Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
16. januar 2019


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Pilegrimsopphold
27 april - 5 mai på
Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017Vintervandring i Vestfold,
og nytt
digitalt kart


Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Spanske pilegrimsveier
15.06.2016 22:55
Det finnes et nett av pilegrimsveier som leder frem til Santiago de Compostela. Her er en oversikt over de største og mest brukte av disse, pluss noen tilknytningsveier

NB: Nederst på siden finner du lenker og tips om litteratur!


Camino Francés
For mange er denne caminoen synonymt med spansk pilegrimsvandring. Denne pilegrimsveien kommer inn i Spania ved Roncesvalles i Pyreneene i regionen Navarra helt i øst. Caminoen krysser Castilla y León, og går gjennom byene Pamplona, Logroño, Burgos, León, Astorga og Ponferrada og krysser mesetaen, den store høysletten, før den går inn i Galicia ved O Cebreiro. Dette er den mest brukte ruten som også er best utbygd med hensyn til å bespise og huse pilegrimene.

Mange starter sin vandring på Camino Francés langt tidligere, f eks ved den lille byen le Puy nær Lyon i Frankrike. Den går gjennom det franske høylandet på vei sydover. Avstandene i Frankrike og Spania er omtrent like, ca 750 km.  
   
Via de la Plata
Denne caminoen går nesten rett nordover fra Sevilla gjennom Merida, Cáceres, Salamanca og Zamora hvor den deler seg i to hovedgrener.  Den ene fortsetter rett nordover til León hvor man kan fortsette langs Camino El Salvador til Oviedo eller følge Camino Francés gjennom Astorga til Santiago. Den andre grenen tar av nordvestover gjennom Sanabria og byen Ourense frem til Santiago

Camino del Norte
Her starter vandringen i Baskerland og følger nordkysten gjennom blant annet Bilbao og Santander før den deler seg nord for Oviedo. Her tar Camino Primitivo av og går sydover inn i landet, mens Camino del Norte fortsetter langs kysten før den også svinger sydover mot Santiago.

Camino Primitivo
Caminoen tar av fra Camino del Norte ved Villaviciosa i Asturias og går gjennom Oviedo og fjellene frem til Lugo. Veien slutter seg til Camino Francés i Melide. Navnet betyr at dette er den opprinnelige pilegrimsveien til Santiago, brukt av pilegrimer allerede på 800-tallet. Dette var en sikker vei på en tid da store deler av Spania var beleiret av maurerne.Camino Portugues
Denne ruten starter i Lisboa, men mange velger å starte fra Porto, lenger nord i Portugal. Caminoen går et stykke inne i landet, men det finnes en alternativ vei som går nesten i fjæresteinene. Vi går gjennom blant annet Pontevedra og Padron og kommer til Santiago fra sydvest.

En variant av den portugisiske ruten starter helt syd i landet, ved Algarve, og går gjennom grenseområdet mot Spania til den krysser grensen i nord og slutter seg til Via de la Plata i Ourense.

Camino de Madrid
Som navnet sier starter denne pilegrimsveien i Madrid. Denne veien er mindre brukt, men er godt merket og egner seg godt for førstegangsvandrere. Den har en litt tøffere del, over Sierra de Guadarrama, men det er en vakker etappe. Veien går gjennom byer som Segovia og Valladolid, og møter Camino Francés ved Sahagún.


Småveier og tilknytningsveier

Camino Inglés
Dette er en kort og behagelig rute som starter i havnebyene Ferrol og A Coruña. Det sies at denne ruten ble mest benyttet av pilegrimer som kjøpte seg skipsleilighet til en havn nærmest mulig Santiago. Blant dem var det mange engelskmenn, derav navnet.

Camino Fisterra
Denne ruten går fra Santiago og ut til kysten ved landsbyen Fisterra (Finis Terra – Verdens ende), spesielt beregnet på de pilegrimer som ønsker å fortsette vandringen helt ut til havet.

