Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
17. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

OBS: Pilegrimskontoret holder stengt torsd 15 november

Nettverksmøte
med innspill til
ny langtidsplan

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Pilegrimsvandring og konferanse i Moss
Sist oppdatert 01.09.2009 09:57
 

 

Vi var drøyt 20 som møttes i Rygge kirke til morgenbønn før vandringen startet, og turen gikk selvsagt innom Værne kloster noen raske kilometer  unna. Her fikk Eivind Luthen ett kvarter til rådighet for å fortelle om Johannitterordenen og deres nordligste kloster, som også var det eneste i Norge.
Denne ordenen hadde som hovedoppgave å hjelpe og beskytte pilegrimene, og hadde også egne enheter som var bevæpnet. Johannitterordenen, også kalt Malteserordenen etter etableringen på Malta, sto for en effektiv og veldrevet sykehusvirksomhet, med store hospital. Deres flagg med et hvitt kors på rød bunn ble senere tatt i bruk av Danmark, med små justeringer. 

Værne kloster ble grunnlagt etter at kong Sverre overdro eiendommen til Johannitterne ca år 1190. Den gang var det en ganske betydelig pilegrimvandring gjennom akkurat dette området. Her var det også pilegrimshospital, som senere også ble brukt av kongens hird, dvs som militærsykehus.

Klosteret var sannsynligvis lite, sett i forhold til klostrene i sydligere land, men det rådet over store jordeiendommer i dette området.


Ekeby gård er nærmeste nabo på Værne. Her fikk vi en meget interessant orientering om geiter og vin av geitebonden Finn Erik Blakstad.

Han fortalte at geitekjøtt er den kjøttvariant som spises mest i verden, men nesten ikke i Norge. Han ønsket å gjøre noe med det, og importerte kjøtt-geiter fra Syd-Afrika.


I dragsuget fulgte vin fra geiteproduserende områder i det samme landet, og et interessant samarbeid med en vingård der syd. Siden geiter elsker å klatre og dette området er ganske flatt, har Blakstad bygget et spesielt geitetårn, etter syd-afrikansk mønster.
Vi fikk smake på noe av det gården produserer, sammen med den spesielle vinen. Siden Ekeby ligger bare et par hundre meter fra pilegrimsveien ønskes pilegrimer spesielt velkommen til en pause og en matbit her. Serveringen på gården er åpen fra kl 12 til 19. Blakstad ser også for seg at han vil komponere en egen pilegrimsmeny, når pilegrimene etter hvert strømmer på.

Vel fremme i Moss ble vi meget godt mottatt på kirke- og kultursenteret Arena like ved Moss kirke. Etter en nydelig lunsj fikk vi et personlig og meget konstruktivt møte med Torkil Færø og Sigurd Mikal Karoliussen. De har produsert filmen om vandring på caminoen som NRK har vist fire ganger, og som er til salgs på dvd.
Nå fikk vi se denne herlige filmen på nytt, og det skapte både gjensynsglede og nysgjerrighet. Torkil og Sigurd fortalte om vandringen og svarte på spørsmål fra en meget engasjert forsamling.

Fra Remmendalen ved Halden. Foto: Lillian NyborgVi fikk også luftet mulighetene for å gjøre den fine pilegrimsveien gjennom Østfold og Akershus til Oslo bedre kjent, og ikke minst hvordan vi skal få folk til å bruke den. Tor Sørby, som var initiativtaker til dette arrangementet, ser for seg at Arena kan bli et pilegrimssenter, en god rasteplass på veien. Lokalene ligger der klare, det er bare spørsmål om å fylle dem med pilegrimer.

Foreløpig er det en utfordring å få til et rimelig overnattingstilbud i Moss, men dette bør kunne ordnes. Vi i Pilegrimsfellesskapet St Jakob støtter varmt dette initiativet, og har tro på at slike tilbud langs pilegrimsveien fra Halden til Oslo vil bidra til å få flere til å vandre i dette flotte området som er full av interessant historie.

Pilegrimsveien i dette området starter egentlig ikke ved Halden, men ved grensestasjonen Holtet helt sør i Idd, 36 km fra Halden. Det er ukjent for oss som var engasjert i dette pilegrimsprosjektet hvor mange som har gått denne veien helt fra startpunktet, men sannsynligvis er det ikke mange. Fra Enningdalen i Idd
På konferansen fortalte Anders Leknes fra Moss at han nylig hadde gjort nettopp dette, og at han hadde hatt en fin vandring gjennom et praktfullt område. Han opplyste også at det er greit å ta bussen fra Halden til Holtet, dvs at han hadde tatt bussen fra Moss med overgang videre for 49 kr. Leknes har tatt mange bilder fra dette området, og vi regner med å legge dem ut her på nettsiden etter hvert.

Det var varslet kraftig regnskyll over Østlandet denne dagen, men regnet kom heldigvis ikke før vi var vel i hus.

ToBe

Les omtalen i Moss avis 29  aug her


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.