Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
20. oktober 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

The Eagle
has
landed

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Den rause rasteplassen Lia gård
Sist oppdatert 04.01.2008 22:51
 

Du kan være der uten å finne graven i muren, uten å finne brønnen, uten å finne sommerfuglen som gjemmer seg i steingulvet i hallen. Kanskje kommer du aldri på å se på messingklokkas yttervegg en av de tusen gangene den kimer oppstandelse hvert år. Da vil du heller ikke finne skatten som er gjemt der. Du kan gå omkring uten å oppdage trekorset i skogbrynet, brønnen, hvilebenken og skogkiosken.

Men den som ikke leter, kan komme til å finne!

Det handler om Lia gård, retreatstedet i de dype skogene ved Storsjøen i Østerdalen. Det handler om Ingeborg og Sigmund Bø og deres fantastiske livsverk. Det handler om mange mennesker som har funnet et hvilested, en nærhet, en tro, et håp - og om nye mennesker som har mye i vente på dette stedet. Og akkurat nå handler det om boken Raus rasteplass, som nettopp handler om alt dette - og mye mer.

 
Norsk retreat startet på Sandom for drøyt 50 år siden. Sommeren 1978 fikk det travle ekteparet Bø en etterlengtet ferie nettopp på Sandom. Her møtte de retreatgründeren Edin Løvås som etterlyste et sted for familieretreater. For Ingeborg og Sigmund var det som om lynet slo ned. Her var svaret på de mange bønnene til Gud om hva de skulle bruke gården Lia til, som de hadde overtatt et par år tidligere! Nettopp denne utfordringen, dette kallet, ble så sterkt og gjennomgripende at det bar dem gjennom utfordringer og vanskelige dager som fulgte de neste årene. Resultatet ble et norsk klosteranlegg med 7000 gjestedøgn i året. Et slikt sted, mange kilometer utenfor allfarvei kan umulig være mulig. Men det er det!    

 
Raus rasteplass er en bok som du må lese i små porsjoner, som du skal hygge deg med og glede deg over i lang tid. Her er ord til ettertanke, ord å leve på. Hver side, hver setning trekker deg inn i retreatens verden. Boken forteller ikke bare om et stille sted, med nærhet, fred og tilhørighet, men er i seg selv en kilde til alt dette. Her er ikke ett overflødig ord, ikke noe utenomsnakk, ikke noen lettvinte vendinger. Alt bidrar til oppbyggelse, i ordets egentligste betydning.  .

 
Forfatteren Anne Margrethe Mandt deltok på verdens første familieretreat på Lia gård i 1979, 12 år gammel. Senere er det blitt mange opphold  der. Fotografen Håkan Berg, kjent for sin fotokunst i Sverige, ble bergtatt under sitt første opphold på Lia i 2003. De etterfølgende årene har han vært der mange ganger, til alle årstider, med sitt kamera.  

 
Boken forteller om mennesker som søker, som finner, som oppdager og som bryr seg. Om barn som opplever fellesskapet på egne premisser. De gode møter, tidebønnene, musikken, roen, meditasjonen, klosterhagen, de fantastiske pannekakene, de 14 karpene i dammen som en gang var ment som mat for pilegrimer. Og mye, mye mer, f eks Østerdalens egen klagemur og  påsketreet som pyntes til påskefesten (hvorfor er det bare julen som skal ha sitt tre?). Og likevel handler det ikke bare om Lia gård, men om mennesker som ønsker å være underveis, som finner Gud i sitt eget bilde. Femåringen Anders satt en dag helt stille, og moren spurte om han ba til Gud. ”Nei”, sa han. ”Jeg bedde  ikke til’n, jeg var bare litt sammen me’n”.  

 

Retreat er pausen mellom innpust og utpust, det øyeblikket hvor pusten er stille. Den naturlige rytmen som finnes i all natur, finnes også i hvert eneste menneskes mest livgivende handling – pusten. Under retreat er den ytre støyen ryddet til side. Det er tid for indre uro eller fred. Eller begge deler. Lia er stedet for undring og pilegrimsliv, for menneskers lengsel, søken, sinne og glede. Når undringen er tent, blir gleden stor. Den som er underveis går på sin egen forunderlige vei. Underveisheten er underets begynnelse, og man risikerer å bli forvirret. Hvor går nå veien videre? Forvirringen er et av stoppestedene på vandringen med Gud. Men, heldigvis: Forvirring er begynnelse på avklaring.

 
Klosterkonseptet bryter ut av de tilvante muligheter om hva som ligger i et liv. De brutte grensene er et risikoprosjekt. Annerledesrammene utfordrer mennesker på hva deres liv kan være, kunne vært, kan bli. Rastløsheten kryper frem fra hemmelige skjulesteder. Uroen uroer. Kanskje hjelper det å tjore seg fast i stillheten, klamre seg til den?

 
Også de flittige Lia-maurene, som sørger for alt det praktiske, har sin plass i boken. Bak stillheten finnes støyen, bak alvoret finnes humoren. Midt i hverdagens strev ligger bønnene, som er mer enn ord. I forundringen finnes bønner som Gud forstår. Og det finnes alltid en oppvask som er like uendelig som Guds nåde.

 
Den glansfulle boken gir likevel ikke noe glansbilde av retreatvirksomheten. Her fortelles om mennesker som ikke tåler åpenheten, om kjemi som ikke fungerer, om den trette kvinnen som aldri fant roen, og aldri ville komme tilbake. Men som likevel gjorde det, flere ganger. Fordi det var noe som dro, fordi hun tross alt hørte hjemme her på Lia.

 
Boken er full av fantastiske bilder. Disse gir langt mer enn gode sanseinntrykk, de gir deg opplevelse av liv, nærhet og tilstedeværelse på retreatstedet Lia.

 
Skaff deg boken og sug inn alt det gode som retreatsenteret Lia gård har å by på! Og, enda bedre: Unn deg noen dager på retreat!

Tormod Berger

 

 Anne Margrethe Mandt og Håkan Berg: Raus rasteplass, Kom forlag 2006.

 

 

 


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues


Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.