Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
20. oktober 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

The Eagle
has
landed

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


"Englebyen" Tønsberg
Sist oppdatert 12.10.2009 21:42
 

Enkelte steder i Europa har erkeengelen Mikael en stor plass i samfunnet, som f. eks. Mont St. Michel i Normandie som besøkes av tre millioner turister årlig. Mont St. Michel er en slags "engleborg", det samme kan sies om toppdestinasjoner som St. Michael Mount i Cornvall og Engelsborg i Roma.

Mikkelsborg eller Slottsfjellet som er det vanligste navnet, hadde også sin erkeengelkirke, dessverre nå i ruiner. Men hver 29 september, som er Mikaelsdag, samles en flokk historieinteresserte mennesker i ruinene, og slår et slag for erkeengelen. Blant dem er byens antroposofer og representanter for Mikaelsgildet som ledes av Maja Marcussen. Det synges englesanger, og leses - spennede litterære fortellinger om Mikael. Og faklene kaster stemningsfulle skygger over folk og ruiner.

Noen synes at engler er noe sært, noe som ikke angår dagens samfunn, men det viser seg at førti prosent av nordmenn tror på engler, i USA kan vi doble prosenten. I Tønsberg synes englelivet å ha en diskré tilværelse, men titter man litt rundt i bylandskapet, "popper" englene opp over alt: som gravminner på kirkegårdene, i butikkene som pynt;  og ikke minst i litteraturen. Bare besøk  bilioteket!

Mest tydelig er englene i byens domkirke, de har åpenbart "flyttet" ned fra Mikkelsfjellet og inn i vår grå lutherske hverdag. Bare ta en titt på vinduene, på interiøret, på kirkekunsten. Det pussige er at de nærmest lever et "ikke-liv", de er der, men uten at kirkens folk egentlig vedkjenner seg dem.

Märtha Louise hører til dem som har slått en slag for englene, men det har også en av Tønsbergs bysbarn gjort - og det lenge før prinsessen kom på banen med sin engleskole. I 1999 kom "Tusenårsengelen" (Gensis forlag) ut av Eivind Luthen, den første kulturhistoriske fremstilling av erkeengelen, Tønsbergs bys tusenårs-bok.

Boken gir en sober og bred fremstilling av engelen, viktig stoff for dem som vil kjenne sin lokalhistorie, som er en del av Europas historie. Vår alles fortid. Intet sted i Norge hadde erkeengelkulten muligens en så viktig posisjon som i Tønsberg. I Trondheim og i Trøndelag har de gjort mye ut av Olavskulten, kanskje vi kan lære noe det?

Hva med å gjøre Mikaelsdagen den 29 september  til Tønsberg egen "nasjonaldag"? Servere "englemat", by på  teater, musikk,  - skape fest i høstmørket? På Steinerskolene gjør de dette, men også mange andre steder der man hegner om sin "englehistorie", gjør den til noe som fører folket sammen.


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues


Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.