Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
20. oktober 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

The Eagle
has
landed

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


10. september: Skaun - Sundet
Sist oppdatert 11.09.2006 10:25
 

En rolig dag, en ettertankens dag. Dagen i dag var for refleksjon, morgendagen blir ganske sikkert fylt med  mye oppmerksomhet og mye styr. To følelser strider i deres sinn denne dagen: Gleden over snart å være framme, nå det mål de har satt seg, hvile skikkelig ut. Og samtidig: Hva nå? Det gode livet underveis, samholdet og vennskapet som har vokst seg sterkt, alle de gode møtene, de fantastiske naturopplevelsene - alt dette, og mye mer, får en slutt i morgen.

Pilegrimene tok dagens etappe på 16 km i et rolig tempo, og i fint vær. De møttes litt oppe i åsen i dag, på Husaby gård, hvor grunnmuren til den gamle kirken som Einar Tambarskjelve bygde ca år 1000 fortsatt synes. Dette var også stedet hvor Sigrid Undset plasserte sin Kristin Lavransdatter som husfrue, og Eivind holdt et interessant foredrag om stedets historie. Ferden gikk videre oppover og innover i de dype skoger, på skogsvei og stier, en bratt nedstigning til Djupdalen, og oppover til et utsiktspunkt hvor pilegrimene for første gang kunne skimte området rundt Trondheim i det fjerne. Derfra gikk det nedover og enda mer nedover til de nesten vasset i Trondheimsfjorden ved Buvika. En ny oppstigning måtte til før det hele igjen flatet ut på den store og meget flate Øysanden ved Gaulas utløp. Fergemannen John Wanvik hentet dem ved elvebredden og rodde våre venner over elva. Her ligger Johns og hans kone Karons praktfulle gård Sundet, som var målet for dagens vandring.

Underveis ned de lange bakkene til Buvika, passerte vandrerne gården med det spesielle navnet Snøfugl. Her bor Inge Haukvik, som har en meget spesiell hobby. Han samler nemlig på Alf Prøysen, og har en utrolig mengde av plater og bånd, bøker, avisutklipp og mye mer om nettopp vår store visesanger og dikter. Dette er noe våre vandrere vet å verdsette, og de hadde en høytidelig og fin stund sammen med Inge og Prøysen. Sangen ”Du skal få en dag i mårå” har nærmest vært en slags gjennomgangsmelodi for dem i disse ukene, og den sang de friskt også i dag.

Pilegrimene fant seg særdeles godt til rette i det smakfullt innredede stabburet på Sundet, og er fulle av beundring for stedet og den mottakelsen som de fikk. Til middag hadde Karon laget Trøndelags beste trøndersodd med hermetiske, økologiske plommer til dessert. Og like før de falt i søvn sang Karon noen salmer som passet for trøtte pilegrimer.

Eivind ønsker å meddele litt av sine egne refleksjoner denne siste kvelden. Han hadde gjort seg mange tanker på forhånd om alt som kunne svikte og gå galt, om uhell og skader, problemer med intern uenighet osv. Men han er i kveld overmåte fornøyd, glad og takknemlig for at det hele har gått så bra, og at både de innsatte og betjentene har satt så enormt stor pris på dette tiltaket. Merkelig nok har stemningen og entusiasmen hele tiden vært meget god, selv under slit og strev. Uten denne holdningen hos deltakerne kunne vandringen ha blitt et enormt slit og strev, fire uker til ende. Eivind er fast bestemt på at dette opplegget må gjentas til neste år, hvis de rette myndigheter gir sin tilslutning.


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues


Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.