Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
20. oktober 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

The Eagle
has
landed

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


1. september: Budsjord - Fokstugu
Sist oppdatert 03.09.2006 20:39
 

I dag har våre venner gitt seg i kast med Dovrefjell. I strålende sol og med godt mot. Dagens etappe var på bare 12 km, men da må vi legge til at turen opp fra Budsjord er den desidert bratteste på hele pilegrimsveien mellom Oslo og Nidaros: 600 meters stigning på 5 kilometer. Det kjennes på pusten, og på ryggen og i beina! Ikke rart at fjellet kalles Hardbakken. Like etter starten kom de inn på Kongeveien, som er merket med blå kongekroner. Dette er tross alt en behagelig og fin vei som pilegrimene skal følge de nærmeste dagene. Og naturen er helt fantastisk her oppe på snaufjellet, selv om høstfargene ennå ikke har vist seg.

Dagen startet med en lang og hyggelig frokost på Budsjord, med intervju til lokalavisa - det er nesten blitt et fast ritual. Turen oppover den bratte bakken gikk rolig og pent, og ved Allmannsrøysa nære toppen la alle på en stein etter ordre fra Eivind. Ifølge gammel tradisjon er dette et offer til de lunefulle fjellgudene som visstnok regjerer her i området. Oppe på fjellet ble gutta intervjuet på direkten av NRK Østlandssendingen via mobiltelefon. Det var visst litt sommerfugler i sving akkurat da. Deretter gikk veien pent og rolig nedover til dagens mål: det gamle pensjonatet på Fokstugu, i Fokstumyra naturreservat. Torbjørn kunne ikke motstå fristelsen og tok en frisk dukkert i en bekk midt i reservatet.

Den store, langstrakte Fokstumyra er en del av en særegen, 25 km lang flate på 930 meters høyde mellom høye fjell. Herfra renner vannet  både vestover mot Lågen gjennom Gudbrandsdalen og østover til Folla gjennom Folldal. Våre vandrere kommer til å stifte nærmere bekjentskap med dette området i morgen.

Underveis ble vandrerne igjen møtt av Mette og Rolf som hadde ordnet med innkjøp av mat for de nærmeste dagene, Dovrefjell ser ut til å være kjemisk fri for butikker. Eivind forteller at  Fokstugu er et nydelig sted, med fine rom og hyggelig atmosfære. Det brant lystig på peisen og risottoen var klar for tilberedning da pilegrimene kom fram. I kveld har en gruppe fra Dovre menighet under ledelse av Grethe Skaug Torsteingard møtt opp for å lage hyggekveld med sang og musikk for vandrerne. Noen av fangene trakterer også instrumenter, så dette blir nok bra. I kveld blir det dessuten en verdenssensasjon inne på Fokstugu. Da lanseres den nye, spesielle pilegrimskaken som Dovre-folket har tatt med.


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues


Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.