Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
22. oktober 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Guidebok
for
Den smale vei

      

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Pilegrimsmålet er nådd!
31.07.2016 17:15
Endelig har de nådd målet, de mange som har vandret i mange uker til Nidaros. Og noen har kommet seg frem på annet vis, f eks med båt. Jeg var blant dem!


Noen har gått fra Oslo, andre har gått lenger, mens andre igjen har hengt seg på langvandringen underveis. Pilegrimer har vandret langs St Olavs-leden fra Sverige, fra Stiklestad og nordfra, noen har gått Romboleden, noen kommer fra Østerdalen. Så var de endelig fremme, målet var nådd, nå kunne de smile og nikke til hverandre, utveksle hilsener og erfaringer, noen gode historier, noe man kjente igjen. Noe vondt og noe godt. Slik pilegrimer alltid har gjort.


Vi var en gruppe sjøfarende pilegrimer som blandet oss med vandrerne denne kvelden før olsok. Vi kom med tre båter fra Bodø til Nidaros; to seilbåter og den 100 år gamle motorkutteren Faxsen. Med drøyt 20 pilegrimer som hadde opplevd frisk vind, sjøsprøyt, fersk fisk og en rekke varme møter med mennesker og historier langs Helgelands- og Trøndelagskysten.

Jeg var en av dem som fikk oppleve denne skikkelige pilegrimsseilasen med både stille vær og vind fra alle kanter, mye sol, blafrende seil, og en tilværelse med en spesiell nærhet til medseilerne. En helt ny erfaring for meg, og jeg må innrømme at det gjorde litt godt å komme frem til pilegrimsmålet uten såre ben og vond rygg.

Det er et spesielt fellesskap av pilegrimer som møtes ved målet, og når dette skjer i løpet av et par timers tid kvelden før olsok blir det en enda sterkere opplevelse. Dette var ikke bare min første seilas, men også min første olsokfeiring i Nidaros, så her var alt nytt!

        

Inntrykkene var sterke, møte med de mange pilegrimene, men også møte med et spennende og meget bredt programtilbud, med gudstjenester, konserter, foredrag, ridderturneringer, filmvisning og samtaler om tro og verdier – i år med ”mammon” som tema. Utenfor kirken og i Borggården var det satt opp en rekke markedsboder, og gjøglere og bymusikanter gjorde en stor innsats for at folk skulle ha fine opplevelser.

       

Mye av programmet var rettet mot pilegrimer, ikke minst den storslagne kveldsgudstjenesten før Olavsvaka i katedralen. Vi gikk i prosesjon gjennom byen, fra ulike kirker frem til Vår frues kirke og videre den korte veien til Nidarosdomen.

      

Vi båtpilegrimene fra nord ville gjerne markere oss, og bar egne flagg som ble lagt merke til. Og underveis var det mange som sprang frem og tilbake for å hilse på gamle pilegrimsvenner. Det var klemmer og hilsener, noen raske ord og løfter om å treffes igjen. Kunne jeg ane en bit av en særegen pilegrimskultur? Samholdet, fellesskapet med alle de andre som nå hadde nådd målet for sin pilegrimsferd.

          

Denne spesielle midnattsgudstjenesten som ble gjennomført på flere språk for drøyt 1000 pilegrimer ga meg en følelse av noe stort og viktig. Av hellighet, av fellesskap, men også dyp takknemlighet for at pilegrimene blir tatt på alvor av Kirken, som noe selvfølgelig og naturlig. Jeg hadde ikke overskudd til å delta i nattevaken, men registrerte mangfoldet av tilbud utover natten, og jeg likte det jeg så! Dagen etter, på selve olsokdagen, var det festgudstjeneste, også det var en stor opplevelse.

         

Pilegrimsprogrammet startet egentlig med bekransningen av Jakobsstatuen på Jakobsdagen 25 juli. Og daglig leder av vår Jakobsforening, Eivind Luthen fikk æren av å foreta den høytidelige handlingen. Og det passet jo godt, siden vi har 20 års jubileum i år, og siden det var Eivind Luthen som initierte denne tradisjonen for mange år siden.


Olavsfeiringen fortsetter til 6 august, men pilegrimstemaet har raskt havnet i bakgrunnen, og nå er det kulturtilbud på bredt plan. Noen pilegrimer blir noen dager, men de fleste har nok allerede dratt hjem.
Jeg håper og tror at de utenlandske pilegrimene som kom hit på sin
vandring fikk en uventet og positiv opplevelse og et godt minne.

Jeg deltok på olsokfeiringen her for 55 år siden, og kan trygt si at mye er forandret siden den gang. Nå får jeg håpe at det ikke tar så mange år før jeg igjen tar turen til Trondheim på denne tiden.

Så får vi se om det blir til fots eller til sjøs neste gang.
ToBe
 

Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues


Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.