Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
16. januar 2019


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Pilegrimsopphold
27 april - 5 mai på
Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017Vintervandring i Vestfold,
og nytt
digitalt kart


Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


28. august: Ringebu kirke - Sygard Grytting
Sist oppdatert 03.09.2006 20:29
 

Dagens etappe fulgte først fylkesveien oppover fra Ringebu stavkirke. Veien kalles Panoramaveien, og grunnen til det oppdager vandrerne når de kommer litt opp i høyden og får en flott utsikt over dalen langt nedenunder. Deretter bar det nedover til Ringebu sentrum og en god pause for vandrerne. Så gikk veien opp noen bratte bakker og gjennom en pen furuskog frem til en smal bru over elva Frya. I området like nedenfor har naturen selv laget en flott teaterscene som nå brukes til en meget spesiell Peer Gynt-forestilling. Våre pilegrimer måtte selvsagt besøke dette stedet.

Det ble naturligvis et par bratte partier til før gruppa etter hvert kom ned til Hundorp og Dale-Gudbrands gård. Slik er det bare gjennom hele Gudbrandsdalen. Her møtte de Ole Kvernnes, som eier området på nordsiden av E 6. Han er lensmannsbetjent i distriktet og syntes det var spesielt artig med en prat med denne gjengen. Interessant for pilegrimer litt mer generelt er at han på sparket tilbød seg å merke en sti over sitt område videre mot Sør-Fron kirke. Dette betyr at to stygge kryssinger av E 6 kan forhindres, og ruta blir litt kortere.

Dagens mål var den meget gamle og spesielle gården Sygard Grytting, drøyt 3 km fra Hundorp sentrum. Her har pilegrimene fått hver sin sovekasse med skinnfeller i middelalderloftet. Dette er Nordens eneste intakte pilegrimsherberge fra den tiden, dvs rundt 1300. Verten, Stig Grytting, serverte i kveld middelaldersodd til våre sultne venner.

Eivind holdt ett av sine kirkehistoriske foredrag i Ringebu stavkirke før start. Han forteller også i dag at noen av vandrerne nærmest kappspringer opp bakkene, og det er stadig bra stemning i flokken - selv etter avsluttet dagsvandring på 20 km. Været var stort sett brukbart, med unntak av et skikkelig regnvær på slutten. Men slikt frisker bare opp i tilværelsen. Ved Hakkemett, like før Hundorp kom de over en død elg som satt fast med geviret mellom trærne.

For historisk interesserte tar vi med et relevant utdrag fra Snorres beskrivelse fra dette området - fra år 1021:

Kong Olav hadde planlagt møtet (med bøndene) godt. Etter å ha hørt Dale-Gudbrands forsvar for bøndenes gud, sto kongen opp og sa:

”Du har sagt mangt og mye til oss nå på morgenen. Du synes det er underlig at du ikke kan se guden vår, men nå venter vi at han snart kommer til oss. Du skremmer oss med guden din, som er både blind og døv og hverken kan frelse seg sjøl eller andre, og som ikke kan komme av flekken uten at noen bærer ham. Men nå tror jeg ikke det er lenge før det går ham ille. Se opp nå, og se mot øst, der kommer vår gud med stort lys!”

Da rant sola, og alle bøndene så mot øst. I det samme slo Kolbein til guden deres slik at den gikk helt i stykker, og der løp ut mus så store som katter, og øgler og ormer.


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.