Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
16. januar 2019


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Pilegrimsopphold
27 april - 5 mai på
Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017Vintervandring i Vestfold,
og nytt
digitalt kart


Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


11. september: Sundet - Nidaros
Sist oppdatert 31.07.2009 21:31
 

Vandringen er slutt, målet er nådd! 643 kilometer vandring, 1 million skritt, fordelt på 29 dager.

Siste dags vandring på 20 km gikk rolig gjennom Bymarka, forbi Lian og ned bakkene til kaupangen i vakkert vær. Etter passering av Granåsen klarte våre venner for en gangs skyld å gå feil, men tok seg snart inn og hadde en praktfull tur fram til målet. Ved Lian møtte de Gunnar Hogstad og en gruppe fra pilegrimsfellesskapet i Trondheim som hadde laget bål og serverte kaffe og kaker. Journalister fra Vårt Land og Adresseavisa møtte opp og fulgte pilegrimene inn til byen. Ved Sverresborg var det en ny pause, og vandringsleder Eivind Luthen fikk høytidelig overlevert en seierssigar, som et synlig symbol på vel utført jobb. Selvsagt tente han sigaren, og han sier selv at den gjorde ham godt. Ved Ihlen kirke ble følget møtt av vikarierende pilegrimsprest Vidar Halås, som viste vei siste biten mot Nidarosdomen. Her ble de varmt tatt imot av fengselsdirektøren sammen med betjentene Nina og Rolf og andre venner. Direktøren ble spurt om han ville godkjenne at pilegrimene også gikk tilbake til Oslo, men det måtte han dessverre avslå.

Pilegrimene gikk fram til korset foran Vestfronten og la fra seg sine medbrakte steiner. Disse symboliserte den børen som de hadde båret på i sine sinn, og som de nå kunne legge av seg. Med gode håndtrykk sluttet de ring rundt korset og takket for en begivenhetsrik og vellykket vandring. Inne i kirken deltok de først i en gregoriansk messe, før de hadde sin egen pilegrimsmesse i det intime Maria-kapellet. Her fikk pilegrimene igjen et møte med Adelita Haukelisæter. Omgitt av tente lys framførte hun pilegrimssanger med vakker stemme, og på et vis som ble forstått av alle. Vandringen var blitt innledet i Oslo 14. august med Adelitas hulder-sanger, som et symbol på det gamle, det basale og jordnære. Nå møtte de henne i ny skikkelse, som den forvandlede, kristnede huldra.

Det var tydelig at pilegrimsmessen og hele møtet med Nidarosdomen berørte og fascinerte. Ikke bare var pilegrimene berørt, det gjaldt også alle de andre som var med i kveld. Fra direktøren til betjenter og venner. Adelita forteller at dette var en utrolig fin dag også for henne, at hun kjenner seg velsignet og glad etter møtet med pilegrimene og deltakelse i messen. Hun syntes det var helt fantastisk å se hvordan gleden nærmest strålte av de seks fangene som hadde fått sitt livs opplevelse.

I kveld startet festen i Trondheim, og den varer et par dager. Denne gangen skal vi ikke rapportere hva de spiser, men kan vel formode at det blir noe som passer til rødvin. Her slutter også dagboksnotatene fra vandringen. Det som videre skjer i Trondheim og i dagene som følger, hører til i det private rom.

Til dere som har fulgt disse daglige rapportene vil jeg si: Takk for følget! Jeg håper at dere har fått et godt og riktig bilde av den lange vandringen til Bastøy-gutta og deres betjenter, og ikke minst: deres vandringsleder Eivind Luthen.

Hilsen Tormod Berger

PS: Dagen derpå i Trondheim

Jeg klarer ikke la være å ta med noen glimt fra dagens hendelser i Trondheim:  Biskop Finn Wagle ga pilegrimene og følgesvennene en varm velkomst i dag. Han overrakte Olavsbrevet til vandrerne, inklusivt de seks betjentene som deltok, fengselsdirektøren og initiativtakeren Rolf Eckbo. Etterpå inviterte  biskopen på kaffe og kaker og tilbød pilegrimene å være med på hans pilegrimsvandring til neste år. Det ble også holdt en omvisning i Nidarosdomen - ved Eivind Luthen. Adresseavisa hadde et fint oppslag, TV2 har laget reportasje og Vårt Land har varslet et større oppslag om saken i morgen.

Flere hyggelige reaksjoner fra folk som har fulgt med på dagsrapportene er kommet inn i dag. Disse er formidlet videre til våre venner i Trondheim.


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.