Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
19. desember 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

Pilegrimskontorets åpningstider i juletiden

En hommage
til
Pilegrimskontoret

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Bredt pilegrimsprogram på Dovrefjell og i Oppdal
Sist oppdatert 17.07.2009 01:14
 

Årets pilegrimsdager på Dovrefjell har et stort program, og dagens vandring gikk fra Hjerkinn fjellstue til Kongsvold (ca. 15 km). Dagens vandringsverter var Kristine Domås og Per Enersgård. I morgen fortsetter vandringen fra Kongsvold til Ryphusan, en etappe på nesten to mil.

I dag åpnet også pilegrimsutstillingen i Oppdal Kulturhus med bilder av Elling Reitan. Åpningen ble markert med musikk og foredrag. Reitan jobbet tre år i Oppdal som lærer ved videregående skole, og sa med en gang ja da han ble spurt om å stille ut. Sju oljemalierer og grafiske arbeider som kobberstikk og silketrykk er blant de 20 bildene som ifølge avisen Opp vises på pilegrimsutstillingen.

– Varemerket mitt, de to små ying- og yang-figurene, er på en måte alltid på vandring i alle maleriene mine. Jeg syntes de passet godt til årets tema som er nettopp «Vandring», har Reitan tidligere uttalt.

Kongsvold fjellstue ble det arrangert kulinarisk kulturkveld med «Vandringstoner» ved Rikke van Ommeren (torader) og Knut Håvard Bjørkås (fele).  Før sengetid var det aftensang.

I morgen, fredag

Pilegrimene går fra Kongsvold opp Vårstigen og videre til Ryphusan (ca 19 km) med Kjell Haugland og Helge Toftaker som vandrings-verter. Vandrerne møtes av en gruppe som går fjellveien sydover fra Ryphusan. Simen Bretten leder denne gruppen.

Bildet viser pilgrimer som har forsert Vårstigen i 2004. Foto:Adresseavisen


Om kvelden blir det sang og musikk på Ryphusan med Tore Viken og Tore Fagerhaug, og salg av seterkost og tradisjonsmat. Pilegrimspresten i Nidaros, Berit Schelde Christensen leder en samtale over temaet ”Vandring”. Dagen avsluttes med aftensang.

Lørdag
En lang dagsmarsj på 25 km venter pilegrimene nedover den skjønne Vinstradalen til Oppdal, hvor de skal overnatte på Oppdal misjons- og menighetshus. Simen Bretten er lokal vandringsvert

Om kvelden arrangeres konsert med Edvard Hoem og Henning Sommero i Oppdal kulturhus med tema: Nu takk for alt fra vi var små. Bjørnstjerne Bjørnsons og Augusta Mjøens kjærleikshistorie.

(Foto: Randi Kalseth, Oppdalingen)


Søndag

Dagens første programpost er pilegrimsmesse i Oppdal kirke. Sokneprest i Dovre, Hans-Jacob Dahl forretter, og det blir musikkinnslag ved Ragna Lill Stavnes (fløyte), Sverre Stenløkk (saksofon) og kantor Magnus Kløften. Etter gudstjenesten inviteres det til kirkekaffe.

Kl.16 blir det samling ved «Bjørnsonsbjørka» ved Lensmannsgården på Mjøen med planting av nytt bjørketre. Leder i Oppdal historielag, Kjell Haugland og Edvard Hoem deltar og det blir sang og musikk ved en gruppe fra Oppdal spellmannslag. Deretter inviteres det til tur i Bjørnstjernes og Augustas fotefar mot toppen av Almannbergjet. Disse to hadde hemmelig forlovelse på toppen av Almannbergjet i juli 1853, men foreldrene til Augusta ville ikke vite av den radikale Bjørnson, og konfiskerte all brevpost. Jon Strand skal være turguide og tar med publikum på en vandring i fotsporene til det forelskede paret.
 
Mandag
Vandringen fortsetter denne dagen til Stavåa. Vandringsverter er Odd Kjærem og Hildur Vognild. Underveis blir det pilegrimsrast ved det gamle kirkestedet. Tore Fagerhaug synger og Jon Stene orienterer.

Pilegrimene overlates så til seg selv på sin vandring videre mot Nidaros.


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.