Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
15. desember 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

Pilegrimskontorets åpningstider i juletiden

En hommage
til
Pilegrimskontoret

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Nå kan vi gå til Santiago fra Benidorm!
Sist oppdatert 05.05.2011 23:24
 

Av Aslaug Sikveland og Asbjørn Haugen
Fra Pilegrimen nr 4/2010

15. mai 2010 ble den nymerkede pilegrimsveien til Santiago åpnet. Benidorm er blitt ny startby for El Camino de Santiago


    

Ved et arrangement i Benidormskirken, Iglesia de San Jaime y Santa Ana, ble det samtidig markert at det var ti år siden de første pilegrimene tok fatt på den gamle middelalderveien mot Villena, der denne veien møter pilegrimsveien fra Alicante. Siden det er jubelår i Santiago dette året, gjorde vi visse undersøkelser på internett før vi dro til Spania i januar til tjeneste for Sjømannskirken på Costa Blanca. Vi lurte på om det fantes en vei mot Santiago fra den kanten av landet. Vi skulle tross alt være der tre måneder! Det fantes en merket pilegrimsvei fra Alicante og fra Valencia, fant vi ut.

Ukene gikk, og vi klarte ikke å finne tid nok til å komme oss til Alicante for å lete etter hvor pilegrimsveien startet. Men en vakker fridag befant vi oss på en liten fjelltur i nærområdet – og havnet i en liten bratt landsbygate. Vi satte fra oss bilen og gikk i retning kirketårnet. Der – rett over en drikkefontene på torget foran kirken, så vi det: Et nydelig keramikk-skilt med kamskjell, gul pil og ordene: Camino de Santiago! Vi snudde oss mot kirken og oppdaget at vi stod ved en Jakobskirke. Litt lenger bort så vi et nytt skilt. Var vi på veien mellom Alicante og Santiago? En politimann kom bort og spurte om vi trengte hjelp til noe. Han viste oss veien til kommunehuset. Der fikk vi et kart og bekreftelse på at vi var på pilegrimsvei mot Santiago. Landsbyen het Relleu.

          

Nymerket vei
Men den største overraskelsen fikk vi senere. Da vi sjekket på internett hvor Relleu lå i forhold til Alicante, oppdaget vi at vi var midt i en nymerket pilegrimsvei – fra Benidorm!
Dermed visste vi hva vi ville bruke de neste fridagene til!

Benidorm ligger bare en mils vei fra Minnekirken på Solgården, der vi bodde, så vi tok en ettermiddagstur dit. Der – på Jakobskirken, som ligger på en høyde ut mot Middelhavet - fant vi Jakob og skilt til Jakobsveien, satt opp på fasaden nå i anledning jubelåret. Vi fant flere slike kamskjellskilt med gule piler – og kunne følge dem langs stranden og ut av byen.

På turistkontoret fikk vi kopi av et avisoppslag i lokalavisen fra samme dag. Der fikk vi vite at disse skiltene nettopp var satt opp, at veien skulle åpnes 15. mai - og hvilke byer som denne ”fornyede” pilegrimsveien var merket igjennom, Finestrat, Orxeta, Relleu, Torremanzanas, Ibi, Onil, Biar og Villena.

Nye etapper
For oss ble dette som en spennende skattejakt å fortsette på i ledige dager. Vi kunne stadig legge inn nye etapper i bloggen vår – med bilder fra små og store fjellandsbyer, stier og veier – og mennesker vi møtte underveis. Hvis noen ønsker å se flere bilder av vår skattejakt etter kamskjell, finnes den under april på min blogg: www.ashaugen.blogspot.com.

“Ullveien”
Vi var spent på om veien var merket helt fram til Villena, og det var den! I Villena kommer veien sørfra Alicante. Og herfra er det to veier å velge mellom, La Ruta de la Lana – ”Ullveien” – som møter Caminoen i Burgos i Nord-Spania og El Camino del Sureste – veien fra sørøst – som går via Toledo til Caminoen i Astorga... Hele strekningen fra Benidorm til Santiago er på 1140 km.

Når vi reiser tilbake til ny tjeneste på Costa Blanca denne høsten, har vi med oss et ønske og kanskje en plan om å kunne få til en vandring for flere i denne nymerkede veien mot Santiago de Compostela, mens det ennå er jubelår der.•


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.