Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
20. oktober 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

The Eagle
has
landed

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Oslo-senteret under etablering
Sist oppdatert 18.06.2010 18:03
 

I dag startet langvandrerne fra Oslo, og den nyansatte regionslederen leder gruppen på "sin" etappe 
 
I det meget gamle Steinhuset på Oslo hospital finner vi Roger Jensen. Han har fått kontor-plass nettopp der hvor mange håper at vi får etablert et pilegrimssenter i Oslo. I Gamlebyen, drøyt 100 m fra startpunktet for pilegrimsveien, med middelalderhistorien rett utenfor vinduet. Dette var det temmelig sikkert en møteplass for pilegrimer en gang for lenge siden.

Foreløpig er kontoret så blankt som det er mulig å tenke seg et kontor. Et skrivebord uten et eneste papirark, flere tomme hyller, nakne vegger, på gulvet står en pappeske med personlige eiendeler. En enorm kontrast til det for lengst etablerte Pilegrims-kontoret midt i sentrum. Men her kan det selvsagt også bli liv etter hvert. Med pilegrimslitteratur i hyllene, pilegrimsminner på veggene, og pilegrimer i stolene. Rogers__kontor.jpg - 30.83 KB
 
Nettredaktøren inviteres til å ta plass i en av dem. Roger har ennå ikke funnet ut hvor han skal få tak i kaffe, så det får være. Dette er en av hans aller første dager i den nye jobben.
 
Luther og pilegrimene
Roger er prest og forsker. Han har teologisk doktorgrad. I sin forskning arbeider han med samtidsproblematikk og bruker Luther som en viktig ressurs - fortsatt er det mye å lære av Luther, fremholder han. Et ypperlig utgangspunkt for en pilegrimssenterleder, og snart er samtalen langt inne i luthersk forståelse av pilegrimsvirksomheten. Vi tar noen runder innom middelalderens tankegods og botsvandringen før vi vender tilbake til nåtiden og dagens pilegrimer. Roger markerer tydelig at han er opptatt av spiritualiteten, av menneskets vandring i vid forstand, av å hjelpe folk med en god indre vandring, kombinert med gode møter og gode opplevelser. Jeg tenker underveis at egentlig kunne Roger vært ansatt som pilegrimsprest for Oslo, det kunne passe bra med hans engasjement for nettopp dette, kombinert med hans uhøytidelige fremtoning. Han er ingen fjern forskertype, men et våkent og interessert menneske som ønsker skikkelig bakkekontakt, og høyst sannsynlig har det.
 
- Jeg har alltid gjort mye annet ved siden av studiene, forteller Roger, som egentlig er Tønsberg-gutt, men har bodd og virket mange år i Oslo. Han forteller om en fin tid som feltprest, og lurer på om han kanskje får bruk for sine feltmessige erfaringer som pilegrim. Han har vært vikarprest flere steder i Oslo. Han har også vært fotballtrener gjennom mange år, for tiden driver han ungdomsklubb i Gamle Aker menighet. Det siste han drev med, ved siden av forskerjobb på Teologisk fakultet ved Universitetet i Oslo, var prosjektlederjobben for programmet ved gjenåpningen av Domkirken i Oslo. Roger gir inntrykk av å være mer opptatt av det som skal skje enn å se for mye bakover, men han vil gjerne innskyte at gjennomføringen av det meget omfattende programmet gikk helt utmerket.
 
Pilegrimen som et helhetlig menneske
Roger_Jensen.jpg - 36.87 KBRoger er optimist, og han har vyer. Han er fascinert over at staten satser så mye på pilegrimsvirksomheten, og synes at det er fint at flere departementer er involvert. Han tror på folkeligheten i dette, at engasjementet kan vekkes, på mangfoldet og at de ulike miljøene kan samarbeide: - Tenk deg hvis miljø-, nærings- og kirkeinteressene kan dra sammen!  Tenk om vi kan hjelpe folk til å utvikle helheten som mennesker!
Kropp og spiritualitet henger sammen, og det opplever jo nettopp pilegrimen! Roger er entusiastisk og klør etter å holde et skikkelig foredrag om den historiske oppfatningen av pilegrimsvandringen relatert til den lutherske forståelse. Jeg tenker på at dette kanskje kommer litt utenfor intensjonen til dette intervjuet, og vi blir enige om å fortsette temaet en annen gang. Men doktorens syn på botsvandring i dag  må jeg få med meg, nettopp nå som vi har innsatte som faktisk er ute og vandrer. Og svaret hans er greit: - Husk at Luther oppfordret til daglig oppgjør og bot. I betydningen å gjøre opp for seg. Botsvandring som en handling rettet mot et ønske eller løfte om syndenes forlatelse blir helt galt. Men det å gå som pilegrim for å få klarere innsikt og hjelp til å starte på noe nytt, blir noe annet.
 
Ønsket om samarbeid
Vi sporer etter hvert inn på et annet viktig tema: Hvordan kan vi få et bra samarbeid mellom det etablerte Pilegrimskontoret og dette nye pilegrimssenteret? Vil vi ikke oppleve at det blir konkurranse?
- Nei, vi må finne en samarbeidsform som fungerer for begge parter. Dette blir ett av de viktige områdene som jeg nå skal at fatt i. Her skal vi finne gode løsninger!
 
Ville ikke det beste være at vi blir plassert på samme sted, at Pilegrimskontoret og senterlederen blir plassert samlet her i huset?
- Et samarbeid betyr ikke nødvendigvis samlokalisering. Dette må vi se nærmere på.
 
Din funksjon her i Oslo har fått tilført 1 million kr for 2010, og du klarer vel neppe å bruke opp dette i den tiden som gjenstår. Pilegrimsfellesskapet har derimot mye å bruke penger på. Kanskje vi kan hjelpe deg?
- Pengene må brukes på nye prosjekter og ikke for å opprettholde gamle, samtidig lar det seg tenke å ”bestille” varer og tjenester fra andre, f eks Pilegrimsfellesskapet St Jakob. Det kan jo være program som gjennomføres for å fremme pilegrimssaken i Oslo.
 
Så langt kom vi denne dagen, men samtalene fortsetter. Neste runde blir på Pilegrimskontoret så snart senterlederen har gjort unna sin første pilegrimsvandring.
 
ToBe  
 


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues


Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.