Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
20. oktober 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

The Eagle
has
landed

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Legenden om den sterke mannen
Sist oppdatert 02.03.2009 21:08
 

Anne Kristin Aasmundtveit


Verdens sterkeste mann het Reprobus. Han arbeidet i et steinbrudd, men han var så sær at ingen ønsket å ha noe med han å gjøre. Men Reprobus var ikke tilfreds med livet i steinbruddet. Han ville tjene verdens mektigste herre, og mente at dette passet godt for han  som var verdens sterkeste mann.

Reprobus brøt opp og dro inn til den store byen for å finne verdens mektigste herre. Han kom til kongens slott, hvor han hadde hørt at verdens mektigste herre bodde. Etter en del strev fikk han lov å komme inn til kongen, og fikk arbeid i livgarden. Dette var et greit arbeid, og Reprobus trivdes bra, en god stund. Men så merket han at kongen korset seg når noen nevnte Djevelens navn. Reprobus spurte de andre livvaktene hva dette betydde,  og fikk som svar at kongen var redd for Djevelen.


Reprobus syntes at dette var merkelig, siden kongen gikk for å være verdens mektigste herre. Men han hadde jo bestemt seg for at det var den mektigste han skulle tjene, og brøt opp for å finne han som var enda mektigere, dvs Djevelen. Han ga seg ut på vandring og fant etter hvert en merkelig utseende, sortkledd mann som viste seg å være nettopp Djevelen. Reprobus fikk lov å tjenestegjøre i Djevelens hær, og deltok i en rekke felttog med sin sorte drakt.


Dette gikk ganske greit en god stund, men så oppdaget han at Djevelen og hans sorte hær gikk i stor bue forbi inngangsdører og bygninger som var merket med et kors. Han var svært forundret over dette, for det betydde jo at også Djevelen var redd for noe. Han fikk vite av de andre djevle-soldatene at korset symboliserte Jesus Kristus, han som seirer over døden og Djevelen. Når Reprobus skjønte at heller ikke Djevelen var verdens mektigste herre, sa han takk for seg og dro på leting etter han som er enda større og mektigere.


Etter en tid møtte Reprobus en eneboer, og han spurte denne mannen om hjelp for å finne han som er enda sterkere enn Djevelen. Eneboeren svarte at dersom Reprobus ville tjene denne herren så var det ikke nødvendig å lete, han ville selv finne Reprobus. Eneboeren anbefalte at Reprobus skulle starte med å hjelpe folk over elven som rant like i nærheten, og slik ble det. Reprobus fikk et sted å bo, og fant et greit vadested over elven. Han hjalp mange mennesker over, men var skuffet over at han ikke møtte den sterkeste herren, Jesus Kristus.


En natt ble Reprobus vekket av en stemme som ropte navnet hans, og tredje gang han hørte ropet svarte han. Det var en liten gutt nede ved elven som ville ha hjelp til å komme over. Reprobus svarte at han egentlig ikke hjalp folk om natten, men han kunne gjøre det nå, siden han likevel var våken. Han bar gutten på skuldrene sine, og oppdaget underveis at elven ble striere og gutten ble stadig tyngre. De kom likevel velberget over på den andre siden, og han spurte hva gutten het. ”Mitt navn er Jesus Kristus”, svarte gutten. ”Du har ikke båret bare meg, men hele verden på dine skuldre. Fra nå av skal du hete Kristoffer, det betyr ”han som bærer Kristus”, og som et tegn på dette skal du plante staven din på den andre siden” Det gjorde Kristoffer, som han nå het, og dagen etter var staven blitt til et tre som bar fikener. Men gutten forsvant straks han hadde båret frem sitt budskap.


Fra den dagen har Kristoffer vært en helgen for alle reisende, og spesielt for pilegrimer.

...........................


Det finnes mange varianter av denne legenden. Du kan lese mer om Kristoffer, eller Kristoforos her


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues


Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.