Camino Aragonés
Denne pilegrimsveien knytter Camino Francés til Syd-Frankrike gjennom Somportpasset, og fortsetter der til byer som Lourdes, Toulouse og Arles med videre tilknytning til Via Francigena som fører til Roma.  Denne caminoen kommer inn på Camino Francés ved Puente La Reina like syd for Pamplona.
  
Camino Real de Invierno  
”Vinterveien” er en alternativ rute til en del av Camino Francés i fjellområdet hvor det kan være vanskelig fremkommelig om vinteren. Den forlater hovedtråkket ved tempelridderbyen Ponferrada og går i et lavere område  syd for fjellområdet med O Cebreiro. Vinterveien knytter seg til Via de la Plata ved Laxe ved den lille byen Silleda.

Camino El Salvador
Dette er en kort camino på 12 mil mellom León og Oviedo, og forbinder altså Camino Francés og Camino del Norte. Dette er et bra alternativ for dem som vil slippe køen av pilegrimer på Camino Francés, og gir flere valgmuligheter den siste delen frem til Santiago.

Via Augusta
Via de la Plata starter i Sevilla, og det er etablert flere caminoer som knytter seg til denne hovedveien nordover. En av dem er Via Augusta som går fra en av Europas eldste byer, Cadiz, og passerer flere andre kjente byer, som sherry-byen Jerez.

Camino Mozárabe
Dette er også en tilkoplingsvei til Via de la Plata sydfra. Den har to grener, en fra Málaga og en fra Almeria. Veien fra Málaga kommer inn på Camino Mozárabe ved Baena. Tilknytningen til Via de la Plata er ved Mérida, og det er også en tilknytningsvei fra Jaén som kommer inn ved Alcaudete.

Camino de San Olav
Dette er en ”norsk” pilegrimsvei på 60 km som starter i Burgos og ender i Covarrubias hvor den norske prinsesse Kristina av Tønsberg er begravet. I 2011 ble Olavskapellet i denne byen innviet. 


Teksten er utarbeidet av Bente Berg og Gunnar Hokstad ved Jakobskontoret i Trondheim
Lenker:

Det er en lang rekke nettsteder som informerer om pilegrimsvandring i Spania. Her er tatt med noen av de mest brukte, og alle disse har engelsk tekst. Merk at mange nettsider har et markant innslag av reklame eller supporter-innslag, og er ikke nødvendigvis objektive på alle områder

Mundicamino regnes av mange som den mest omfattende og informative nettsiden for de spanske pilegrimsveiene. Den inneholder beskrivelse av 30 caminoer med informasjon om overnatting, spisesteder, kommunikasjon, historie, kultur osv. Oversikten er ikke komplett, og kartene er av forksjellig kvalitet, stort sett ikke egnet til å vandre etter. Men denne nettsiden er en meget god hjelp for planlegging av vandringer i Spania, men det er ikke tatt med informasjon om pilegrimsveiene i tilgrensede land som Frankrike og Portugal.

Camino de Santiago dekker de mest vanlige caminoene. Både vandringer generelt i Spania og hver rute er omtalt med nyttig informasjon og tips for pilegrimer. Det er også lenker for nedlasting av kart, rutetabeller osv.  

The Way of Saint James er en nyhetsside med lenker til en rekke operatører av vandringer, overnattingssteder osv i Spania. Dette er også en nettside for pilegrimsnyheter og historier knyttet til Santiago de Compostela og andre pilegrimssteder. Nettsiden fokuserer primært på Galicia. 


Litteratur:

Det finnes godt med guidebøker for de viktigste caminoene. På Pilegrimskontoret har vi flere av disse, blant annet en norsk og en dansk guidebok for Camino Norte og en dansk som dekker Camino Norte. Les mer her

Jakobskontoret i Trondheim
har gitt ut seks hefter på norsk. Disse er tilgjengelige på Pilegrimskontoret og dekker følgende ruter:
- Via de la Plata
- Camino de Madrid
- Camino Primitivo
- Camino el Salvador
- Camino Real de Invierno
- Via Augusta
Klikk her for en nærmere presentasjon av disse bøkeneNyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.