Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
20. oktober 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

The Eagle
has
landed

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Langsomt langs Præstvægen –
Sist oppdatert 11.06.2010 13:57
 

Nytt overnattingssted ved Ringsaker kirke
 
Av Kollsvein Solhaug, Ringsaker kirkes venner

Fra sommeren 2010 kan pilegrimene langs leden i Ringsaker benytte seg av et nytt overnattingssted ved Ringsaker kirke, et enkelt pilegrimsherberge.  I tillegg til å tilby en god seng for natta åpner det nye overnattingstilbudet for å kunne gjennomføre vandringen på denne delen av leden på en langsommere måte, både på veien fram mot den gamle pilegrimskirka og på turen videre der ifra, og ikke minst ha nærhet til og tid til et godt opphold ved St. Olavs kirke i Ringsaker, den eneste langs Gudbrandsdalsleden mellom Oslo og Nidaros.

Når pilegrimene kommer til Ringsaker kirke møter de en av milesteinene langs leden og kan se at det nå er 455 km igjen å vandre før en når Nidaros. Ringsaker kirke er en av 6 middelalderkirker i Norge som er viet til St. Olav, og den eneste langs den østlige leden mellom Oslo og Nidaros. Den er en av landets vakreste og eldste bygninger, bygget midt på 1100-tallet. Altså en svært gammel pilegrimskirke.  For middelalderpilegrimene var denne gamle steinbasilikaen gjennom flere hundre år et viktig kvilested på veien mot Nidaros. Hva så med den moderne pilegrimen? Gode rom finnes langs leden, men finnes det et herberge for han i Ringsaker?

Fra Veldre kirke følger dagens pilegrim neppe den gamle pilegrimsveien, men den historiske og kulturhistoriske Præstvægen, som gikk fra hovedkirka i Ringsaker til annekskirka i Veldre. Denne vegen reiste de geistlige og bøndene på sine kjøreturer med hest og vogn, og allmuen vandret til fots. I Veldre har det vært flere kirker, alle trekirker og alle med en flott beliggenhet og en storslått utsikt. Kirka fra 1720-årene brant i 1996. Ny kirke ble reist i nærheten av det gamle kirkestedet og tatt i bruk i 2000.  Det er denne nye flotte kirka og det vide panorama den moderne pilegrimen møter når han kommer opp bakkene fra Brumunddal og Byhagan, og her i Veldre-bygda kan pilegrimen slå seg til ro for natta i pilegrimsherberget i Konfirmantsalen, en av bygningene på den gamle prestegarden. Og tanken oppstod: Burde ikke også Ringsaker kirke tilby pilegrimsvandrerne et slikt enkelt herberge, etter å ha vandret 12-13 km fra Veldre eller 30 fra Domkirkeodden på Hamar? En kvileplass for natta, slik tilfellet var ved Olavskirka ved Mjøsa i hundrer av år.

         

Midtveis mellom Veldre og Ringsaker kirke ligger handelssenteret Rudshøgda hvor matvarer for kvelden og morgentimene neste dag kan kjøpes inn. Etter å ha sett innom både Prøysenhuset og Prøysenstua går stien gjennom et skogsområde og landskapet åpner seg til et nytt panorama. Snart kommer det høye, slanke kirkespiret, det tredje høyeste i landet blir det sagt, til syne. Over 300 år gammelt, fra 1694. Og etter hvert dukker kirka fram over bakkekanten – høyreist, hvit og vakker. Med kirkegården rundt, og med terrenget og jordene svakt hellende ned mot Ringstrand, Mjøsa og vannspeilet. Det er lett å skjønne at middelalderpilegrimen ut på ettermiddagen eller tidlig på kvelden tenkte: her vil jeg ta en rast, kvile meg litt. Middelalderens pilegrim slo seg nok ned inne i kirka, ved en søyle, langs en vegg, innhyllet i sin vandrekappe og med bylten han bar med seg, under hodet og vannsekken ved siden av. Og våknet nokså tidlig neste morgen, av kirkas tjenere som kom inn i rommet for å gjøre klart for ottesangen, pilegrimen gned søvnen ut av øynene mens gregorianske toner og morgenmessens stemmer fylte rommet.

