Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
19. desember 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

Pilegrimskontorets åpningstider i juletiden

En hommage
til
Pilegrimskontoret

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Den store 20 års-festen
09.11.2016 10:28
Det ble en særdeles innholdsrik fest, med mye musikk og sang, fantastisk mat, god drikke og strålende glade deltakere.


Kanskje pilegrimer er litt tregere enn folk flest? I alle fall var det bare rundt 20 som hadde meldt seg på ved fristens utløp. Vi så for oss en liten gjeng som satt bortgjemt i en krok i en stor festsal, men så løsnet det skikkelig, og da festen startet var vi drøyt 70.

Et lite utsnitt av forsamlingen: Pilegrimene fra Son har funnet seg en fin plass


Det var tett program, men litt tid innimellom til å bli litt kjent med andre pilegrimer. Eivind Luthen hadde forberedt et tilbakeblikk med 100 lysbilder, men så langt kom vi aldri. Så det har vi til gode. Men det ble likevel mye nostalgi, til glede for dem som har vært med en stund, og kanskje til opplysning for dem som er litt ferskere i laget.

Utgangspunktet var at den nye pilegrimssatsningen i Norge sammenfaller med vårt eget jubileum, eller sagt med andre ord: Det var Eivind Luthens arbeid med Olavstradisjonen og den middelalderske pilegrimstradisjonen i Norge som ga startskuddet til det vi ser av pilegrimsvirksomhet i dag.

Rent konkret skjedde det gjennom boken På pilegrimsferd til Nidaros som kom i 1992.

I forordet skriver han blant annet:

I middelalderen var den kristne verden dominert av fire viktige pilegrimsbyer: Santiago de Compostela i vest, Roma i syd, Jerusalem i øst og Nidaros i nord. Etter reformasjonen forsvant pilegrimene.

Etter hvert har århundrene lagt sitt slør over den norske valfartstradisjonen – borte er overnattingsstedene og de fleste kirkene, av klostrene står bare ruiner tilbake. Likevel er det ennå mulig å fange en liten flik av fortidens pilegrimskult. Det er ennå svake spor i tradisjonen etter Olavsmiraklene, pilegrimene og reiserutene. Og vi har bevart de offisielle beretningene om miraklene og Olavsliturgien.

Fremdeles kan vi vandre på veiene og stiene som de troende trafikkerte, slite i de samme bakkene, drikke av de samme Olavskildene, hvile i skyggen av de bevarte kirkene, og beundre de samme naturskjønne landskapene.
Ta derfor vandringsstaven fatt og bli med oss på veien, vekk fra de hjemlige problemer og en verden som synes å ha gått av hengslene.


Store forberedelser til den store festen. Eivind og Gry på kjøkkenet, Joar ordner med drikkevarer. Og mange andre i sving rundt i lokalet


Eivind Luthen hadde et ønske om å trekke frem et lite kjent kapittel i norsk kirkehistorie, men hadde oppinnelig ingen tanker om å starte noen pilegrimsbevegelse. Dette endret seg raskt da han merket at folk fattet interesse for fenomenet. Han ønsket også å gjenopprette Nidarosdomen som pilegrimskirke, og det er vel ingen overdrivelse å si at han lyktedes i dette! Vår historie er allerede lagt ut her på nettsiden.

Vi leste litt fra det første nummeret av vårt medlemsblad, og gledet oss over at vi også hadde med oss vår forrige styreleder, Eivind Strømman, som her er klar til å smake på jubileumskaken sammen med Eivind Luthen og nåværende styreleder Trond Muri.
 
Naturligvis ble Eivind intervjuet, og både hans egen og foreningens første historie ble grundig behandlet. Det vanket også mange hilsener og gaver, til Eivind og foreningen, og sannelig vanket det hyggelige gaver også på noen av oss andre.

Sterke spanske innslag: Karen Sand fra turistkontoret og brennende Queimada


Det spanske turistkontoret
var tydelig til stede, og Karen Sand kom med en hyggelig hilsen. Vi har jo hatt et tett samarbeid med dem i mange år, til gjensidig nytte. De hadde også sørget for at vi fikk nydelig spansk vin, og under det nydelige tapas-måltidet fikk vi en morsom overraskelse: tilberedelse av et galisisk heksebrygg, kalt Queimada. Det vil si: Innholdet var ganske så ufarlig: epler, appelsiner, sitroner, hele kaffebønner og sukker. Og dessuten: sterk sprit. Så ble det satt fyr på hele greia ute på gårdsplassen før vi kunne glede oss over en varm, søt og velsmakende drikk i vintermørket.

Et nydelig dekket bord med de deiligste retter, og en fin kake med vårt emblem


Tapasrettene var helt fantastiske! Dette var virkelig utsøkt, og alt smakte utrolig godt, både varmt og kaldt! Mye var innkjøpt, men våre ivrige medarbeidere hadde også laget egne retter. Og til kaffen var det både kaker og konfekt. Det var nesten litt leit å skjære opp den store marsipanbløtkaken med vår fine logo.  


Vi hadde mye musikk og sang denne lørdagskvelden i Bøler kirke. Liv Stenersen og Øyvind Kjus sang i flere omganger og ledet oss også i allsang.

Sverre Jensen har vi hatt besøk av tidligere, og han gledet oss igjen med sine middelalder-instrumenter og gamle, fine spanske sanger.

Den merkeligste sangen ble fremført av Elfi Sverdrup, nemlig strupesang. Det var rett og slett imponerende å høre hennes dype bass.


Selvsagt kom det mange hilsener. Fra Bent Juul, lederen av Danske Santiagopilgrimer, fra Terje Engelhardtsen fra det spansk-norske handelskammeret, fra Kari Leine Balog, sogneprest i Selje og fra Kristin Øveraas fra vår ”fetter” - Pilegrimsfellesskapet St Hallvard. Hun hadde med en fin Santiagokake. Flere andre av våre medlemmer hadde også hyggelige hilsener og gaver.

Kristin Øveraas med kake fra Pilegrimsfellesskapet St Hallvard og Jorun Strøm med hyggelige hilsener til Eivind

En stor takk til en meget driftig festkomité og andre som bidro til en særdeles vellykket fest!

ToBe


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.