Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
01. mai 2017


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Overnattingsguider
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
Anbefalt litteraturWeb-kamera
Santiago de Compostela:
Web-kamera på Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela. 
Klikk for større bilde og valg av andre pilegrimsmotiv Spania-magasinet


ANNONSER
Aktiv ferie, på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Harald Olsen:
Havets pilegrimer

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring
NB! En ledig plass til Romania 12-19 mai

Luther-jubileet:
Åpent hus 3 mai
og Tysklandstur
30 nov - 3 des
Tilbake til nyhetsoversikten
_______________________________________________________________________


Bli kjent med Borgleden
07.03.2017 01:02
I fjor ble det startet opp en pilegrimsforening i Sarpsborg, og til lørdag inviterer de til dagsvandring fra Rygge kirke

Pilegrimsleden gjennom Østfold
Pilegrimsleden fra svenskegrensen sør for Halden og frem til Moss ble merket og beskrevet gjennom et fylkeskommunalt prosjekt i 2004-2005. Etter nærmere ti år med dårlig vedlikehold satte Østfold fylkeskommune i gang et nytt prosjekt for opprustning av denne pilegrimsveien.

Det var selvsagt også et sterkt ønske at denne pilegrimsveien nå skulle brukes av flere pilegrimer, og det har virkelig skjedd en markant økning i interessen for denne fine strekningen.

      

I forbindelse med Sarpsborgs 1000 års jubileum i fjor ble det arrangert en langvandring fra Olavsbyen Trondheim til Olavsbyen Sarpsborg, et prosjekt som egentlig startet året før med Mona-Elise Wirkolas pilegrimsvandring mellom de to byene, da fra sør til nord.

I jubileumsåret ble det også startet en egen pilegrimsforening i Sarpsborg, Pilegrimsfellesskapet Sta Maria.


Vandringen 11 mars
Den nystartede pilegrimsforeningen planlegger å arrangere flere vandringer under overskriften Bli kjent med Borgleden. Vandringen til lørdag er et samarbeid med Pilegrimsfellesskapet St. Hallvard. Den starter kl.10.15 fra Rygge kirke med kort morgensang og omvisning ved Sokneprest Tor Bjørn Osberg.
Deretter går turen mot Moss, med stopp ved Søndre Kallum gård hvor det blir servering av rømmegrøt. Vandringen skjer i et spesielt kulturlandskap med mye spennende historie. Pga av servering på Søndre Kallum er det fint med påmelding til helene.selvik@sarpsborg.com. For deltakere som vil reise fra Oslo er det mulig å ta Haldenstoget til Rygge. Avgang kl 9.

Borgleden
Denne pilegrimsveien har hittil blitt kalt Østfoldveien eller Østfoldleden, men offentlige pilegrimsmyndigheter har nå godkjent navnet Borgleden. Den nordligste delen, altså gjennom en del av Akershus og Oslo har en tid blitt kalt Folloleden.

Den omfattes også nå av Borgleden, som altså går fra grenseovergangen ved Holtet i Idd gjennom Halden, Skjeberg, Sarpsborg, Råde, Rygge, Moss, Son, Vestby  til Gamlebyen i Oslo.

Og hvis svenskene ønsker å bruke denne betegnelsen på vandringsveier med tilknytning til denne pilegrimsveien på sin side av grensen så er de velkommen til det.
Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Guidebøkene fra Verbum


Santiagobøker


Guidebøker for spanske vandringsveier

Ny norsk guidebok Oslo-Nidaros


Ny engelsk guidebok Oslo-Nidaros


Første norske bok om Via Francigena


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Viktig merknad:

Denne nettsiden administreres på frivillig basis uten noen offentlig støtte. Siden inneholder mange lenker til andre nettsider, og har mye informasjon om vandringer, arrangementer, pilegrimsveier, avstander, herberger med priser og åpningstider osv. Vi tar ikke ansvar for korrekt eller oppdatert informasjon, og tar gjerne imot beskjed hvis noe er feil.Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.