Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
20. oktober 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

The Eagle
has
landed

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Artikkel i Gjengangeren
Sist oppdatert 29.08.2007 19:33
 
Bastøy er verdens første humanøkologiske fengsel

BASTØY: Etter år med kvalifisering og forberedelser var det i går fest på Bastøya da verdens første humanøkologiske fengsel ble åpnet.
Tekst: Tom Arild Dahl
tom.arild.dahl@gjengangeren.no

Selv om CNN, BBC og arabiske Al-Jazeera, i tillegg til blant andre filmskaperen Michael Moore, har vært på Bastøya og sett på fengselsdrifteh der tidligere, var det "bare" BBC Scotland, justisminister Knut Storberget og rundt hundre innbudte gjester som feiret sammen med 109 innsatte og mange sivilt ansatte at fengselet utenfor Horten er Verdens første humanøkologiske fengsel.
– 27. august 2007 er en merkedag for oss. Etter ti års arbeide og forberedelser er vi her og får en høytidelig åpning av det første humanøkologiske fengselet. Det er en festdag for oss, sa fengselsleder Øyvind Alnæs i fellesrommet i Bastøykirken.
Han fikk naturligvis stor applaus fra innsatte og ansatte for det, mens gjestene på rekke og rad kom med sine hilsener og hyllester.
Fylkesmann Mona Røkke fortalte om hvordan hun som datidens justisminister kjempet fram et fengsel på Bastøya i 1982 og fram til første innsatte kom dit 13. juni 1984, og dagens justisminister Knut Storberget (Ap) fulgte opp med å takke både Røkke, lokalsamfunnet og inn- og ansatte på Bastøya for hva fengselsøya utenfor Horten har blitt.
– Deilig
– Det er deilig å komme hit til Bastøya. Vi ser at det kriminalpolitiske arbeidet vi gjør nytter. Bastøy er en øy av håp. Det er et fyrtårn i norsk og internasjonal fengselsvirksomhet med sin satsing på økologi og mennesker. Gevinsten er i tillegg på flere plan. I tillegg til at fengselet drives økologisk og sparer miljøet, bringer det tanker og ideer inn til folk som vanligvis er opptatt at annet enn miljøvern og grønne verdier, sa justisministeren.
Selv om det var enkelte i fellessalen som følte seg litt skyldig der, var det også smil på de bakre benkeradene da STorberget traff inn det han kalte for den største forbrytelsen.
Tyveri
– Det store tyveriet i vår tid er at vi er i ferd med å stjele framtidens generasjoner en god tilværelse. Riktignok er vi her oppe ikke av de verste, men dte er likevel godt at Bastøy fengsel, dets ledelse, ansatte og innsatte bidrar til å snu utviklingen. Bastøy bidrar til at dte skapes håp. Takk for det, sa Storberget.
Senere gjentok han det samme for BBC Scotland. Skottlandskontoret for TV-stasjonen hadde tatt sin tur til Horten for å få med se åpningen av verdens første humanøkologiske fengsel.
Ulikt
– Vi har ikke noe liknende i Skottland. Et fengsel som dette er veldig ulikt det vi er vant til. Derfor er vi her, sier BBC-reporter Margaret Mackenzie til Gjengangeren og innrømmer at hun er overrasket når hun også treffer folk fra Scottish Prison Service på "Foldinskøyta".
– Det er jo veldig spennende det de gjør ute på øya der. Derfor har vi vært hær flere ganger for å filme det som skjer, sier hun.
tom.arild.dahl[AT]gjengangeren.no


VISNING:
<br><br>Fengselsleder Øyvind Alnæs informerte justisminister Knut Storberget om økologitiltakene på Bastøya.
VISNING: Fengselsleder Øyvind Alnæs informerte justisminister Knut Storberget om økologitiltakene på Bastøya.


BUDSKAP:
<br><br>Også innsatte setter pris på Bastøya og det fengselet står for.
BUDSKAP: Også innsatte setter pris på Bastøya og det fengselet står for.


FILMET:
<br><br>BBC-reporter Margaret Mackenzie og fotograf Ged Yeates tok veien fra Skottland til Horten for å dekke åpningen av det nye humanøkologiske fengselet.
FILMET: BBC-reporter Margaret Mackenzie og fotograf Ged Yeates tok veien fra Skottland til Horten for å dekke åpningen av det nye humanøkologiske fengselet.
Stort bilde
HEDER: Justisminister Knut Storberget (f.h.), fylkesmann Mona Røkke, ordfører Nils-Henning Hontvedt og fengselsleder Øyvind Alnæs var fornøyde med den nye økologistatusen til Bastøy fengsel.
FOTO: TOM ARILD DAHL


Tid Publisert: 28.08 03:00


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues


Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.