Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
21. januar 2019


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Pilegrimsopphold
27 april - 5 mai på
Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

NB: Fasttelefonen til Pilegrimskontoret er ute av drift.
Bruk mobilnummer 91 36 31 44

Vintervandring i Vestfold,
og nytt
digitalt kart


Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Adventsfest og julemysterium
16.12.2017 21:20
Mange av oss har fulgt Trond Muris Betlehemsvandring år for år fra han startet fra Steen og Strøm i Oslo i 2005. Det er nesten som en TV-serie eller en familiekrønike, vi vil helt ikke gå glipp av en eneste episode. På adventsfesten ble vi oppdatert på siste episode om Julemysteriet, og det passet jo bra


Det kjennes litt godt å få med alle etappene i hans lange ferd, skritt for skritt gjennom Europa. Men det er selvsagt ikke alle tilhørere som har fulgt med på historien alle disse 13 årene, så det er bra at Trond også gir en orientering om bakgrunnen for denne spesielle vandringen når han holder sine årvisse beretninger. 

Han forteller om tilknytningen til Jostein Gaarder og hans bok Julemysteriet, med 24 kapitler knyttet til en meget spesiell adventskalender med magiske egenskaper. Den lille jenta Elisabet springer etter et lekelam som er lei av alt kjøpemaset før jul og rømmer fra leketøysavdelingen i varemagasinet i Oslo.

Lammet og Elisabet løper og løper gjennom Europa og helt til Betlehem. Underveis er det mange som blir med på ferden, og samtidig går tiden baklengs, slik at hele pilegrimsfølget beveger seg bakover gjennom Europas historie til de til slutt når frem til krybben i Betlehem år 0.    
(Bildet er hentet fra boken. ©Stella East)

Årets historie er fra Tyrkia. Der har Trond vært et år, og det gjenstår enda et par år før han kommer til neste grense. Og det kan jo bli spennende nok, for da skal han inn i Syria.

Men foreløpig handler det om vandring sydover fra Konstantinopel gjennom fjellområdet i Frygia til byen Myra ved kysten.


Og nettopp dette var stedet der biskop Nikolas holdt til en gang på 300-tallet. Han ble senere kåret til helgen, og nettopp på denne tiden er det mange moderne Nikolas’er rundt om i verden som vil følge den kjente biskopens eksempel med å gi gaver til fattige barn. 

Byen Myra, eller Demre som den heter i dag, er dessuten et pilegrimsmål, og det fikk også Trond erfare da han var der. Men langvandrere som gikk på kryss og tvers i Tyrkia var det lite av, og han gikk lange vandringer stort sett alene, ofte langs trafikkerte veier, og gjerne 3 mil eller mer.


Overnattingsstedene var ofte særdeles enkle, men stort sett fungerte det bra. Og folk var vennlige, gjestfrie og nysgjerrige.

Denne gang hadde han dessuten med seg kona si, Beate, hun kjørte følgebil og gjorde livet lettere for en sliten pilegrim. 

Vår adventsfest ble holdt på St Nikolasdagen, altså 6 desember, og da passet det ekstra godt at Trond fortalte om sin vandring til Myra nettopp denne dagen.

Vi var ca 20 glade pilegrimer som møtte frem for å høre hans beretning og ellers ha det hyggelig sammen.

Som så ofte før hadde mange tatt med deilig julemat så vi fikk god bruk for det store runde bordet vårt. Det ble også denne gang en hyggelig prat med utveksling av pilegrimsminner fra året som nå lakker mot sin avslutning. 

En stor takk til Trond som tok oss med på denne etappen av sitt lange vandringsprosjekt, og til alle som tok med godsaker til adventsbordet vårt, og ellers bidro til at vi fikk en fin kveld! 

ToBe   


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.