Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
18. februar 2020


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Ønske om vandrefølge på Via de Francesco


Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Pilegrimsopphold
27 april - 5 mai på
Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017Tilbake til nyhetsoversikten

_______________________________________________________________________


- En tung sekk kan ofte være det letteste å bære på
04.05.2018 22:16
Synnøve Skåksrud har mye på hjertet denne onsdagskvelden i mai. Hun er godt forberedt, og har laget en nydelig Power Point-presentasjon av hele sin fem måneders vandring fra Haslum til Roma

 
- Vi tar en kaffepause i Innsbruck. Da er det oktober og tid for kaffe, kake og grøntfôr. 
 

Dette er hennes tredje foredrag om den lange vandringen, og det blir ikke det siste. Hun har vært på TV og i aviser, og mange vil høre henne. 

Nå tar hun styringen på kvelden. Sist var det en kvinneforening, men damene hadde selv så mye på hjertet at det tok 1,5 time før hun slapp til med sin historie. Men det er greit for Synnøve.

Hun er litt beskjeden og ikke så opptatt av å stikke seg frem, så hun kunne ta det som det kom. Det har hun vent se til gjennom mange måneder på vandring. - Jeg ble pensjonist i fjor sommer, og ville gjøre noe helt annet. Jeg ville markere en overgang til det nye livet, og hvorfor ikke gjøre det skikkelig? Jeg kjente litt til Italia, og elsker det landet! 

Nå er hun i Huitfeldts gate, foran 30 forventningsfulle tilhørere, noen hadde selv gått i Italia, de fleste hadde gått andre steder.
 
Noen hadde til og med slått følge med Synnøve noen dager på hennes egen vandring. 

Synnøve har vært her før, akkurat her på Pilegrimskontoret. På en måte var det her det hele startet, den gang for ett års tid siden da hun gikk rundt med noen ville tanker i hodet. Noe hun ikke helt visste om hun kunne realisere. Inntil hun møtte Eivind og Anne-Sissel. 

- Eivind er helt konge! Han ga meg all den selvtilliten jeg trengte. Og han ga meg svar på alle mine spørsmål.

 
Vandre gjennom Europa alene som kvinne? – Ikke noe problem!
Vandre 2-3 mil om dagen når man ikke er spesielt sprek? Det klarer du – men det skader ikke å trene litt på forhånd. 

- Eivind koplet meg til Stein Thue og Øivind Østang som hadde vandret før meg til Roma. Stein var med på Pilegrim Crossing Borders, og jeg fikk høre mye om opplegget fra den gang. De hadde mange nyttige kontakter ned gjennom Europa, og disse benyttet jeg meg av! 

Hun viste oss mange bilder av blide nordmenn, dansker, tyskere, østerrikere og – ikke minst – italienere som hun hadde truffet. Det virket nesten som hun hadde et sosialt fellesskap nesten hele veien, også med gode venner som hadde reist ned for å gå sammen med henne. 


– Nei, det var ikke slik. Jeg gikk for det meste alene. Og etter hvert ble jeg så vant til mitt eget selskap at jeg faktisk pratet høyt med meg selv.

Synnøve traff mennesker som er aktivt med i arbeidet med pilegrimsveiene nedover i Europa, blant annet nettredaktøren for Via Romea Germanica som hun fulgte. Og en annen var sykehusklovnen som ga henne en fin gave: Sin røde nese! 


Den er hun litt stolt av!

- Jeg trente på forhånd, skikkelig opplegg på treningsstudio. Noen øyenbryn hevet seg da jeg dukket opp og ville ha et treningsopplegg som kunne gjøre meg klar for en vandring hjemmefra til Roma. Men de hjalp meg, bygget meg opp steg for steg; muskelbygging, styrke, smidighet, stadig økende vekt på ryggen osv. Det var bra! 

- Men jeg ble ikke spart for problemer med føttene. I Slesvig måtte jeg oppsøke lege. Og lenger syd måtte jeg flere ganger la føttene hvile noen dager. Men jeg ville aldri gi opp. Jeg kom meg i gang igjen, og det fungerte bra.

- Noen steder var det ufyselig vær, og det var jo faktisk vinter i Alpene. Men jeg tørket opp. I Danmark kunne jeg bare rette ut armene etter at regnet hadde gitt seg, og så ble jeg blåst tørr av den konstante vinden.

 

- Flere steder overnattet jeg på et kloster, det var veldig hyggelig, men ofte kaldt. De sparer på oppvarmingen! Jeg måtte flere steder kle på meg omtrent alt jeg hadde av klær før jeg la meg.

- «Be for meg når du kommer til Roma» sa flere munker og nonner til meg. Det gjorde jeg selvsagt, det var en fin oppgave som jeg tok på alvor. Jeg følte på en måte at jeg gikk for dem. 


Det var enorm forskjell på både standard og priser for overnatting langs pilegrimsveien. Synnøve bodde på sovesal og i suiter, og altså flere steder i klosterceller. Billigst var det i Danmark. Et sted var den oppgitte prisen 120 € for en natt. Hun sa at det var alt for mye for en fattig pilegrim og fikk prutet prisen ned til 35 €.
 
Et annet sted fikk hun oppgradert rommet da vertskapet skjønte hva slags gjest de hadde. Hun opplevde også at hotell som var stengt for sesongen åpnet bare for henne, og at hun dermed hadde hotellet helt for seg selv.

Og så har hun selvsagt samlet seg noen erfaringer når det gjelder maten. Tyskerne spiser solid, men kjedelig mat, pølser i alle varianter, med eller uten sauerkraut. I Italia, derimot, er de opptatt av det raffinerte, varierte og spennende. Et måltid i Italia skuffet aldri! 

Hva koster en vandring gjennom Europa? 110 000 kroner i følge Synnøve. Et stort beløp, men hvis man deler det på antall dager blir det 700 kroner pr dag. Kanskje ikke så ille likevel? 


Og helt til slutt måtte hun jo fortelle at hun holder på med en bok om denne vandringen. Den kommer til høsten, og vi begynte allerede nå på en bestillingsliste. Der er det plass til mange flere!  

ToBe


Du kan lese mye mer om hennes lange vandring på hennes egen blogg


Neste Åpent hus: 6 juni
Vi får besøk av Caroline Serck-Hanssen som vil fortelle om Trifon og hans verk i grenselandet langt mot nord.


Les mer om møtet her
 

Pilegrimskontorets
åpningstid:

mandag-torsdag
kl 11-15 -
eller etter avtale


Husk!
Pilegrimspass
til vandringen


 


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.