Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
23. oktober 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Guidebok
for
Den smale vei

      

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


30. august: Kvam - Nord Sel
Sist oppdatert 03.09.2006 20:36
 

Onsdag kveld:

Vi beklager, men foreløpig kan vi ikke svare på alle spørsmålene fra i går. Vi har rett og slett  ikke klart å få kontakt med pilegrimene. Er det vandringslederen som atter en gang har glemt å lade mobilen? Eller ble dagens etappe for anstrengende, så ingen orker å si noe? Foreløpig sitter vi der med flere spørsmål uten svar. Det vi vet, er at dagens mål var Jørundgard i Nord Sel. Gården som ble bygget opp på nærmest autentisk sted til filmen om Kristin Lavransdatter. Gården er fullt intakt, og tilbyr pilegrimer overnatting. Vi vet også at planlagt dagsetappe var på hele 32 km.

Vi kan jo føye til en viktig informasjon om gårsdagens etappe: De passerte da halvveis-punktet, dvs Sula bru i Vinstra. Da hadde vandrerne tilbakelagt 322 km og hadde tilsvarende igjen til Nidaros.

Vi forteller mer så snart vi har fått etablert kontakt med våre slitne venner.

Torsdag morgen:

Så fikk vi omsider kontakt med vandrerne, og det var som vi antok: Eivinds mobiltelefon var tom for strøm. Dessuten var noen i gruppa fortsatt på vandring etter mørkets frembrudd og hadde først og fremst seg selv å tenke på. Sigurd sier at gutta fra Bastøy har det i blodet at de må være inne til kl 23, og begynte å bli bekymret da det viste seg at den siste milen langs Selsmyrene var så mye, mye lengre enn Eivind hadde påstått. Mørk og lang. Riktignok flatere enn en pannekake, men det kjentes likevel meget godt i såre og slitne ben.

Dette var Tor-Egils store dag. Nå er han fri! Og utrolig glad! Han syntes at dette var en utrolig fin måte å avslutte soningen på, så å si sammen med Kristin Lavransdatter på Jørundgard. Nå går han videre til Nidaros som en fri mann på vegne av alle innsatte i norske fengsler.

Det er tydeligvis meningsforskjeller i gruppa om hvilke alternativ som skal velges. Fjellgeitene vil stadig følge den offisielle ”leden” som går opp på alle høyder og topper, de andre foretrekker å komme seg raskt og effektivt fram til målet. Dagens etappe ble et kompromiss, og nettopp denne strekningen inviterer til det. Alle de fire avstikkerne opp i terrenget ender nede ved E 6, med stadig nye muligheter for å velge den hvite stripa på asfalten i stedet for smale stier og kutråkk oppe i bratte fjell. Pilegrimene valgte å følge den merkede ruta opp på de to første høydene, men kuttet de to siste fram til Otta. Det ble strevsomt nok! Sigurd forteller om en ganske dramatisk og meget anstrengende tur i steinura gjennom urskogen ovenfor Sjoa. Vel nede på E 6 ved Varphaugen var det ganske enkelt å få flertallsbeslutning om å følge den smale stripa langs den brede vei videre nordover. Han forteller også at gruppa delte seg etter en liten pause ved Otta, og de raskeste var fremme før kl 21, dvs en times tid før de mest sårbente hadde klart å slepe seg fram i mørket. Til gjengjeld hadde de første gjort ferdig et flott kveldsmåltid med potetsalat og spekemat når kameratene etter hvert dukket opp. Sigurds hjertesukk etter denne dagen: Nå må vi begynne å smøre to nister - en for lunsj og en for nattmat.

På Jørundgard ble det overnatting i senger beregnet for små middelaldermennesker, men med litt fantasi gikk det likevel an å sove godt. Her henger fortsatt middelalderklærne fra filminnspillingen og Rune kunne ikke motstå å prøve Kristins kjole. Han uttrykker samtidig en dyp bekymring for ekspedisjonens videre liv når han ser beina til Eivind. Kan dette fortsette? Eivind svarer at riktignok var dette ferdens verste etappe hittil, men hvis de andre klarer å fortsette, så skal også han bite tenna sammen og stå på videre. Og Eivind klarer nesten alltid å se lyst på livet: ”Faktisk, på en måte ble dette den beste etappen, på en rar måte” Han sier ikke mer om hva han mener med det, men innrømmer at etappen ble for lang, og at det nok ville vært bedre å legge overnattingen til Varphaugen. At det ville bety en dagsmarsj på bare 11 km fra Kvam kommenterer han ikke. Det er vel heller et uttrykk for hvordan han nå kjenner det i bena.

Mette og Rolf Eckbo, som er initiativtaker og prosjektleder for fangevandringen, møtte vandrerne ved Otta og skal bli med et par dager. Mette hjalp gutta med plastring av føttene, noe de satte meget stor pris på.

I dag, torsdag er det nye høyder som venter. Nå gjør de seg ferdig med Gudbrandsdalen og ser snart innover Rondane til høyre og Dovrefjell rett fram. Pilegrimene har fortsatt mye godt i vente!


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.