Også for den moderne pilegrim vil Ringsaker kirke være et godt sted å stanse. I det minste sette seg ned på en framsatt benk som inviterer til en rast - utenfor kirkegårdsmuren, ved milesteinen eller inne på kirkegården. Eller ta seg bedre tid, gå inn, sette seg ned - og være - i middelalderkatedralen, et sjeldent sted - for nærmere middelalderens hellige pilegrimstradisjon kommer en pilegrim langs gudbrandsdalsleden mellom Oslo og Nidaros ikke. En trenger litt tid for å betrakte Ringsakerkirkas skatter, først og fremst det storslåtte alterskapet fra 1530- årene. På alterskapets dører er ikke mindre enn 6 ulike pilegrimer framstilt. Og bibelfortellingene og troshistorien blir fortalt, dystert når skapet er lukket, som det er det i fastetiden; men skinnende når det står åpent resten av året, et lysende evangelium i ekte bladgull. Tida står stille - eller den går veldig fort. Det er blitt sein ettermiddag og kirka må stenge sine dører. Fint at det er kommet et pilegrimsherberge nettopp her, like utenfor kirkemuren ved den gamle hovedporten. Dit kan pilegrimen trekke seg tilbake, lage seg et måltid, ta en dusj, prate litt hvis hun ikke er alene, lese litt, og etter hvert gå til ro for natta.

Den nyetablerte foreningen Ringsaker kirkes venner valgte som en av sine første oppgaver å sette i stand et enkelt herberge for pilegrimsvandrerne ved Ringsaker kirke - en pilegrimsstue.  Dette kommer i tillegg til to andre overnattingstilbud i nærheten av kirka, disse andre med litt større bekvemmelighet for vandrere som ønsker det. Pilegrimsherberget, med selvhushold, står klart til å ta imot pilegrimene fra sommersesongen 2010. I en nyinnredet sovesal er det plass til 8 overnattingsgjester, og det er også blitt montert et dusjkabinett i bygningen. Kjøkken, toaletter og oppholdsrom benyttes felles med andre brukere av den lille bygningen – den rødmalte og lavmælte kirkestua (dåpshuset). Bestilling skjer per telefon til kirkekontoret i Moelv, mandag til fredag i kontortida. Mer informasjon om det nye overnattingsstedet finner en ved å gå inn på hjemmesida www.pilegrim.info eller www.pilegrim.no 

        Jorids_benk.jpg - 37.38 KB

Så litt ut på kvelden, mens vandreskoene står til lufting på steintrappa og kveldssola ruller over åsen på andre sida av Mjøsa har pilegrimen satt seg til på benken utenfor pilegrimsstua og tatt fram vandreguiden for se litt på vandreruten neste dag. Rundt denne kirka er det mye en kan ta i øyesyn, nesten alt for mye av interesse - naturfenomener og kulturminner i hjertet av det gamle Heidmork. Men noe må en ta seg tid til å se litt nærmere på. Blir det en liten avstikker opp til bygdeborgen ovenfor Stein gård eller ned mot Mjøsa på den andre sida av den gamle hovedvegen, til den store helleristningssteinen som er opphavet til Stein-navnet, og med Steinsholmen like utenfor, hvor det gamle mjøskastellet kneiste, og på turen fram og tilbake se naturreservatet?  Følger en stien videre langs vannkanten for å få med seg kulturminnene og naturperlene gjennom Moskogen – den vakreste idyllen langs hele leden vil noen si - eller velger en gang- og sykkelstien gjennom tettstedet Moelv, med bystatus fra 2010, og stikker opp i byggefeltet for å ta en titt på moelvtilitten som er blitt avdekket der? For den geologi-interesserte er det mye å se litt nærmere på her i utkanten av Oslo-feltet. I alle fall må en ta med seg Tolvsteinsringen like nord for byen. Og før det - kanskje spandere på seg en kake hos baker Krisitiansen, en godsak middelalderpilegrimen ikke ble forunt. Samt kjøpe med seg litt mat for dagen, ikke for mye, for bakken opp gjennom Ring-bygda er drøy, bare så det holder fram til neste kolonialbutikk på Brøttum eller til et ferdiglaget måltid og en ny seng på Johannesgården. For den som har gått leden her tidligere, blir det spennende nå å følge den nye traseen fram til og forbi Brøttum kirke.

Mulighetene er mange før og etter en god natts søvn i det nye pilegrimsherberget ved Ringsaker kirke. Og enda er det igjen 455 langsomme og gode km til Nidaros.


Ringsaker.jpg - 21.26 KB


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues


Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.