Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
20. oktober 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

The Eagle
has
landed

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Pilegrimsspor levendegjør pilegrimene
Sist oppdatert 23.06.2009 12:39
 

Denne store påkostede utstillingen er for "pilegrimshistorien" hva Borrehaugene er for vikingtiden. For første gang siden reformasjonen er pilegrimene blitt synliggjort. Levendegjort!

Utstillingen på Historisk Museum i Oslo er fordelt på to avdelinger, den ene delen er viet middelalderens pilegrim, mens den andre delen er viet pilegrimen i dag. Mye sies om de hjemlige forhold, men her er også utsyn til Roma, Jerusalem og Santiago de Compostela.

Vi får en samlet og helhetlig presentasjon av gjenstander og materiale som finnes i Norge. En del er hentet fra museets egne samlinger, ikke alt har blitt vist før. Noe er også hentet fra kirkene. Det spennende er at materialet nå er satt inn i en sammenheng, det har ikke skjedd før. Og pilegrimenes verden har dermed dukket frem, blitt synlig, forståelig.
Utstillingen inkluderer også antikkens valfartstradisjon og presenterer et rikholdig materiale som bl.a. består av helligvannsflasker  og pilegrimsmerker.

Middelalderens pilegrim trer levende frem, iført botsdrakt, vandrestav og pilegrimsmerker. Her er unike gjenstander; relikvieskrin og skulpturer av apostelen Jakob, pilegrimenes egen skytshelgen. Her er pilegrimspass, ekte relikvier, votivgaver og vakre krusifiks.
Borrekorset har fått en sentral plassering. På 1300-tallet valfartet pilegrimer til Borre, også fra utlandet.
Dette korset hadde trolig en splint fra Kristi eget kors, og var naturligvis mye søkt, særlig lokalt. I dag henger en fin kopi i Borre kirke, mens våpenhuset har en kopi av et brev fra vår treriks-dronning Margrethe (1353-1412) som forteller om utsendte pilegrimer til Borre. Originaldokumentet er unikt i Europa. Det spennende ved Borrekorset er at det er lagt ned på gulvnivå, og dermed gjort mer tilgjengelig for besøkende. De kommer nær det hellige.

Vi hører om enkelte personligheter som presenteres audiovisuelt, om kvinnen Egeiras reise til Det hellige land på 700-tallet og om abbed Nikolaus ferd fra Island til Roma fire hundre år senere.

Pilegrimstradisjonen hadde mange sider, også litt barske. Vi får et glimt av korsfarene som likeens kalte seg pilegrimer, de dro ikke med vandrestav, men med sverd. Målet var å beskytte valfartmålene, men også trygge pilegrimene.

Vi får et meget godt bilde av pilegrimstradisjoner i ulike religioner, Vi får et eksempel på hva pilegrimer må igjennom i den japanske tradisjonen hvor de blir hengende med hodet ut over et høyt stup: "Er du villig til å ofre livet for å søke sannhet og innsikt." Det er godt at vi går frem på en litt annen måte i vår kultur.

Utstillingen er også dagsaktuell, aldri har så mange nordmenn tatt vandrestaven fatt som i vår tid. I år reiser minst tusen nordmenn som pilegrimer til Santiago, mens omkring 500 av våre nye landsmenn foretrekker Mekka. En liten flokk tar også veien fra Tønsberg og Oslo til Trondheim.

Utstillingen viser bl.a. TV-intervjuer med nordmenn som har valfartet til muslimske og hinduistiske helligdommer. Ikke alle valfarter til religiøse mål, noen har erstattet Gud med fotballen og drar til engelske "fotballhelligdommer", pussig nok synes de profane kultsteder å være svært lik de religiøse. Her er både "relikvier og helgener", henrykkelse og "martyrer".
Hver tid, hvert land har sine helter, sine valfartsmål. Noen er religiøst fundert, andre er mer profane. Enkelte popstjerner har nærmest fått helgenstatus etter sin død. I USA valfarter titusener til Elvis Preslys grav i Graceland. I en annen tid hadde Elvis fått helgenstatus  - forlengst!


Få kirker i Norge er så knyttet til middelalderens pilegrimstradisjon som Borre kirke, nå får Gjengangerens lesere en unik mulig til å bli kjent med sin egen pilegrimshistorie som har vært lite dokumentert.

 
Utstillingen "Pilegrimsspor" skal stå frem til påske neste år. Se den, og ta vandrestaven fatt, gjerne til Borre kirke, Trondheim, eller til Santiago de Compostela. 

Eivind Luthen

Innlegg i Horten-avisen Gjengangeren

 

 


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues


Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.