Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
23. oktober 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Guidebok
for
Den smale vei

      

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Pilegrimsvegen i Valdres
Sist oppdatert 21.12.2009 16:00
 

Sammendrag av Jahn Børe Jahnsens innlegg

Valdresvegen er 162 km fra Hedalen stavkirke til St. Thomas-kirken på Filefjell (revet 1808), gammel valfartskirke i middelalderen, vigslet til Thomas Becket, erkebiskop av Canterbury.

Valdres hørte i 500 år til Stavanger bispedømme. I dag er Thomas-kirken en moderne kirke. Men vegen har fem stavkirker, fire olavsminner, tre steinkirker og to relikvieskrin i en vakker dal. Arbeidet startet i 2004 og vi har hatt fem sommere med vellykkede fellesvandringer.

Fellesvandringer forberedes godt, detaljer sjekkes, mat, overnatting og bagasjetransport bestilles, deltakerne informeres. Tine Meierier på Fossheim har i fire år gratis fraktet madrasser, feltsenger, telt og bagasje. Presten tar seg av det åndelige, undertegnede leder i den lokale komiteen er vandringsleder og kulturhistoriker. 

Antall deltakere har variert fra 15 til 40. Jo flere, jo mer strekk i gruppa og flere stopp, for gruppa skal være samlet. Vi går i stillhet og prater i pausene. Presten har samlingsstund om morgenen og får til den gode samtale om kvelden. Mobiltelefoner er skrudd av eller på lydløs.

Noen går for å komme nærmere Gud, andre for å komme nærmere Filefjell. Veg og vandring har et kristent preg, men er åpen for alle. De fleste er mer kulturinteresserte enn religiøse.

Noen ”dagsturister” vandrer med oss en dag. Men en gruppe fengselsinnsatte på dagsvandring i fjor greide ikke å innordne seg stillheten. Kanskje bedre med egne vandringer for innsatte?

Deltakerne går fra 12 til 28 km hver dag i åtte dager i et rimelig tempo. Vi må ha tid om kvelden for dusj, middag og samtale. En vanskelig balansegang mellom deltakeres personlige ønske om å mestre en slik langvandring og våre krav til fysisk form og et rimelig tempo. Viktig med følgebil, slik at enkelte kan sitte på stykkevis. Informasjon til ikke-skandinaver er tidkrevende, det er best med et visst kjennskap til norsk.

Vi har hatt to kortere gruppevandringer og det arrangeres konfirmantvandringer.

De aller fleste deltakere er det en glede å bli kjent med. Vennskap knyttes. Men noen få trenger mer ”sjelesorg” og omsorg enn andre. 

Enkeltvandrere er alle som ikke deltar på organiserte fellesvandringer. Antall enkeltvandrere er målet på om pilegrimsvegen fungerer. Vi har hatt to eller tre enkeltvandrere hvert år, vi ønsker oss flere. Overnattingsliste med 30 overnattingssteder sendes til interesserte, med alt fra gratis lavo, gapahuk, stabbur, bu og fjøs til ”profesjonelle” utleiehytter, pensjonater osv. Valdresvegen er merket med nesten 300 skilt og symboler, som holdes ved like årlig.

Tilbakemelding fra en fellesvandrer: ”Etter å ha deltatt på noen pilegrimsvandringer må jeg bare si at deres opplegg er det mest velorganiserte - på alle plan - som jeg har deltatt i. Så bare hold fram som dere stevner.” Tilbakemelding fra to enkeltvandrere: ”En fantastisk tur i flott natur. Vi fulgte ruta til punkt og prikke. Vi hadde med boka og uten den hadde det vært litt vanskelig enkelte ganger å finne rett veg. Vi er veldig fornøyd med turen.”

Vegen markedsføres, merking og skilting forbedres, fellesvandringer arrangeres. Vi vil være med i pilegrimsnettverket, men ha vårt særpreg. Velkommen til vandring sommeren 2010!


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.