ha gode briller for å lese stedsnavn langs pilegrimsveien.  Men, dette er småplukk som ikke må hindre noen fra å skaffe seg boken.

Du får kjøpt den på Pilegrimskontoret!

Tormod Berger

Ellen Rykkja Gilbert og Bjørn Ivar Voll:
Pilegrimsleden fra Oslo til Trondheim – en praktisk guide til vandringen
Kolofon forlag 2015
228 sider, pris: 349 kr


    
 

Pilegrimskontorets
åpningstid:

mandag-torsdag
kl 11-15 -
eller etter avtale


Husk!
Pilegrimspass
til vandringen


 


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.