Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
16. januar 2019


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Pilegrimsopphold
27 april - 5 mai på
Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017Vintervandring i Vestfold,
og nytt
digitalt kart


Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


2. september: Fokstugu - Hjerkinn
Sist oppdatert 03.09.2006 20:43
 

Dette skulle bli Eivind Luthens store dag. Ikke på grunn av de store bragdene som vandringsleder, dem er vi vant med. Nei, han fikk en ganske spesiell opplevelse som pilegrimsentusiast og pilegrimshistoriker. En opplevelse som nærmest satte han i ekstase og for et øyeblikk nesten fikk han til å glemme fangevennene og Dovrefjell og ømme bein. Inne på heia støtte han nemlig på fire menn som ruslet rundt med metalldetektorer. De fortalte at de undersøkte gamle pilegrimsveier for å finne spor etter pilegrimer. Til Eivinds store forbauselse fortalte de om et funn av pilegrimseffekter for et par år siden, nettopp i dette området: Et pilegrimsmerke i bly fra Nidaros med relieff av St. Olav, og doppsko, dvs jernbeslag som ble brukt nederst på pilegrimsstaven. Sammen med andre gjenstander kunne det tyde på at de faktisk hadde funnet restene etter en pilegrim som var blitt begravd i nærheten av Vesle-Hjerkinn for 800 år siden. Gjenstandene ble den gang levert inn til antikvariske myndigheter, som sannsynligvis plasserte dem trygt og godt i et magasin hvorfra de aldri mer vil se dagens lys. Ingen informasjon har hittil sluppet ut til allmennheten eller til dagens pilegrimsmiljø om disse funnene, men vi som kjenner Eivind, vet at det nå kommer til å skje noe med denne saken.

Ellers er det kjent at den veien som pilegrimene har fulgt i dag er en meget gammel vandringsvei, flere hundre år før Kongeveien ble anlagt. Dagens etappe var på 24 km, og gikk over høydedraget fra Fokstugu og ned forbi Furuhaugli, langs den idylliske Avsjøen og videre til Hageseter og Hjerkinn fjellstue. Ved Hageseter ligger altså Vesle- Hjerkinn, hvor plasseringen av et gammelt sælehus er tydelig markert. Historien sier at det nettopp i dette området ble reist slike hytter spesielt for pilegrimer av kong Øystein, altså han som ble hjemme og sørget for land og folk og pilegrimer mens broderkongen Sigurd for til Jorsalaland.

Vi må vel ikke glemme å fortelle litt om dagens opplevelser. Vandringen startet, som vanlig, med at super-gutta stakk av gårde så fort de slapp ut av døra, og var ganske snart ute av syne. De andre fulgte etter, med Eivind ruslende bakerst. Været var skiftende, men pilegrimene var temmelig våte da de kom fram til Hjerkinn i kveld. Middag på Hjerkinn var pølser og lomper. Mette og Rolf er fortsatt med, og skal i morgen kjøre maten fram til Bøaseter inne på fjellet, en enorm omvei med bil i forhold til å gå, men hva gjør man ikke for gode venner som er ute og sliter? Nattetemperaturen nærmer seg frysepunktet nå, men det er bra om dagen.

Vandrerne hadde en egen pilegrimsmesse i Eysteinkirken, som ligger like ved fjellstua. Det var representantene fra Dovre kyrkjeråd som stilte opp også i kveld med dette spesielle tilbudet. Det ble opplesning av dikt, og mye sang og musikk, også mye som var kjent og kjært for denne lille menigheten.

Det er igjen tid for vaktskifte av betjenter fra Bastøy. Asbjørn forlater gjengen i morgen, også han ganske motvillig etter noen meget fine dager. Men han drar nesten direkte fra Hjerkinn til Kina, og har sikkert mye spennende å se fram til. Betjent Terje har nå overtatt, og det er all grunn til å ønske han lykke til på ferden.

I morgen går turen over fjellet (som vanlig) og ned til Kongsvoll før våre venner gir seg i kast med den berømte Vårstigen. Overnattingen skjer oppe på snaufjellet, nærmere bestemt på Bøaseter. Dagen etter fortsetter de innover Dovrefjell og følger en lang og behagelig vei nedover Vinstradalen til Driva og videre til Oppdal. Dette området er så stille og fredelig at selv mobiltelefonene blir tause. Vi kommer derfor ikke med noen dagsrapport i morgen, men må vente til pilegrimene kommer fram til Oppdal mandag kveld.


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.