Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
20. oktober 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

The Eagle
has
landed

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Romafarerne tar noen fridager i Norge
Sist oppdatert 13.06.2009 12:31
 
Det er vel på tide med et lite livstegn fra oss, vi er fortsatt i live.
Vi har erfart at det ikke er så enkelt å få netttilgang når vi er ute og reiser på vår måte. Internettkafeène er få på vår reiserute, og ikke får vi tid til å lete de opp heller. Etter lange sykkledager, må vi bruke forholdvis mye tid for å finne billige og passende ovenattingssteder.
 
Men for all del, vi har det bare bra. Høgdepunktet på alle måter så langt, er nok passeringen av det 2500 m høye St. Berhardspasset. Der lå det forsatt mye snø. Ja, på den italienske siden var faktisk halve vegbanen sperret av snøfonner flere steder. Kirken og klosteret oppe på selve passet vil vi huske lenge. 
 
Danmark, Tyskland (særlig Rhindalen) og Sveits har et godt utbygd sykkelveinett med god skilting. Vi opplevde også det samme i Frankrike som vi var så vidt innom.  I Italia derimot er egne sykkelveier nesten fraværende. Podalen skuffet oss med mye søppel langs veiene og i det hele et noe forfallent inntrykk. Mens vi nord for Alpene møtte mange tursyklister, har vi ikke møtt noen så langt i Italia, derimot mange som er ute og trener på sykkel. Om sykkelveinettet er dårlig utbygd, viser bilistene stor hensyn i trafikken her, så vi føler oss trygge.
 
Men hvor langt er vi kommet? Jo, til Pisa.(forøvrig en fantstisk by, anbefales!) Der vi ankom onsdag. (Jeg på tirsdag, da akilles begynte å krangle, så jeg valgte å ta toget et stykke). Vi fant ut at vi lå nærmere 1 1/2 uke foran tida til paveaudiensen 24 juni, så i steden for å ta rolige dager og vente i Italia, valgte vi å parkere syklene og ta flyet til Torp for å hvile ut i Vestfold noen dager. (dessuten sparer vi  penger, Italia er et dyrt land å overnatte i) Så jeg sitter altså på Skoppum og skriver dette. Vi setter kursen nedover igjen på torsdag (18) og får noen rolige sykkeldager de siste 35 mil gjennom Toscana til Roma. Hele ruta er noe kortere enn vi trodde på forhånd, knappe 300 mil.
 
Problemer underveis:  Skifte av et ustabilt bakhjul + 1 punktering. Det er alt. Dag er sikker kartleser, så vi har knapt hatt noen gale veivalg på hele turen.
 
Men hva med Nikolas?
Vi har fulgt ruta så godt som det er mulig etter beskrivelsen, og har funnet ut at dette fortsatt  er en ok trasè. I Nord-Italia er beskrivelsen noe uklar enkelte steder, men vi har syklet der vi tror at det var naturlig at også Nikolas reiste. Videre har vi erfart at hans beskrivelse av avstander med dagsetapper(ca 3-4 mil) stemmer veldig bra. Samtidig har vi forstått litt av hvilke enorme utfordringer en slik tur på abbed Nikolàs tid måtte være, og hvilke kontraster han måtte oppleve i forhold til det han kjente på Island.
 
Jeg har ingen bilder å sende, det er Dag som er ekspedisjonens fotograf.
 
Mvh
Erling
Vi får heller på nytt vise bildet som ble tatt av de to syklistene før start:


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues


Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.