Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
18. februar 2020


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Ønske om vandrefølge på Via de Francesco


Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Pilegrimsopphold
27 april - 5 mai på
Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017Tilbake til nyhetsoversikten

_______________________________________________________________________


Norske pilegrimsveier
Sist oppdatert 27.03.2015 11:44
 
Dette er en oversikt over norske pilegrimsveier som er tilrettelagt for langvandring

Arbeidet med å gjenopprette de norske pilegrimsveiene startet i 1994, og åpning av en del av Gudbrandsdalsleden skjedde i 1996.

I løpet av disse 20 årene er det åpnet stadig flere pilegrimsveier –
først og fremst takket være mange ildsjeler med tro på pilegrimstanken.
Alle pilegrimsveiene er et kompromiss med det historiske, i den forstand
at det ikke lenger er praktisk mulig å følge de gamle veiene, eller man
vet ikke hvor de gikk.

Denne oversikten omfatter bare pilegrimsveier med en viss lengde. Det er i dag etablert en lang rekke lokale pilegrimsveier beregnet på dagsvandringer, og disse er ikke tatt med her.

Når du klikker på dette oversiktskartet kommer du inn i Googles kartverk. Det betyr at du kan zoome deg inn på den pilegrimsveien som er av interesse. Hvis du ønsker mer detaljert informasjon enn det du kan få av oversiktskartet må du bruke de lenkene som kommer frem når du klikker deg inn på den enkelte pilegrimsveien. Foreløpig er ikke alle detaljkartene ferdig utarbeidet.

NB: Se egen oversikt over langvandringene 2015.


Gudbrandsdalsleden
Den første etappen av pilegrimsveien ble innviet i 1996. Det skjedde i Nord-Sel.  I 1997 ble pilegrimsveien i sin helhet åpnet for vandring ved ruinene av Mariakirken i Gamlebyen i Oslo. Den går gjennom Bærum, over Ringerike, nordover gjennom Gudbrandsdalen, over Dovrefjell, ned Orkladalen og til
Den forener seg med den vestlige veien ved Øyer (eller Hamar/Lillehammer). Den nye, østlige, ble kalt ”Den historiske veien”, mens den vestlige fikk betegnelsen ”Den kulturelle veien”. Denne pilegrimsveien er 643 km lang.

Se kart over ruten
Program for langvandringen 2015


Østerdalsleden
Østerdalsleden starter ved grensen til Sverige ved Oddheim, sør for Trysil. Østerdalsleden går helt frem til Trondheim, og ble åpnet år 2000. Den er 379 km lang. I 2012 ble det åpnet en annen gren av Østerdalsleden, fra Rena i Åmot kommune via retreatstedet Lia gård til pilegrimssteinen på Åkre i Ytre Rendal. Der møtes de to grenene av Østerdalsleden.

Se kart over ruten
Les mer om Østerdalsleden og hva som har skjedd de siste åreneNordleden
Nordleden er den nordligste pilegrimsveien mot Nidaros. Den går fra Gløshaug kirke i Grong via Megard til Stiklestad. Den er mye knyttet til Olavstradisjonen, både i form av kirkebygg og kirkekunst, hellige vannkilder og andre tradisjoner. Hver sommer bruker det å være en fellesvandring fra Gløshaugen til Stiklestad.

Se kart over ruten
Se hva Grong historielag har skrevet om Nordleden


Romboleden
Romboleden kan med sikkerhet sies å være en gammel rute for pilegrimer. Denne pilegrimsveien starter i Vadstena, og knytter dermed to helgener sammen, den hellige Birgitta og Olav den hellige. Ved Skarddøra, på grensen mellom Sverige og Norge, knyttes Romboleden sammen med Jämt-Norgeleden. På norsk side går pilegrimsveien ned gjennom Tydalen og Neadalen mot Selbu. Videre via Malviks skoger og til Nidaros. Gjennom de uberørte fjellområdene på svensk side er telt eneste overnattingsmulighet.

Se kart over ruten i Norge


St Olavsvegen
Pilegrimsveien mellom Borgsjö i Sverige, via Östersund og Stiklestad til Nidaros ble merket og klargjort i 2007 som et felles norskt-svenskt prosjekt. Den svenske delen er senere utvidet helt til Selånger ved Bottenviken, og hele strekningen er nå på 563 km. Det var nettopp ved Selånger at Olav Haraldsson gikk i land for å overta kongsmakten i Norge i 1030. Han fulgte sannsynligvis mye av den samme veien som dagens pilegrimer. 

Se kart over ruten i Norge
En gruppe pilegrimer fulgte denne pilegrimsveien fra Duved i Sverige i 2008.
Dette var samtidig en markering av karolinernes tragiske felttog mot
Trondheim i 1718, og de fugte en del av den gamle pilegrimsveien
.


Østfoldveien
Merking og beskrivelse av pilegrimsveien gjennom Østfold skjedde i 2004 – 2005 som et fylkeskommunalt prosjekt. Pilegrimsveien starter ved grensen til Sverige ved Holtet i Idd, og har der forbindelse med Bohusleden på svensk side. Fylkeskommunens prosjekt ble avsluttet i Moss, men en pilegrimsvei videre inn til Oslo ble beskrevet i guideboken Halden – Oslo (Verbum 2006). Denne delen er senere blitt justert og merket, og har fått navnet ”Folloleden”.

