Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
15. desember 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

Pilegrimskontorets åpningstider i juletiden

En hommage
til
Pilegrimskontoret

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Lia i tåken
Sist oppdatert 21.11.2009 00:01
 

Lia i tåke. Foto: Lars VerketSom et Soria Moria, ja mer enn det; som en åpenbaring i tåken lå Lia gård der, klar til å ta imot meg og andre som søkte seg inn i lyset og varmen en grå novemberdag. Jeg hadde hørt mye om dette stedet, fra folk som hadde vært her. Og jeg har ofte tenkt, eller håpet på at det snart ble en mulighet til å komme dit selv. Og nå, en tirsdag i november var det altså kalt inn til nettverksmøte for pilegrimsinteres-serte som kunne ta seg fri en hverdag. Det kunne jeg, og jeg dro oppover kvelden før for å få litt fred og ro i sinnet før selve programmet startet. Jeg ble møtt på stasjonen av sjefen sjøl, Sigmund Bø. Selv med stor aktivitet og mange i tjeneste tok han seg tid til å bli kjent med meg og de andre gjestene. Han utstrålte en behagelig ro som nettopp kjennetegner dette stedet.


Jeg er godt kjent med retreat, selv om det er noen år siden sist. Dvs at jeg har vært med på noen møter i retreatramme i senere år, og nettopp det opplever jeg som riktig og meningsfylt. Kombinasjonen av aktive diskusjoner, kreativt arbeid, tidebønner, gode samtaler og gjerne stille måltider synes jeg er helt ideelt. Jeg har opplevd dette på Johannesgården syd for Lillehammer, siste gang på forsommeren i år, da det riktignok ikke var så mye tid til samtaler, men to dagers pilegrimsvandring.

Men nå var det altså Lia gård. Jeg fikk mitt eget rom alene i en av de mange eldre bygningene, Øvrelia, og jeg hadde det helt utmerket! Retreatsenteret var opprinnelig en ombygging av den gamle driftsbygningen som fikk navnet Herrens låve, og flere mindre hus. Stedet viste seg å trekke mange besøkende, og det er tydeligvis et stigende behov for stillhet og frakobling.

For en del år siden ble Nylia bygget, og dette er virkelig en perle! En bygning som nærmest ser ut til å ha grodd opp av fjellgrunnen i den østvendte skråningen mot Storsjøen. Med fjellgrå farge og mose på taket, og en herlig utsikt, som jeg riktignok bare kunne glede meg over i små porsjoner da tåken lettet litt utpå dagen.
I Nylia finnes alt under samme tak; overnattingsrom, spisesal med stort kjøkken, en flott foajé som gjør at besøkende straks kjenner seg velkommen, en salong med store vinduer og god utsikt ut mot verden, møterom, bibliotek og en egen kirke med god plass og stor takhøyde. Alt virker gjennomtenkt og funksjonelt. Ikke med tanke på effektivitet og produktivitet, men rettet inn mot ro og en tilværelse i kontemplasjon. Dette stedet har alt det vi forbinder med et kloster.

Ja, selv søylegangen rundt klosterhagen er her, men i en moderne variant med store vinduer ut mot hagen med karpedammen. Vandregangen er i hesteskoform og ender opp i kirken. I den siste delen av gangen frem mot kirken anmodes vi om å være stille. Man prater ikke på vei inn og ut av det hellige rom, i hvert fall ikke på Lia! Midt på vandregangen er det et originalt sirkelformet utbygg som vakte min oppmerksomhet. Vel, det viste seg å være et toalett, og naturligvis trenger man også det i et kloster. Ute var det sne på denne tiden, så jeg kan ikke beskrive den grønne, glitrende omgivelsen, men det har andre gjort, og det langt bedre enn jeg makter. Jeg tenker på praktboken Raus rasteplass som kom i 2006, et mesterstykke av en bok som nærmest lar leseren selv få oppleve hva en retreat egentlig er.

Det virker som om dette stedet er under konstant utbygging, og det gjelder ikke bare bygningene på gården. Noen få kilometer unna, i ulike retninger, finner vi små bygninger som egner seg godt som mål for korte turer. Vi har Pannekakehuset og Julekapellet, selvfølgelig en gammel stall med krybbe, i en retning, Peters kapell i en annen. Dette ligger nede ved Storsjøen, og har en halv båt som alterring, så kan vi minnes fiskeren Peter. Det nyeste er et lite greskortodoks kapell som ligger i en tredje retning. Her ble tre ikoner nylig velsignet, malt på stedet av kunstneren Ossama Musleh fra Damaskus. Kapellet har fått navnet Fotini, som betyr ”lysbærer” – en viktig veiviser til Kristus.

Lia gård har stor kapasitet, 40 rom med i alt 100 senger. Årlig belegg er på 9000 gjestedøgn! Hvert år er det ca 300 døgn med arrangementer av meget ulik karakter. Noe av dette er åpne retreater med forskjellige temaer, blant annet opplegg for familier. I tillegg er det mange menigheter og organisasjoner som ønsker å bruke Lia gård. I mange år har det også vært et stående tilbud her til folk som ønsker å trekke seg tilbake, for å lese eller skrive, eller rett og slett for å koble ut hverdagen. Her går de til dekket bord, og kan delta i tidebønnene, hvis de ønsker det.

Dette første oppholdet ble alt for kort for min del. Egentlig visste jeg det før jeg startet den behagelige reisen med toget til Koppang. Så fikk jeg bekreftet at dette bare var en smak av noe godt, et besøk inn i det hellige landskapet som jeg trenger, og som jeg ønsker å få mer av. Forhåpentligvis om ikke alt for lenge!

ToBe


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.