Les reportasje fra en dagsvandring fra Rygge til Moss i 2009
og om vandringen 2014 fra Son til VestbyVestfoldveien
En pilegrimsvei fra Tønsberg til Oslo ble gått opp og beskrevet i en guidebok i 2003. Denne pilegrimsveien går forbi et stort antall middelalderkirker og flere gamle pilegrimsmål. Merking av veien har imidlertid tatt tid, men i enkelte kommuner har ildsjeler sørget for å få merkingen på plass (Lier, Røyken, Holmestrand, Re, Sande). Nå har Vestfold fylkeskommune tatt initiativet til å få på plass resten av merkingen i eget fylke. Dessuten arbeides det med merking av pilegrimsveien videre til Larvik, noe som vil knytte de norske pilegrimsveiene til resten av Europa, og muliggjøre vandring fra Nidaros til Santiago de Compostela – eller omvendt.

Se Google-kart over ruten - NB: Bruk zoom-funksjonen
Her kan du lese om åpningen av pilegrimsveien i Re kommune 2011Røldalsveiene
Pilegrimsveien Seljord – Røldal ble prøvegått i 2003, og er senere blitt merket. I 2007 kom det ut en guidebok som beskriver denne pilegrimsveien. Pilegrimene går gjennom sentrale deler av Telemark og går over Haukelifjell før en fin nedstigning mot Røldal. Hver sommer arrangeres en fellesvandring som kombineres med feiring av Røldalsstemnet i helgen nærmest gamaljonsok (6 juli). Individuell vandring krever nøye planlegging, da det er få overnattingssteder og butikker underveis.

Les programmet for årets pilegrimsvandring fra Seljord til Røldal

Pilegrimsveien fra Hovden til Røldal går i fjellterreng, og det påstås at man kan oppleve alle årstider på en dag. Det arrangeres en eller flere vandringer hver sommer langs denne veien som er på 80 km. Pilegrimene langs denne veien møter vandrerne fra Telemark i Røldal.

Det er også mulig å vandre fra Bergen via Odda til Røldal, riktig nok med hjelp av et par ferjeforbindelser. Den siste delen, fra Odda til Røldal, er brukt av en gruppe pilegrimer de siste årene, og denne vandringen knyttes sammen med de andre vandringene til Røldalsstemnet.

Se kart og beskrivelse av ruten i 6 etapper. Merk at den siste kommer først.

De siste årene har vi fått en gjenoppfriskning av den gamle pilegrimsveien fra Stavanger til Røldal. Denne baserer seg på båt- og biltransport med kortere vandringer. Det arrangeres felles pilegrimsturer langs denne pilegrimsveien hver sommer, og disse pilegrimene kommer også frem til gamaljonsok.

Se detaljert Google-kart over Røldalsrutene. Bruk zoom-funksjonen!


Valdresvegen
Arbeidet med organisering og merking av denne pilegrimsveien startet i 2004, og en egen guidebok for Valdres ble utgitt i 2006. Vandringen starter ved Hedalen stavkirke og har St Thomaskirken på Filefjell som mål. Underveis besøker pilegrimene fem stavkirker, tre middelaldersteinkirker, seks nyere kirker, fire olavsminner, to relikvieskrin og mange andre kulturminner. Det arrangeres en fellesvandring og flere gruppevandringer hver sommer på den 162 km lange strekningen.
Det er også mulig å vandre denne veien etter eget opplegg. Oversikt over 30 overnattingsmuligheter og 10 dagligvareforretninger er tilgjengelig for dem som ønsker det.

Les vandringsprogrammet for Valdres 2015
Les også reportasjen i Vårt Land fra vandringen 2014: Med Thomaskirken som mål
Sunnivaleia
Øya Selja er Norges eldste pilegrimsmål, etter at Olav Tryggvason utropte stedet som helligsted allerede i år 996. De gamle klosterruinene og Mikaelshulen, hvor sagnet sier at St Sunniva oppholdt seg, oppsøkes av mange pilegrimer hvert år.  


Sunnivaleia knytter sammen de to øyene Kinn og Selja. Pilegrimsveien går nordover langs kysten med båt via Florø, over Bremangerlandet, via Vågsøy til tettstedet Selje hvor det går båt over til klosterøya Selja. Det arrangeres fellesvandring hver sommer.

Se program for årets pilegrimsvandring - Over sjø og land 2015


Jærveien
Pilegrimsveien fra Åna-Sira via Egersund går for det meste langs kysten, og deler av den følger Nordsjøløypa og Kongeveien. Det er arrangert felles vandringer fra Egersund til Stavanger hvert år siden 2012, og det gjennomføres også en del lokale vandringer på denne ruten. Stavanger bispedømme har utarbeidet et oversiktlig kart over denne veien og andre pilegrimsveier i Rogaland. 
Kystleden
Den gamle kystleden omfatter hele Norges kyst, fra Sverige til Russland, og det er mange gamle pilegrimsmål og spennende historiske steder langs kysten. Det er naturligvis ikke mulig å følge en merket pilegrimsvei her, og den enkelte må legge opp sin egen ferd.
Vi har laget en omfattende omtale av hele Kystleden med detaljert  Google-kart.  

ToBe

Pilegrimskontorets
åpningstid:

mandag-torsdag
kl 11-15 -
eller etter avtale


Husk!
Pilegrimspass
til vandringen


 


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.